Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

Nem sokáig bírná az emberiség egy zombiapokalipszis kitörése esetén

Ha a koronavírus-járvány zombivá változtatná a megfertőződött embereket, nem sok esélyünk maradna a túlélésre. Nagyjából 4 hónap alatt kihalnánk.

A Livescience tette közzé a leicesteri egyetem diákjainak kutatását, akik kiszámolták, hogy mennyi idei bírná az emberiség, ha valóban kitörne egy a The Walking Deadben, vagy a Kiéhezettekben látott zombiapokalipszis.

A diákok a népszerű SIR névre keresztelt epidemiológiai modellt használták, amelyben a vírusterjedés egy fertőzött embertől (I) indul, és a fertőzésre fogékony közvetlen szomszédjainak (S) adja át, miközben az (R) a gyógyult, illetve az immúnis egyedeket jelenti, amivel ebben az esetben tulajdonképpen nem számoltak.

A járvány fejlődésének vizsgálata szempontjából figyelembe kell vennünk néhány tényezőt:
-A megfertőződés sebességét, ami egyenesen arányos az S és I csoportok egyedeinek a találkozásainak a mennyiségétől.
-Az I csoportból történő áthelyeződés sebessége az R csoportba, ami a fertőzöttek számával arányos. (Ez az amire nem sok esély van.)
-Az R csoportban lévő egyedek már nem változtatják meg a helyüket, remélve, hogy a zombi kórba nem lehet visszaesni.

A diákok szerint egy zombi 20 napig képes létezni emberi agy nélkül, illetve 90 százalékos valószínűséggel találnak naponta legalább egy embert. A szimuláció szerint ilyen feltételek mellett mindössze száz nap alatt 273 emberre csökkenne az emberi populáció, már amennyiben figyelembe veszik a földrajzi korlátokat.

Ha a földrajzi korlátoktól eltekintünk, akkor csak 181-en élnénk túl az első száz napot és 190 millió zombi kószálna a világban, a 7,5 milliárdos populációnak nagy része addigra vagy még emberként, vagy zombiként elhalálozna, ami tekintve hogy sétáló holtakról beszélünk talán nem a legjobb kifejezés.

<