NYELÉS filmkritika

Swallow

A Huntert megformáló Haley Bennett a Nyelésben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat a Tribeca- és a Woodstock Filmfesztiválon, valamint a filmet a Deauville-i Filmfesztiválon a fesztivál különdíjával jutalmazták.

Az aranykalitkába zárt madár története

Hunter, a szőke szépség története nem is lehetne mesébe illőbb. Az egyszerű bolti eladó életébe betoppan a herceg fehér lovon, akarom mondani egy sárga Porschén, aztán persze jöhet a házasság, az elképesztő luxus otthon, és a gyermekáldás is. Hunter élete a külvilág számára valóban irigylésre méltó, de a színfalak mögött húzódó valóság egészen más képet mutat. A kedves és elragadó lány egyszerű dísztárgyként, “szülőgépként” funkcionál, akinek egyetlen célja, hogy férje minden igényét kielégítse. A szerelem és a hála egy ideig valóban motiválja is a lányt, és remekül eljátssza a bólogató mintafeleséget. Időközben azonban valami látszólag visszavonhatatlanul elromlik, és Hunter frusztrációit különböző tárgyak lenyelésében vezeti le, ami saját és magzata egészségét is veszélyezteti. A gazdag família persze közbelép, és innen kezdődik csak az igazi, brutális pszichológiai terror…

A film pszichológiai jellege

A Nyelés első pillanatban a Nyers című francia újhullámos horrort idézi fel, ami a Torontói filmfesztiválon debütált, nem kis közfelháborodást okozva. A két film csak látszólag hasonló, hiszen a Nyers néha gyomorforgató vizualitása a Nyelés esetében csak nyomokban fedezhető fel. Carlo-Mirabella Davis inkább az abnormális viselkedés pszichológiai vetületére helyezi a hangsúlyt, amit a környezet remekül megtámogat, míg a Haley Bennett által megformált Hunter pedig minden mozdulatában, mimikájában prezentál is nekünk. A Nyelés egy igazi lélektani mélyrepülés, párkapcsolati és társadalmi kórkép egyszerre. Félelmetes, hiszen egyértelműen görbe tükre a fogyasztói társadalom minden undorító szemetének.

Az vagy amit megeszel

Az a tiéd, amit megeszel! Ugye mindnyájan hallottuk már ezt a mondást? Nos, Hunter pontosan eszerint kezd el viselkedni. A rajzszögtől, az elemen és az üveggolyón át a csavarig mindent lenyel, és csak ezekben az esetekben érzi azt hogy ő irányítja az életét. A Pica nevű betegség egy valóban létező pszichés zavar, amely arra készteti a beteget, hogy bármilyen, nem élelmiszernek minősülő tárgyat elfogyasszon. A betegség okairól igen keveset tudunk, de egyes feltételezések szerint okozhatja hiányos tápanyagbevitel, vagy érzelmi elhanyagoltság, frusztráció is. Hunter esetebén elég egyértelműnek látszanak az okok, azonban nem állunk meg itt. A lány származása is rejteget még nekünk egy brutális családi tragédiát, amitől érthető módon az ingatag önbecsülésű, bizonytalan teremtés lelkét még mélyebben sújtják a nárcisztikus Richie mellett elszenvedett sérelmek.

Az egyetlen megoldás a menekülés

Történetünk szőke hercege ugyanis korántsem a mesekönyvek lapjairól lépett elő. Richie, egy igazi manipulatív, önző, érzéketlen seggfej. A nárcisztikus személyiségzavar mintapéldánya ugyan folyamatosan biztosítja szerelméről Huntert, ám ezek csak mögöttes tartalom nélküli szavak. Cselekedeteit csupán az önérdek motiválja, saját világa középpontjába csakis ő, és saját igényei állnak. Tökéletes feleség, tökéletes ház, tökéletes gyerek, nagyjából így épül fel egy csodaszép ábrándkép egy betegesen tökéletlen férfi elméjében. Hunter teljesen egyedül van, semmilyen érzelmi támaszt nem kap, és láthatjuk, hogy kétségbeesett próbálkozásai ellenére is folyamatosan egy személytelen tárgyként kezeli környezete. Hosszú és fájdalmas az út amin Hunternek végig kell mennie ahhoz, hogy kiszakadjon ebből az egészségtelen környezetből, de végül sikerül megtalálnia saját hangját, és szétfeszíteni az aranykalitkát.

A Nyelés egy nagyon mély és kíméletlenül mellbevágó alkotás. Egy igazi pszichothriller, ami a megtekintés után még biztosan napokig velünk marad.

Szólj hozzá