Ma még csak szórakoztat, de lesz-e valaha politikai és hírtartalom a Netflixen?

Elgondolkodtatok már valaha azon, hogy a streaming-szolgáltatók ilyen ütemben való terjeszkedése milyen változásokat hozhat a társadalomban? Persze mindez egyelőre még csak sci-fi, de lehet, hogy a közeljövőben ezek a felületek lesznek azok, ahonnan hitelesen, tényszerűen, vagy csak bárhogyan tudunk informálódni.

A digitális hírfogyasztás és a közösségi médiából való tájékozódás nagyjából 2017 óta  olyan ütemben növekszik, hogy megszűnt az olló a klasszikus értelemben vett hírfogyasztás (nyomtatott sajtó, esti híradó) és az online értesülések fogyasztása között. A telefon a kezünkben már rég nem csak telefonálásra vagy kikapcsolódásra alkalmas, hanem tájékozódásra is, amit ma már teljesen természetesnek veszünk, holott 10 év még elképzelhetetlennek tűnt.

A mobileszközökön való hírolvasás, a hírportálok különböző videóanyagai, élő bejelentkezései a különböző közéleti sajtóeseményekről szépen lassan indokolatlanná teszik a Híradók létezését, nem is beszélve a nyomtatott sajtóról, amely csak másnap számol be azokról az értesülésekről, amit mi már előző nap estére el is felejtünk.

Frissesség

Ami a Híradóban este hír, azt egy átlagos internetfelhasználó nagyjából délben már el is felejti. Az emberek a telefonjukról és a közöségi médiából tájékozódnak, a klasszikus értelemben vett “híradózás” ma már maximum egy háttérzaj a vacsora mellett és nem csak a fiatalabb korosztálynál.

A lineáris televízió nem tud lépést tartani a streaminggel: Magyarországon (is) vannak olyan óvatos próbálkozások, mint az RTL Most vagy a TV2 Play, de itt sincsenek aktuális hírek, maximum az esti Híradó ismétlése kerül fel a platformra. Teljesen abszurd, hogy ahelyett, hogy ezekre vagy a közösségi médiás felületekre a friss értesüléseiket töltenék fel, inkább a tegnapi hírekről számolnak be. Mégis ki a fenét érdekelnek a régi hírek, ha közben már vannak annál sokkal frissebb és aktuálisabb értesülések? Ki találta ezt ki?

Hitelesség

Talán 10 évvel ezelőtt még igaz volt az az állítás, hogy az ember azért tájékozódik a tévéből, mert ott valódi újságírók valódi oknyomozó riportjait, és hiteles híreit láthatja. Ma már természetesen ez sem igaz, a kézzel vezérelt médiafelületeknek bármikor belefér egy-egy közéleti vagy magánszemély karaktergyilkossága, még úgy is, hogy a bíróság aztán hónapokkal vagy évekkel később helyreigazításra és/vagy kártérítésre kötelezi az adott médiumot. Az elmúlt pár évben jó pár ilyet megéltünk…

Aztán ott van a másik példa, amikor ugyanezek a felületek elfelejtenek beszámolni bizonyos eseményekről, mintha azok meg sem történtek volna, esetleg úgy vágnak össze egy videóanyagot, hogy teljesen más kontextusba helyezzék valaki mondanivalóját… Ennek egyetlen oka van, a hazai sajtó a pártoké, pontosabban eggyé, de a még a magukat függetlennek valló (és érző) médiafelületek sem tudnak pártatlanok lenni, ők ugyanis arra fókuszálnak, hogy eljuttassák a kormánykritikus véleményt az emberekhez.

Politika

Talán minden korábbi időszaknál nagyobb igazság, hogy az nyeri a választást, aki a sajtót irányítja. Nem véletlen, hogy a Fidesz például egy nagyjából 470 sajtótermékből álló médiabirodalmat épített ki, miközben az olyan, általuk nem befolyásolható felületek, mint például a Facebook ellen akár a törvény erejével is képesek lennének fellépni.

Teljesen véletlen, hogy a cikk írásának pillanatában ez jött velünk szemben:

Megjelent a Ripost7 😎 Exkluzív sztorik, interjúk és számtalan érdekesség egy helyen 🗞📰 Keresd az újságárusoknál!

Posted by Ripost on Monday, March 1, 2021

(Több mint 15600 ezer halott, összerogyott egészségügy, kudarcba fulladt tömeges oltás, ezekről egy szó sem esik a lapban…)

De kanyarodjunk vissza a közöségi médiához…

Hogy a Facebook választásokat dönthet el, azt már Donald Trump megválasztása és a Cambridge Analytica botrány is megmutatta, de a Facebook mellett a Google (és ezzel a Youtube), a Twitter és más közösségi médiafelületek kezében is óriási hatalom van, az algoritmusaikkal úgy határozzák meg, hogy az emberek miről értesüljenek és miről nem, ahogy csak akarják.

Már egy 2019-es felmérés is azt bizonyította, hogy az amerikaiak 89 százaléka tájékozódik online és, hogy az idősebb korosztálynál is egyre inkább divatosabb az online, mint a nyomtatott sajtó vagy a televízió.

online hirfogyasztas

A hírműsorok se nem frissek, se nem hitelesek, se nem pártatlanok

Erre már sokan rájöttek, éppen ezért a  klasszikus hírfogyasztás elsősorban a közösségi médiában történik, ahol a hitelesség semmivel sem jobb (a fent hivatkozott kutatásból kiderül, hogy a közösségi médiából hírt fogyasztók 57 százaléka retteg az álhírektől), de legalább aktuálisak és folyamatosan frissek.

Persze a dezinformálásról maguk a felületek is tehetnek, hiszen a Facebook algoritmusai egy buborékba rakják a felhasználót és csak azokat a híreket osztják meg a hírfolyamában, amelyről az algoritmus úgy gondolja, hogy fontos lehet, nem azt, amelyik valóban fontos lehet a pártatlan tájékozódás jegyében.

Ez alapján kijelenthetjük: a közösségi médiában olvasható hírek frissek, de nem alkalmasak széles körű, valóban mindent átfogó tájékozódásra, vagyis tulajdonképpen éppen annyira bagatell dolog a közösségi médiából tájékozódni, mint a tévéből…

A klasszikus értelemben vett televíziózást mondjuk nem a közösségi média fogja kinyírni (sőt egyelőre még mindig a hétköznap esti hírműsorok Magyarország legnézettebb tartalmai), hiszen ezt tudjuk csinálni párhuzamosan, hanem sokkal inkább a streaming, amely világszerte egyre szélesebb körben terjeszkedik és azt mondja: szórakoztatni próbál.

Na pont így szórakoztatni akart a Facebook és a Youtube is, amikor elindultak, ma pedig már politikai szempontból is megkerülhetetlen felületek. És akkor itt jön képbe egy égető kérdés, amit még senki nem tett fel:

Mikor kezdenek el hírműsorokat gyártani a streamingszolgáltatók?

A Netflix, a Disney+ vagy éppen az HBO Max hatalmas lendülettel és felfoghatatlan pénzekkel vetették bele magukat a streaming-szolgáltatásuk terjesztésébe. A Netflix már jóideje elérhető Magyarországon is és még idén megérkezik a Disney+ valamint az HBO Max is. Azért őket emeltük ki (annak ellenére, hogy ott van még az Apple TV, a Paramount Plus, az Amazon Prime), mert ez a három szolgáltató a legpotenciálisabb esélyese annak, hogy akár helyi vagy regionális hírműsorokat gyártson.

Félelmetes belegondolni, hogy ha 2030 körül akár elő is fordulhat az a helyzet, hogy Magyarországon is tömegeket fog tájékoztatni a Netflix vagy akár a Disney. Mármint nem számunkra félelmetes, hanem azok számára, akik minden hatalmukkal befolyásolni próbálják, hogy az emberek miről tudjanak és miről nem és itt nem feltétlenül az aktuális politikai vezetésre gondolok, hanem akár a korábbiakra is. Ugyanis nem csak a hírműsorok lehetnek opcionálisak…

Három fontos alappillér:

  • A Netfix tartalmainak jelentős része már eleve nem fér bele a “Az anya nő, az apa férfi” modellbe. (A letöbb tartalmukban foglalkoznak a genderkérdésekkel, a rasszizmussal, a rendszerszintű társadalmi problémákkal. Sőt gyakran túl is tolják ezt a biciklit, akárcsak a Disney…)
  • A Netflix pofátlanul nekimegy a Facebooknak és más hasonló mainstreamnek is egy jó sztori kedvéért, mert annyira független tőle is, hogy megteheti. (Lásd a Társadalmi dilemma c. dokumentumfilmjüket.)
  • A Netflix az aktuálpolitikára, az 1 százalékra is magasról tesz, nem fél kockáztatni olyan műsorokkal sem, mint a Jeffrey Epstein rémtetteit feldolgozó dokusorozat és csak idő kérdése, mikor készül egy tényfeltáró riport Donald Trumpról vagy más világvezetőről.

És akkor itt jön a képbe még egy dolog, amiben baromi erőset tudnának alkotni regionális szinten is.

Az Altus, a Mészáros és Mészáros, az Elios és más Tiborcz-cégek felemelkedése, a Kaleta-ügy, az ereszcsatornás Áder-ügy, a 2006-os tüntetések, a Fenyő-gyilkosság, a Teréz körúti robbantás ésatöbbi mind-mind olyan témák, amiről az emberek szívesen néznének egy teljesen független, tényeken és bizonyítékokon alapuló dokumentumfilmet vagy doku-sorozatot.

Már csak az a kérdés, hogy a Netflix és társai mikor döntenek úgy, hogy nem csak az Egyesült Államokat lázban tartó ügyeket, de világszintű ügyeket is feltárnak és mikor döntenek úgy, hogy nem csak szórakoztatni, de tájékoztatni is akarnak…