Lina Broneus

Nagyobb hangsúlyt fektet a Netflix a skandináv filmekre és sorozatokra

A Netflix egy új, svédországi regionális központ elindításával bővíti jelenlétét az északi országokban, hogy még közelebb kerüljön az előfizetőkhöz és a producerekhez.

A streamingszolgáltató már rendelkezik irodákkal Európa-szerte – többek között Madridban, Londonban, Berlinben, Brüsszelben, Párizsban és Amszterdamban is -, most pedig a stockholmi irodával állandó gyökeret ver a skandináv országokban is.

A svéd központ mellett egy dániai szatellit irodát is nyitnak, ahol a Netflix munkatársainak “egy kis csapata” fog dolgozni, és amely csatlakozik a hamarosan induló olaszországi és törökországi központokhoz, amelyek még idén megnyílnak.

Az északi irodák az év második felében nyílnak meg, a lépést Lina Brouneus, a Netflix EMEA régió akvizíciókért és koprodukciókért felelős igazgatója hozta nyilvánosságra, aki szerint a fejlesztés a streaming szolgáltató helyi eredeti tartalmak bővítésére irányuló stratégiájának része.

Lina Broneus
Lina Broneus

A régióban valamivel több mint négymillió előfizetővel rendelkező Netflix az év végéig közel 70 eredeti címet kínál majd az északi országokból – írta Brouneus.

A Netflix 2012 óta készít helyi nyelvű sorozatokat Skandináviában, ott van például a svéd Quicksand, a Love & Anarchy és a Snabba Cash, a dán The Rain (Gyilkos eső) című sci-fi thriller és a norvég Ragnarok fantasy dráma. A vállalat tavaly a Cadaver című norvég horror-thrillerrel lépett be a skandináv játékfilmgyártásba.

Idén olyan új skandináv filmek érkeznek a szolgáltatáshoz, mint Helena Bergström Dancing Queens című drámája és Alexis Almström Vinterviken című középiskolai románca, mindkettő Svédországból, valamint a Peter Flinth által rendezett, igaz történeten alapuló túlélőmese, az Against the Ice (A jég ellen), amelynek társszerzője és főszereplője a Trónok harca szereplője, Nikolaj Coster-Waldau. A Netflix közelgő skandináv kínálatában szerepel a Troll, a Tomb Raider rendezőjének, Roar Uthaugnak norvég szörnyfilmje, valamint a Black Crab, egy poszt-apokaliptikus thriller, amelyben A tetovált lány és a Prometheus sztárja, Noomi Rapace játszik.

Brouneus blogjában hozzátette, hogy “most jött el az ideje, hogy még közelebb kerüljünk tagjainkhoz, az alkotókhoz, filmkészítőkhöz, partnerekhez és kulturális közösségekhez szerte az északi országokban” – írta, majd így folytatta:

 “Az amszterdami, madridi, berlini, londoni, párizsi és brüsszeli irodáinkkal, valamint az év folyamán megnyíló római és isztambuli irodáinkkal az északi központunk lehetővé teszi számunkra, hogy megerősítsük számos kreatív és kulturális partnerségünket Svédország, Dánia, Norvégia, Finnország és Izland területén, hogy a régióban egyre növekvő sorozat- és filmkínálaton dolgozzunk, és hogy még változatosabb helyi történeteket keltsünk életre, hogy tagjaink világszerte élvezhessék azokat“.