Mexikói drogtörténelem, vagyis a NARCOS: MEXICO mögötti valóság

-

Kezdetben Mexikó csak másodlagos szerepet töltött be a drogbiznisz virágzásában, de amikor az amerikaiak rászálltak a kolumbiai Medellin és Cali kartellekre, a hírhedt Pablo Escobar helyét El Padrino, vagyis A keresztapa vette át. A Narcos: Mexico címet viselő 4. évad ezt a történetet dolgozza majd fel.

Befutott a NARCOS 4. évadának előzetese

EL PADRINO, A KERESZTAPA

Bár a jelenkor, már El Chapotól hangos, de azt tudni kell, hogy El Chapo jó ideig csak a sofőrje és egyben jobb keze volt El Padrinonak, igaz rövid idővel a kartellbe való belépését követően már ő felügyelte a drogügyleteket Kolumbia és Mexikó között. Az El Padrino, vagyis anyakönyvi nevén Miguel Ángel Félix Gallardo vezette Guadalajara kartell volt a 80-as évek legnagyobb bűnszervezete Mexikóban, a kartellt irányító El Padrino alakját a Narcos 4. évadában Diego Luna (Zsivány Egyes – Egy Star Wars történet) kelti majd életre.

Balra: Miguel Ángel Félix Gallardo, vagyis El Padrino (A keresztapa) / Jobbra: Diego Luna színész

A ma is virágzó (2006 és 2010 között több mint 30.000 ember halt meg a hatóságok és a az alvilág összecsapásai és az alvilágon belül dúló harcok során) mexikói szervezett bűnözés gyökere egyértelműen El Padrino nevéhez vezethető vissza, ahogy az is, hogy a Mexikóban található szervezett bűnözői csoportok napjainkban a legfőbb előállítói és szállítói az észak-amerikai piacra irányuló heroin, metamfetamin és marihuána szállítmányoknak; valamint a Dél-Amerikából érkező kokain legjelentősebb tranzit országa. 230 észak-amerikai városban rendelkeznek befolyással és ellenőrzésük alatt tartják a legtöbb amerikai kábítószer piacot.

1980-ban alakult meg Sinaloa államban az első jelentős kábítószercsempész szervezet, mely előfutára volt a napjainkban működő mexikói szervezett bűnözői csoportoknak. A Miguel Angel Félix Gallardo által vezetett csoport, Guadalajara kartell néven vált hírhedté. A banda kapcsolatokat ápolt kolumbiai szervezett bűnözői csoportokkal, melyek elsősorban kokain csempészetben voltak érdekeltek.

A mexikói drogkartellek elhelyezkedése

A 30 évvel ezelőtti szervezett bűnözői csoportok közötti viszonyrendszer lényegesen eltért, a napjainkban tapasztalható véres leszámolásokkal kísért bandaháborúktól. A birodalmaikat nyugodt körülmények között építő bűnszervezetek, Mexikó különböző régióiban helyezkedtek el, így illegális tevékenységeik végzése közben nem alakult ki konfliktus közöttük. Jellemző volt kapcsolatukra, hogy például a másik területén való kereskedésért „vámot” fizettek egymásnak.

Az 1960-as, 70-es évekbeli hippi mozgalmak, jelentős robbanást idéztek elő a marihuána és kokain keresletben. A fogyasztás és a profit nagyságát az is mutatja, hogy a kolumbiai Medellint vezető Pablo Escobar 1986-ban kész lett volna 10 milliárd amerikai dollárt fizetni, Kolumbia nemzeti adósságának rendezésére, de azt már láthattuk a Narcos első két évadában, hogy Escobar milyen szintű befolyásra tett szert. Hasonló befolyással bírt a 2000-es évekre a már fent említett El Chapo is, akit 2009-ben a Forbes magazin a világ 41. legbefolyásosabb emberének választott, de még 2012-ben is a 63. helyet foglalta el.

El Chapo a Forbes listáján 2001-ben

A közép- és dél-amerikai szervezett bűnözői csoportok megerősödésének kívánt gátat szabni, a mexikói hadsereg és az észak-amerikai Kábítószer-ellenes Ügynökség (Drug Enforcement Administration, vagyis DEA) között létrejött bilaterális szerződés, az „Operación Condor” (Kondorkeselyű Hadművelet). Az El Padrino vezette szervezet ennek hatására hagyta el Sinaloát és tette át székhelyét Guadalajarába (Jalisco állam), Mexikó második legnagyobb városába.

A Narcos: Mexico címre hallgató 4. évadának ez lesz a központi eseménye, s ehhez kapcsolódik az új évad másik fontos szereplője: Enrique ‘Kiki’ Camarena Salazar, akit Michael Pena (Az utolsó műszak, A hangya) alakít majd. A 4. évad ugyanis azt mutatja majd be, ahogy 1984-ben Kiki, aki DEA ügynök volt, beépül a mexikói kartellbe, és neki köszönhetően a mexikói hadsereg megsemmisíti a kartell egyik legnagyobb marihuána-ültetvényét, a Rancho Búfalo-t.

Balra: Michael Pena színész / Jobbra: Enrique ‘Kiki’ Camarena Salazar

Ezt 1985-ben bosszulta meg a Guadalajara kartell, megölték az áruló ügynököt. Ezután az amerikai és a mexikói hatóságok közösen fogták el a kartell vezetőjét, El Padrinót. El Padrino bebörtönzését követően pedig megindultak a hatalmi harcok, amelynek végén az időközben a Sinaola-kartellt megalapító El Chapo (A köpcös) lett a mexikói szervezett bűnözés feje.

EL CHAPO, A KÖPCÖS

Bár a Narcost csak 4 évadra tervezték korábban és nem tudjuk pontosan, hogy időben meddig megy előre a történet, de az 5. évad sztorija is egyértelműen adott. Pláne, hogy El Chapo is feltűnik már a 4. évadban, akit A híd és a Fear The Walking Dead sorozatokban is szerepelt Alejandro Edda alakít majd.

Balra: Joaquín Archivaldo Guzmán Loera, vagyis El Chapo (A köpcös) / Jobbra: Alejandro Edda színész

El Chapo (született  Joaquín Archivaldo Guzmán Loera) története ugyanis jó alapot adna egy 5. évadhoz, különösen, hogy még a bebörtönzését követően is tudott meglepetést okozni. El Chapo és a Sinaola kartell tündöklése az 1980-as évek végén kezdődött. El Padrino bebörtönzését követően ők vették át ugye a drogbizniszt, de nagyjából egy nyugodt perce sem volt, mert ahogy a Narcos eddigi évadaiban is láthattuk, a kartellek folyamatosan hatalmi harcot vívtak egymással, ahogy vívnak is a mai napig. A leszámolásoknak a Narcos 4. évadának egyik stábtagja is áldozata lett, aki csak azért merészkedett alvilági területre, hogy megfelelő helyszínt találjon a forgatáshoz.

Lelőtték a Narcos 4. évadának helyszínkeresőjét

El Chapo nagy reformer volt (ő például nem a szokásos légi úton terítette a drogot, hanem ahogy azt a Sicario filmben is láthattuk, alagutakat ástak a föld alá a határon és ott csempésztek), de 1993-ban így is menekülnie kellett Mexikóból. Nagyjából 5-6 év alatt hihetetlen mennyiségű pénzt halmozott fel, majd Guatemalába menekült, de az ottani hadsereg egy hotelben elfogta. Bebörtönözték, húsz és fél évet kapott, s még ha nem is épített magának börtönt, mint Escobar, de úgy élt a börtönben, mint egy kiskirály. Amikor azonban az USA a kiadatását kérte, megszökött a börtönből 2001 januárjában. A szökésben 78 ember benne, börtönőrök és rabok egyaránt, de El Chapo Guzmán még a helyi rendőrséget is lefizette, a szökését követően egy nappal kezdték csak keresni. A szökés állítólag két és fél millió dollárjába fájt a vezérnek, ami a vagyonához képest aprópénz volt.

El Chapo ezt követően 13 éven át ismét szabad volt. Rejtőzködött, de közben folyamatosan építette újra a hatalmát. Miután meglépett a börtönből, át akarta venni Ciudad Juárez határátkelő feletti felügyeletet a Juárez kartelltől. Ennek útjában a Juárez vezére, Rodolfo Carrillo Fuentes állt, akit 2004-ben, egy bevásárló-központbeli lövöldözésben végeztek ki a feleségével együtt. Ezzel az akcióval vette a kezdetét a napjainkig tartó és rendkívül véres mexikói kábítószer-háború. El Chapot tehát sokáig szabad volt, egészen 2014-es elfogásáig, amely egy sinaloai tengerparti apartmanban történt. Ez idő tájt még mindig ő volt a 10. leggazdagabb mexikói. 2014-ben mindenesetre megmozdult az állóvíz; a kartell emberei sorban kezdtek megbukni. Hogy az elfogása beépített ügynök vagy átállt belső ember jóvoltából történt-e, azt még jó pár évig nem fogjuk megtudni. Guzmán jobb kezét, Serafín „El Mayo” Zambada Ortiz-t az USA-ba való belépés közben kapcsolták le, az egyik leghatékonyabb bérgyilkosát, El Chino Antrax-ot az amszterdami ‘s Schiphol repülőtéren gyűjtötték be az idén, vagyis kétségtelenül sokat tudtak a hatóságok…

El Chapo Guzmán elfogása

A keményebb őrzés ellenére Guzmán 2015 júliusában ismét megszökött. Egy alagutat ástak a kartell emberei a zuhanyzója alá. Az amerikaiak már egy éve tudták, hogy El Chapo szökést tervez, figyelmeztették is a mexikói kollégákat de hiába. Az alagutat egy évig ásták az Altipno börtön alá, ami másfél kilométer hosszú volt és végig ki volt világítva, még síneket is fektettek az aljára, amire egy átalakított motort tettek, ezzel tudott könnyedén, kényelmesen kihajtani a kartell vezetője az alagútból.

2016 januárjában aztán ismét elkapták, amelyhez állítólag köze volt annak is, hogy Sean Penn színész titokban interjút készített a drogbáróval. Állítólag Sean Penn mozgását visszanyomozva jutottak el a drogbáróhoz. A beszélgetésre 2015 októberében, egy durangói dzsungelben került sor, és az interjú idején jelen volt a találkozást megszervező Kate de Castillo mexikói színésznő is. A Rolling Stone magazin még egy képet is közölt az interjúról.

Sean Penn és El Chapo

Most egy olyan cellában őrzik, amelynek nincs ablaka és amelyben folyamatosan ég a lámpa. A legutóbbi hírek arról szóltak, hogy El Chapo felesége panaszt tett az emberi jogi bíróságnál, mert a férje már azt sem tudja eldönteni mikor van éjjel vagy nappal, és kezd megőrülni. Persze abban is biztosak lehetünk, hogy valakik, valahol jelen pillanatban is El Chapo megszöktetésén dolgoznak.

A vezér rács mögé kerülésével egy időben felerősödött a vérontás a drogkereskedelem feletti ellenőrzésért, és egyelőre úgy tűnik, hogy az eddig inkább csak a dél-mexikói területeken aktív Los Zetas kartell teszi rá a kezét a Sinaloa korábbi területére.

Kapcsolódó

Hatalmas sztárparádéval jön az új A herceg menyasszonya

Rendhagyó módon támad fel egy régi kalandfilm, A herceg menyasszonya, hiszen a karantén alatt mindenki otthon vette fel a saját jeleneteit.

Újabb előzetest kapott az EGYENESEN ÁT újragondolása

Bár sokáig azt gondoltuk egy egyértelmű ráncfelvarrásról van szó, valójában folytatás a hónap végén érkező Flatliners (Egyenesen át), amelyben az...

Újabb nap a halálra – Megérkezett az új EGYENESEN ÁT előzetese

A 90-es évek egyik legizgalmasabb pszicho-thrillerét álmodták újra és pörgették fel a fiatal alkotók – akik az akkori film...

Újabb rendező hagyta ott A sebhelyesarcú remaket

Visszalépett David Ayer (Suicide Squad – Öngyilkos osztag, Harag), így a Universal stúdió újra rendezőt keres Scarface című filmjéhez....

Most a címlapon

Egy kattintással előhozhatod a kedvenc Netflix-műfajod

A Netflix helyett te magad is eldöntheted mit akarsz nézni. Mutatjuk hogyan tudod teljesen legálisan meghekkelni a Netflixed.

Tóth Andinak elvette a sztárság a gyerekkorát

Tóth Andi a napokban ünnepelte a 22. születésnapját, amely kapcsán a 15 éves önmagára is visszaemlékezett.

Bízzunk benne, hogy egyszer film készül a The Mediumból

Az Oscar-jelölt Tomasz Bagiński rendezte meg a Bloober Team The Medium című játékának élőszereplős előzetesét.

A Hírstart ajánlata