Filmek, sorozatok, kultúra

Népszerű sorozatokat használnak csaliként a kiberbűnözők

A streaming szolgáltatások növekvő népszerűségével párhuzamosan a kiberbűnözők egyre nagyobb arányban használják a streaming platformokat – és a rajtuk nézhető eredeti tartalmakat – a különféle támadások indításához.

Ezek igen széles skálán mozognak: lehetnek a fiókhitelesítési adatok és a pénzügyi információk megszerzését célzó adathalász támadások, de olyan is előfordul, hogy a streaming platformok és a műsoraik nevét csalinak használva különféle fenyegetések (többek között reklámszoftverek és malware-ek) letöltésére veszik rá a felhasználókat.

Mindezt figyelembe véve a Kaspersky kutatói öt nagy streaming platform (Hulu, Disney +, Netflix, Apple TV Plus, Amazon Prime Video) kiberfenyegetési környezetét vizsgálták meg a 2019. januártól a 2020. április 8-ig tartó időszakra vonatkozóan. Összesen 23 936 kísérlet történt ezen felhasználók eszközeinek különféle fenyegetésekkel való megfertőzésére.

A csalók elsősorban a Netflix nevével éltek vissza, de összességében pedig a The Mandalorian (Disney +), a Stranger Things (Netflix) a Vaják (Netflix), a Szexoktatás (Netflix) és a Narancs az új fekete (Netflix) sorozatokkal próbálták megtéveszteni a netezőket – írja a 24.hu.

<