Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

NOS4A2 sorozatkritika – A jó, a rossz és a csúf

Az idei tévés évad kellemes csalódása a Joe Hill azonos című regénye alapján készült AMC sorozat.

Joe Hill eddigi legnagyszabásúbb regénye pont olyan, mintha Stephen Kinget olvasnánk. Egy eldugott kisváros csóró főhőseit szépen lassan bekebelezi a természetfeletti.

És tényleg. Minden természetfeletti ellenére Joe Hill is a karaktereiben a legerősebb. A NOS4A2 nem a szép és gazdag emberek története, hanem a hétköznapiaké, akik nagyon nem élik az amerikai álmot, akik olyan problémákkal – pénztelenség, munkanélküliség, kilátástalanság – küszködnek, mint a legtöbben, sőt több esetben gyarlók is, ha ehhez hozzávesszük a különböző függőségeiket. Éppen ezért sokkal közelebb állnak az olvasóhoz az átlagnál és ez a sorozatváltozatra is igaz.

Bár az AMC és által adaptált tévésorozat több ponton is eltér az alapanyagtól kétség sem fér hozzá, hogy jó lóra tett vele a csatorna. A NOS4A2 főhőse egy Haverhill nevű isten háta mögötti kisvárosban élő Victoria McQueen nevű lány (Ashleigh Cummings), aki egy napon különös képességét fedezi fel. Egy rövidebb út-nak nevezett átjáró (akarom mondani híd) nyitásával képes azonnal ott teremni, ahol lennie kell, ahol lenni akar.

Vic McQueen-nek nem feltétlenül áldás a képessége

Az is nagyon hamar kiderül, hogy nem ő az egyetlen ilyen erős kreatív képességekkel bíró ember, ugyanis viszonylag hamar megismerkedik Maggievel (Jahkara Smith), aki szintén egy kreatív képesség birtokosa: ő egy lila zsákból húz elő Scrabble-kockákat, a véletlenszerűen kihúzott kockák pedig megmondják, amit tudnia kell vagy tudni akar.

Szükség is van ezekre a képességekre, ugyanis egy Rolls Royce Wraith járja az utcákat, a volánjánál egy Charlie Manx nevű különös fickóval. Charlie Manx, a csábító halhatatlan (Zachary Quinto) a gyermekek lelkéből táplálkozik. Ezeknek a gyermekeknek egy különleges világot hozott létre, Karácsonyország néven.

Karácsonyország. Fotó: AMC/Filmsor

Szó szerint kiszakítja őket a hétköznapi valóságból, és rejtett utakon közlekedve elviszi őket az egyszerre lenyűgöző és hátborzongató , ahol a lakóknak kötelező boldognak lenni, s ahol mindennap karácsony van. Manx, a tipikus cukros bácsi Vic környezete körül ólálkodik, így hamar tudomást szereznek egymásról és egymás képességéről.

Karácsonyországon túl is van Manxnek képessége: egyrészt összeköttetésben áll az autójával (ha az megsérül, ő is gyengül), másrészt pedig minden elrabolt gyermekkel fiatalabb és ezzel együtt erősebb lesz.

Charlie Manx (és a Wraith) az autószerelőnél

Mégsem ez a cukrosbácsiba oltott mumus, ami a legfélelmetesebbé teszi a sorozatot, hanem az, hogy Charlie Max őszintén hiszi, hogy jót cselekszik, hogy a gyerekeket megmenti azzal, hogy elragadja őket a családjuktól. Azon túl, hogy erős az áthallás a Stephen King-féle AZ fiatal főhőseivel, Joe Hill és ezáltal az adaptáció is egy erős társadalomkritikát is megfogalmaz.

Azonban nem Manx az egyetlen gonosz a történetben. Helyenként talán nála is félelmetesebb az Ólafur Darri Ólafsson által alakított Bing Partridge, aki bármit megtenne azért, hogy Karácsonyországba jusson. Bing naiv, hiszékeny, kissé gyermeki kisugárzású barátságos mackó, akiről hamar kiderül, hogy pillanatok alatt át tud váltani pszichopatává és bármit megtenni azért, hogy lekerüljön a rosszak listájáról és Manx magával vigye őt Karácsonyországba.

Bing Partridge szolgálatra jelentkezik. Fotó: AMC

A sorozat és a regény közötti jelentős eltérések talán legfontosabbika, hogy még a regény 4 idősíkon mutatja be Vic és Charlie Manx csatáját, addig itt egyetlen idősík van (amit 1-2 flashback egészít ki), már egy éppen felnőtté váló Vicet ismerünk meg. Bár az évadfináléban történt események azt sugallják, hogy az élőszereplős adaptáció is elindul majd azon az úton, amelyre a könyv épít, az jelentős és a későbbiekben már megmásíthatatlan változtatás, hogy Vic nem gyerekként ismeri meg a Rolls Royce-os Drakulát. A másik jelentős eltérés az erős kreatívok jelenléte, hiszen a könyvben ők tulajdonképpen széljegyzetek, még itt komolyan hozzájárulnak az eseményekhez.

Bár Zachary Quinto ízeskedése helyenként kissé túltoltnak érződik, a sminkesek és az effektesek kiváló munkát végeztek – ezt a lenti videóban is láthatjátok. Az ő tehetségével eddig is tisztában voltunk, így nála sokkal meglepőbb az egyébként 27 éves Ashleigh Cummings, akinek alakítását szívesen visszanéznénk a következő díjszezonban a jelöltek között. Kettejük mellett Ólafur Darri Ólafssont és Jahkara Smith-t érdemes kiemelni, mindketten kaptak egy-egy olyan epizódot, ahol megmutathatták a tudásukat és messze éltek is a lehetőséggel.

Külön dicséretét érdemel még NOS4A2 szürkésre effektelt alaphangulata, a szinte a személyes térbe betolakodó kameramunka és önmagában az, hogy meg sem próbáltak jumpscarekkel és hasonló ijesztgetésekkel előállni, sokkal inkább lélektani oldalról közelítették meg a dolgot.

A sorozat Joe Hill 2013-as hazánkban a GABO kiadónál megjelent azonos című regényéből készült. Az AMC sorozatát maga Joe Hill és Jami O’Brien executive producerek készítették. A főbb szerepekben Ashleigh Cummings, Zachary Quinto, Jahkara Smith és Ólafur Darri Ólafsson láthatóak, de a sorozatban Virginia Kull, Ebon Moss-Bachrach, Dalton Harrod, Chris McKinney és Ashley Romans is fontos szerepet kaptak. A sorozat 2. évada jövőre érkezik az AMC-re.
NOS4A2 (2019) 1. évad
80%
Kiváló

Ha szereted az alapvetően lassú lefolyású, gondolkodást serkentő, a karaktereit lassan kibontó műveket, akkor a NOS4A2 is biztosan tetszeni fog. Kőkemény pszichológiai csata, amelyben hamar kiderül, hogy az ember pont ugyanolyan félelmetes, mint egy gyermekek lelkével táplálkozó lélekvámpír, vagy egy emberevő Rolls Royce.

  • Szerintem
<