Nézzünk valamit – Új funkcióval bővült a Netflix

A Netflix szerdától hivatalosan is bevezette új „Nézzünk valamit” (Play Something) funkcióját minden felhasználója számára.

Az új gomb hozzáadásával tovább bővül a streamingszolgáltatás felhasználói felülete. A „Nézzünk valamit” funkció automatikusan javasol majd új műsorokat és filmeket, amelyeket a felhasználó még nem látott. Pontosabban, amikor a felhasználók megnyomják ezt a gombot, a Netflix négy lehetőséget kínál fel:

  • egy teljesen új sorozatot vagy filmet,
  • egy olyan sorozatot vagy filmet, amelyet már néznek,
  • egy címet a listájukról
  • vagy egy befejezetlen címet, amelyet folytatniuk kellene.

Az gomb több helyen megjelenik a Netflix alkalmazásában, többek közt a bejelentkezésnél a bal oldali navigációs sávban, és a Netflix főoldalának tizedik sorában is elérhető lesz.

A funkció egyelőre csak a platform tévés felületén érhető el, de a Netflix  hamarosan tesztelni fogja a Play Something/Nézzünk valamit funkciót az androidos készülékeken is.

A cég hónapok óta teszteli ezt a funkciót, különféle nevek alatt (a „Shuffle Play-t” is beleértve), de hivatalosan csak szerdán debütál világszerte a Netflixen. A vállalat először a tévéalapú alkalmazásokban indítja útjára az újdonságot, de azt tervezi, hogy később az Android-eszközökön is bevezeti.

A Netflix hangsúlyozta, hogy a „Nézzünk valamit” nem csak egy „véletlenszerű” gomb, amely a streamingszolgáltatás szinte végtelen tartalmai közül választ egy random filmet vagy sorozatot. Ehelyett az új funkció a személyes fiókot, illetve az az alapján kialakított preferenciákat használja fel azon alkotások megjelenítésére, amelyek nagy valószínűséggel tetszenének a felhasználónak.

A Netflix már 10 évvel ezelőtt is próbálkozott egy automatikus lejátszással, akkor még “shuffle” funkcióval, amikor a streamingplatform még gyerekcipőben járt.

Akkoriban a Netflix termékmérnökei azon gondolkodtak, mi történne, ha egy műsor vagy film egyszerűen elkezdene lejátszódni, amint valaki rákattint a shuffle-ra az alkalmazásban. A funkció azonban kudarcot vallott a tesztelés során és csendben leselejtezték. Most más a helyzet.

“Megpróbáljuk megragadni a lineáris televíziózás egyik legjobb tulajdonságát, az azonnali szórakoztatást, de még jobbá tenni, mert személyre szabott” – mondta Cameron Johnson, a Netflix termékinnovációs vezetője. 

A Play Something/Nézzünk valamit célja, hogy fejlessze a Netflix ajánlómotorját, nem pedig helyettesítse azt.

Megkérdeztük a Netflixet, hogy böngészőben és androidos készülékeken (nagyjából) mikor várható a fejlesztés bevezetése, de ezzel kapcsolatban majd csak később lesz tájékoztatás.

Szólj hozzá