Filmek, sorozatok, kultúra

Nem időutazás – mondja a Tenet főhőse az új előzetesben és ez még messze nem minden

Christopher Nolan igencsak nagy troll, új filmjének előzetesében a főszereplő cáfolja meg a Tenet legnépszerűbb elméletét. Mi meg cserébe hozunk egyet.

De az egész előzetes összességében egy óriási trollság. Amikor felbukkan benne A sötét lovag-rendezőjétől felirat, bevágják a következő Batman-t, Robert Pattinson-t, aki pont úgy száll ki az autóból, ahogy azt Christian Bale is tette a Batman: Kezdődikben.

Eközben az előzetes egésze alatt inkább sokkal inkább tűnik úgy, hogy Christopher Nolan belerakta saját magát a filmbe és Robert Pattinson személyesíti meg őt.

Aztán jön az Eredet rendezőjétől felirat, akkor meg három öltönyös fickót mutatnak.

Végül a Dunkirk-öt is megemlítik referncia-alapként, akkor meg az abban a filmben is szereplő Kenneth Branagh látható…

A legsikeresebb Batman-trilógia és az Eredet rendezője, Christopher Nolan ismét különlegesen egyedi, izgalmas és meghökkentő fordulatokban gazdag thrillert rendezett, amelyen egy angol kémnek kellene megmentenie a Földet a rá leselkedő és pusztulással fenyegető katasztrófától.

Ám a szuperügynöknek nemcsak az idegen hatalmak embereivel, hanem a legnagyobb ellenséggel, az Idővel is meg kell küzdenie.

– Mi történt itt?

– Még nem történt meg.

Ennek ellenére tényleg úgy tűnik, hogy nem időutazásról lesz szó, hanem az idő valamilyen módon való inverzió-alapú manipulálásáról, az idő áramlásának megfordításáról.

A főszerepet játszó John David Washington mellett fontos feladatot kapott a filmben Robert Pattinson, Kenneth Branagh, Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Debicki, Clémence Poésy és a Christopher Nolan filmjeiből (is) kihagyhatatlan Michael Caine is.

Az egész előzetes egyébként annyira abszurd, hogy azt le sem lehet írni, maradjunk annyiban, hogy ahogy az egyik szereplő is mondja: Kell a Tenet!

A Tenet cím esetében egyébként valószínűnek tartom, hogy nem csupán egy anagrammáról vagy palindromról beszélünk, hanem a legendákkal övezett mágikus rúnasor, a Sator-négyzet is kiemelt jelentőséggel bírhat.

Ez egy olyan palindrom alapú négyzet, amelyben a következő szavak szerepelnek: SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS.

SATOR-AREPO-TENET-OPERA-ROTAS

A négyszög bal felső sarkából indulva jobbra és lefelé, illetve a jobb alsó sarokból indulva balra és fölfelé olvasva a satort olvassuk. Ugyanígy négyszer olvasható az arepo, opera, és a rotas szavak. A TENET a négyszög közepén kereszt alakban rendeződik el, szintén mind a négy irányból kiolvasható módon.

A Sator arepo tenet opera rotas jelentése nagyjából annyi: A magvető földműves szánt.

A négyzet értelmezőit leginkább az a jelenség gondolkoztatja el, hogy a palindrom alapja, úgy tűnik, a latin Pater noster felirat, vagyis a Miatyánk imádság első két szava. Mintha ez a két szó és a kereszt jele volna az a kiindulópont, amelyből azután megalkották a palindromot.

A kereszt szárainál megjelenik két “a” és két “o” betű, ami utalás lehet a Jelenések könyvére, a trónon ülő Krisztus szavaira: “Én vagyok az alfa és az ómega, az első és az utolsó, a kezdet és a vég” (22,13).

A legkorábbi Sator-négyzeteket Pompeiben találták. Mivel 79. augusztus 24-én a Vezúv kitörése elpusztította a várost, a Pompeiben talált két Sator-Rotas karcolatot nyilván a katasztrófát megelőzően véshették az egyik oszlopra és egy ház falára, vagyis jó eséllyel ez a legkorábbi keresztény régészeti lelet.

Remélem segítettem összezavarodni Nolan új filmjét illetően, amit remélhetőleg júliusban megnézhetünk a mozikban, amit én már amúgy is láttam, csak még nem néztem meg.

Pater Noster Tenet

Facebook
<