Ne higgy a szemének! – kritika

Ha már olvastad Sarah Pinborough Ne higgy a szemének! című 2017-es regényét, már tudod, mit várhatsz a Netflix új minisorozat-adaptációjától. De ha nem tudod, mire számíthatsz, mindent meg kell tenned annak érdekében, hogy ez így maradjon, és a lehető leginformálatlanabb módon kell nekiesned a sorozatnak. Csak előre ígérd meg magadnak, hogy maradsz vele, bármennyire is lassan indul be a története és hagyod, hogy titkai lassan felfedjék magukat. A végére – a legvégére – garantálom, hogy készen állsz arra, hogy újra elölről kezd az egészet és minden részletre odafigyelj.

Bizonyos értelemben a Ne higgy a szemének! története alapvetően romantikus dráma, amelyben egy elvált egyedülálló anya és egy 10 éve házasként élő pár él. De a Ne higgy a szeménekben semmi sem olyan alapvető, még a romantikus háromszög geometriája sem. És ami szinte romantikus vígjátékként kezdődik, az idővel különböző műfajokkal kacérkodik – itt egy kicsit bosszú thriller, ott egy kicsit erotikus thriller és valamivel később teljesen más. Gondolj azokra a filmekre, amelyek megdöbbentettek azzal, hogy kihúzták alólad szőnyeget, és olyan katarzist okozó pillanatokra, mint amit a Hatodik érzék, a Közönséges bűnözők, a Síró játék, A falu vagy a Hetedik okozott. Na ez a Ne higgy a szemének!, csak éppen az Aliz Csodaországban univerzumában.

Simona Brown Louise-t, az egyedülálló anyát játssza ebben a történetben, aki egy félresikerült baráti találkát követően megismerkedik egy férfival, Daviddel (Tom Bateman), akivel azonnal kialakul köztük a kémia. Ám mire jobban belemélyednének a dolgokba, a fickó sarkon fordul és ijedten lelép. Aztán pár nappal később a titkárnőként dolgozó Louise megdöbbenve tapasztalja, hogy David az új főnöke, aki épp a feleségével járja be az új munkahelyét…

Ne higgy a szemenek sorozat David es Adele
David és Adele a Ne higgy a szemének! sorozatban @Netflix

Egy másik véletlenszerűnek tűnő találkozás alkalmával Louise megismerkedik David feleségével, Adelével. Őt Eve Hewson alakítja, aki történetesen az U2 énekesének, Bono-nak a lánya, bár ez a sztori szempontjából mellékes.

A Ne higgy a szemének! a Louise velük való kapcsolatát tárja fel, hiszen Daviddel és Adele-lel is egy hullámhosszra kerül, azonban mindkét fél előtt titkolnia kell a másikkal való szerelmi illetve baráti kapcsolatát. De eközben David és Adele kapcsolatának egyre bizarrabb szegleteibe kapunk betekintést és ahogy egyre több részletet ismerhetünk meg, úgy válik egyre bonyolultabbá és kiszámíthatatlanabbá ez a bizonyos háromszög.

Ne higgy a szemenek sorozat Louise
Louise a Ne higgy a szemének! sorozatban @Netflix

A lassan feltáruló, egy bizonyos Rob (Robert Aramayo) nevű baráthoz is köthető visszaemlékezések a sorozat egy pontján brutális fordulathoz vezetnek, amit aztán egy olyan követ, amit illett volna észre vennünk az elrejtett nyomokból, de álmunkban sem gondoltunk volna rá.

A Ne higgy a szemének! sorozatban a zenei választásoknak, a színsémáknak, még a kameraállásoknak is – mindennek megvan a célja, még akkor is, ha ez a cél világos egészen az állkapocs-leeresztésig, de akkor szinte belénk nyilall.

Ne higgy a szemenek sorozat Rob
Rob a Ne higgy a szemének! sorozatban @Netflix

A színészek az első perctől fogva nagyon rendben vannak. Bateman bájos, ugyanakkor potenciálisan fenyegető, mint David. Brown nemcsak sebezhető, mint Louise, hanem azonnal szerethető is. És Eve Hewson, mint Adele olyan meggyőzően lefedi a 10 éves időtartamot, mintha két különböző embert játszana. Egyszerűen fantasztikus alakítást nyújt.

Sarah Pinborough mesteri pszichológiai thrillere Steven Lightfoot (Hannibal, The Punisher) mesteri filmkészítési intelligenciájával párosítva, Erik Richter Strand rendezésében kötelezően néznivaló sorozattá fejlődött, tényleg kár lenne kihagynod.

A Ne higgy a szemének! 6 részes minisorozat a Netflix kínálatában érhető el.

A Ne higgy a szemének! angol nyelvű előzetese