Nem minden arany, ami élet


Az HBO Go-n a premier óta elérhető az Aranyélet 1. évadának első négy epizódja, de mivel a tévében csak most vasárnap lesz a 3. rész igyekszünk nagyobb spoilerektől mentesen összerakni, hol is tart jelenleg a sorozat.

Aranyelet_ep3_jelenetfoto Vivien és Márk

Kezdeném a negatívumokkal. A rap-betétek és a zenei betétek. Egyszerűen nem az én ízlésemnek való és egy kicsit soknak is éreztem ezeket, még akkor is, ha viszonylag széles skálán mozognak. A két gyerek viselkedése számomra szintén nem elég életszagú, még akkor sem, ha csúnya dolgok közepébe csöppentek. ‘Márky G.’ esetében mondjuk még van is valami életszerű, de ember nem fordul ki magából egyik napról a másikra úgy mint Mira. Az ő szétcsúszása szerintem kissé el lett kapkodva, túl gyorsan történik vele minden, lassabb adagban sokkal inkább átjött volna az átszellemülése.

Így viszont sokkal inkább azt érzem, hogy Mira mindig is ez a lány volt, eddig álarcot hordott, de most mutatja meg a valódi énjét. Az őt játszó Döbrösi Laura is kilóg kicsit a sorból, vagy a többiek ennyire jók, ugyanis Thuróczy Szabolcs, Ónodi Eszter és Olasz Renátó is tökéletesen hozza a karakterét, de igaz ez a kevesebb játékidőt kapó Anger Zsoltra és Kovács Lehelre is.

Aranyelet_ep3_jelenetfoto Mira

Az, hogy Mira karaktere nem jó, esetleg Döbrösi Laura nem jó az persze jó kérdés, én mindenesetre nem érzem a kémiát kettejük között, bár az is tény, hogy egyelőre neki nem is voltak olyan nagy pillanatai megírva, mint a többieknek. (Na meg az is meglehet, hogy valakinek éppen ő a kedvence, mert jobban azonosulni tud vele, tény hogy simán bennem lehet az is, hogy egyszerűen ezt a gyönyörű, törékeny lányt nem akarom így elkallódni látni.)

Ami viszont tökéletes, az azok a hétköznapi gondok a történetbe való beleadaptálása. Én például tökéletesen magamra ismertem abban a jelenetben, amikor a Thuróczy által alakított Miklósi Attila az éjszaka közepén csak állt mint a fasz a lagziban és nézett maga elé, hogy akkor most mi a fenét is kellene csinálni. Beütött egy teljesen hétköznapi probléma, amire simán volt megoldása, csak éppen felhatalmazása nem. Pörgött, forgott, de még ha a feje tetejére állt sem tudott segítséget kérni.

Aranyelet_ep3_jelenetfoto Attila és Tibor

Miklósi Attila személyében egyébként is sokan magunkra ismerhetünk: az önmagunkkal, a logikával és az erkölccsel való dilemmázások, a megfelelési kényszer, a felelősség amit a nyakában cipel, pontosan olyan, amikor neked kell eldöntened, hogy akkor most csekk vagy kaja vagy mindkettő, de akkor kicsit át kell lépnünk a saját határainkat. És az ő karakterének nagyon jót tett a testvér, Tibor (Lengyel Tamás) felbukkanása, aki Attilához hasonlóan szereti megkerülni a törvényt, ellenben lenne mit tanulni a bátyjától.

Aztán ott van az Olasz Renátó által alakított Márk. Gyönyörű ahogy bedobták az események közepébe és az is, ahogy egyik napról a másikra berántja a pénz adta hatalom és népszerűség. Bár Mira esetében pont a gyorsaságot hoztam fel negatívumként, Márk esete azért annál sokkal életszagúbb. bár ő meg szerintem a saját korosztályának viselkedését tolja kicsit túl.

Aranyelet_ep2_jelenetfoto Márk

Oké, ha meg nem a szélsőségeken mozogna, akkor nem lenne érdekes a karakter. A mellé behozott Vivien (az egykori Topmodell leszek győztes Nagy Réka) viszont szintén az a karakter, akit egyelőre nem igazán tudok kedvelni, igaz erre nem sok lehetőséget kaptunk eddig.

Aki viszont nagyon rendben van, mind színészileg, mind karakterileg az Ónodi Eszter, aki zseniálisan hozza a falusi parasztlányból a magát látszatelitbe okoskodó Jankát. Ónodi Eszter minden megmozdulásán látszik, hogy élvezi a karaktert, ráadásul ő az, akit nagyon sötét humorral, de kilóra eladnak nekünk az alkotók.

Aranyelet_ep3_jelenetfoto Janka

Talán az ő karakterét árnyalták eddig leginkább, hiszen tökéletesen testesíti meg az az antihőst, akire a mai tévézésnek szüksége van. Egy manipulatív, minden hájjal megkent, ördögi nő, akinek mégis minden mondatában és mozzanatában benne van az a szakadt ruhákban járó parasztlány, akitől minél távolabb szeretne lenni.

És a karakterek kibontása mellett a cselekménnyel is szépen haladunk, nekem legalábbis kifejezetten tetszik a maffia-szál. Akinek van olyan ismerőse, aki az Anger Zsolt által alakított Hollóshoz hasonló “vállalkozó”, az tudja, hogy a sorozatban látott fikciós ügyeskedések valójában rohadtul életszerűek és igen is léteznek olyan figurák, akik bár nem tudnak a bruttó és a nettó közt különbséget tenni, a kínai gatyájuk oldalzsebéből bármikor előrántanak ötmilliót. Azt mondjuk nem tudom, hogy a valóságban is kell-e ehhez egy “bankár”, aki segít abban, hogy a törvényen az adózónán kívül élj, de ezt sem tartom lehetetlennek. A kiteszem a mellem és holnap már kátyúznak is a házam előtt pedig szintén ízig-vérig magyaros jelenség.

Aranyelet_ep4_jelenetfoto (6)

Összességében az Aranyélet továbbra is nagyon meggyőző, mind színészileg, mind rendezésileg, mind pedig történetileg és továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy Budapest ne csak helyszínként szolgáljon, hanem szerves része legyen a történetnek. Továbbra is tartom magam ahhoz, hogy ez eddig a legszínvonalasabb magyar televíziós produkció, amit valaha is összeraktak és az évad felénél már kijelenthetjük, ez a színvonal a folytatásban sem fog csökkenni.

rating9

 

Ja és nem mellesleg:

Kimondtaaaa!

Aranyélet Family Guy kimondta

Hozzászólás