Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

NEOM: Robotoktól, dinóktól és repülő autóktól hemzsegő városállam épül

Azt hiszed, hogy most egy filmről vagy sorozatról írunk, pedig nem is.

Mohammed bin Salman szaúdi koronaherceg (és Nadhmi al-Nasr, a Neom vezérigazgatója) nem kisebb dolgot tervez, minthogy létrehozzon egy várost, ahol szabad a génmódosítás, repülő autók cikáznak az égen, miközben mesterséges Hold süt a robotdinoszauruszok hátára.

Nadhmi al-Nasr, a Neom verzérigazgatója

A The Wall Street Journal által megszerzett 2300 (!) oldalas tervezetből kiderül, hogy mindezért persze komoly árat kell fizetni és nem csupán az anyagi javakat értve ez alatt, ugyanis a várost és a benne lakókat teljes megfigyelés alá vonnák. Szaúd-Arábia koronahercege mindezek megvalósítására egy amerikai szakértőcsapatot bérelt fel, akik 2017 óta dolgoznak a Neom nevű városállam projektjén.

A “Neom” nevet két szóból alkották. Az első három betű az ókori görög előtag a, neo vagyis „új”. A negyedik betű az M, mint Mostaqbal, egy arab szó, amely jelentése „jövő”.
A tervek szerint ekkora területen helyezkedik majd el a városállam

Az 500 milliárd dolláros sivatagi álom, olyan elemeket tartalmaz, hogy abban egyszerre jelennek meg a Jetson család, a Westworld vagy éppen a Black Mirror legdurvább forgatókönyvei. A teljesség igénye nélkül az arab herceg a jelenleg csak sziklás sivatagot és a Vörös-tenger üres partjait magába foglaló mintegy 26500 négyzetkilométernyi területen az alábbiakat tervezi megvalósítani:

 • repülő autókat, taxikat akar látni az égen
 • de persze mesterséges Holdat is
 • a sivatagi homok neonfénnyel ragyogna éjszaka
 • robotdinoszauruszok is lennének
 • de robotok fognak ketrecharcolni is a gazdagok szórakoztatására
 • a város teljesen automatizált lenne, így az eladók vagy a felszolgálók is robotok lennének
 • mesterséges klímát hoznának létre, szabadon irányítanák, hogy mikor legyen eső, vagy éppen hóesés
 • a mesterséges klímának köszönhetően minden fontosabb élelmiszert megtermelnének helyben
 • hologramok tanítanának az iskolákban
 • de azokat az állásokat, amelyeket nem tudnak robotokkal betöltetni iszonyúan jól megfogják fizetni
 • teljesen szabadon lehetne gén-módosítani. A japán Softbank például már be is jelentkezett, valahogy így képzeljük az egészet: “új életmód létrehozása a születéstől a halálig genetikai mutációk elérésével, amelyek növelik az emberi erőt és az IQ-t”. Tehát szebbek, erősebbek és okosabbak lesznek az emberek Neomban.
 • az ott élőket, pedig totális, 24 órás megfigyelés alá vonnák kamerák, drónok és arcfelismerők segítségével
 • a 2030-ra késznek ígért projektet a tervek szerint teljes egészében megújuló energiaforrásokból fedeznék

És a legdurvább, hogy az egészet egyáltalán nem lehetetlen összehozni, még ha elsőre egy merész és elég beteg tervnek hangzik is, ugyanis egyenként szinte mindegyikre találunk a biotechnológia és a robotika területén alkalmazott példát a jelenünkben, csak ennyire komplexen és egy zárt térbe betuszkolva nem próbálkozott még vele senki. A korai építési munkák már megkezdődtek, létesítményeket építettek, beleértve egy új repülőteret és egy palotát.

Középen Mohammed bin Salman koronaherceg

Persze alapvetően sok tényező van, ami hátráltatja az ambiciózus projektet, amelynek célja, hogy a világ legnagyobb elméit és legtehetségesebb embereit állítsa sorba. Szaúd-Arábia alapvetően nem vonzza a nemzetközi üzleti vállalkozásokat, hiszen óriási mértékű a korrupció, bonyolult a jogrendszere, amerikai és európai szemmel szinte felfoghatatlan társadalmi normái vannak, amelyek alapvetően erkölcstelennek tartják a nyugatról idetévedt látogatókat. Az alkohol betiltott; a nők jogai korlátozottak; és a homoszexualitás illegális. (A WSJ arról számol be, hogy ezeknek a szűk keresztmetszeteknek némelyike ​​enyhülhet Neom számára.) Nem is beszélve a forró időjárásáról, amelyet az éghajlatváltozás minden bizonnyal súlyosbít, hiszen arrafelé szélsőséges hőhullámok és áradások váltják egymást.

Ezzel együtt kíváncsian várjuk, hogy mi sül ki a sivatagi álomvárosból, amelynek természetesen saját honlapja is van.

<