Hír és közéleti magazin

Nagyon pozitívak a STAR WARS – AZ UTOLSÓ JEDIK első kritikái

Szombat este tartották a Los Angeles-i Shrine Auditoriumban a Star Wars: Az utolsó Jedik világpremierjét, amit bravózással, ütemes állva tapsolással fogadott a közönség. A premier előtt a rajongók teljes életnagyságban láthatták a vörös szőnyegen felvonulni a film droidjait, és bemutatkozott az új, AT-M6-os birodalmi lépegető is.

Star Wars Az utolsó Jedik kritika

A film rendezője, Rian Johnson az estét Leia hercegnő alakítójának, az egy éve meghalt Carrie Fishernek szentelte.

Ezt az estét Carrie-nek akarom ajánlani, aki odafent van, és engem fricskáz, hangoztatván ‘a fenébe is Rian, ne merd ezt az estét egy ünnepélyes kegyeletnek szentelni

– mondta Johnson.

Bár a hivatalos kritikákat csak december 12-én hozhatják nyilvánosságra a kritikusok, a premier után már elhangzott néhány értékelés.

J. J. Abrams például – aki az előző Star Wars-filmet, Az ébredő Erőt rendezte, és visszatér a kilencedik epizód rendezésére – nagyszerű filmnek nevezte a filmet és méltatta a rendezőt. James Mangold, a Logan című film rendezője szintén Rian Johnsont méltatta, mondván ragyogó teljesítményt nyújtott.

Adam F. Goldberg producer arról írt, hogy a film hatása alatt ismét gyermeknek érezhette magát. Anthony Breznican, az Entertainment Weekly filmes szakírója szerint pedig

ez a film porig fog zúzni téged, de aztán ismét egésznek érezheted magad.

Az amerikai IGN-nek író Terri Schwartz szerint Carrie Fisher és Mark Hamill pályafutásuk legjobbját nyújtják, de Adam Driver és Daisy Ridley is elképesztő. A karakterek útját pedig nem lehet kiszámítani – ez teszi igazán naggyá Az utolsó Jediket.

Eric Vespe szerint elképesztő a film, Rian Johnson csodálatos akciókat alkotott, és a karaktereket helyezi az előtérbe, valamint érzelmi téren több évtizede feldobott labdákat csap le.

A LegionofLeia.com szerzője, Jenna Busch el sem tudja mondani, mennyire imádta Az utolsó Jediket, csak annyit, hogy “geek-mennyországba” jutott.

Peter Sciretta, a Slashfilm vezető kritikusa szerint a film “egyedi, izgalmas, meglepő”. Rengeteg érzelemmel és csodálatos pillanattal, de a spoilerektől óvakodjunk.

Az io9.com-nak író Germain Lussier úgy véli, Az utolsó Jedikben benne van minden. Feszült, vicces, érzelmes, izgalmas, tele van elképesztő pillanatokkal. “Annyira imádtam, hogy még mindig remegek”- zárja sorait.

Scott Mantz volt az egyetlen, aki egy fokkal visszafogottabb volt: szerinte az alkotás egy kicsit hosszú, és ellaposodik a közepén. És ugyan van olyan jó, mint Az ébredő Erő, de a Zsivány Egyes szintjét nem tudja megütni. Rian Johnson a vártnál több humort töltött a filmjébe, amely tele van remek “Star Wars-momentumokkal”, Mark Hamill pedig nagyon király. Szóval összességében minden negatívum ellenére is méltó VIII. résznek tartja Az utolsó Jediket.

Végül, de nem utolsósorban szólaltassunk meg egy rendezőt, a Logan – Farkast jegyző James Mangoldot, aki gratulál kollégája káprázatos írói és rendezői teljesítményéhez. Szerinte is elképesztő és kiszámíthatatlan Az utolsó Jedik, ugyanakkor Johnson önálló stílusát is érezni benne.

A Star Wars: Az utolsó Jedik című filmet egy nappal az amerikai premier előtt, december 14-én kezdik el vetíteni a magyar mozik.