Owen, én vagyok az apád! – Apavadászat filmkritika

-

Owen Wilson legújabb vígjátéka, az Apavadászat sajnos csak néha vicces.

Miután anyjuk (Glenn Close) újra megházasodik, bevallja fiainak, Kyle-nak (Owen Wilson) és Peternek (Ed Helms), hogy kamuzott nekik: azt hazudta, hogy apjuk régóta halott, valójában azonban sosem tudta biztosan, hogy ki volt az édesapjuk. A két tesó elindul, hogy megkeressék apucit, és közben egy sor kalandot átélnek.

fatherfigures2Csakhogy ezek a kalandok meglehetősen fantáziátlanok, elcsépeltek, indokolatlanul elnyújtottak és laposan előadottak. Nem tudom, miért gondolta azt Lawrence Sher (Másnaposok-széria), hogy operatőrként filmet kell rendeznie, hiszen ez már Wally Pfisternek (Transzcendens) sem jött be. A forgatókönyvet pedig Justin Malen (Hivatali karácsony) követte el, aki nem éppen a jó könyveiről híres.

A poénok közt van testnedves-alpári (szerencsére ezekből van a legkevesebb), fárasztó és szimplán csak nem működő, de azért van pár humoreszk, ami betalál (gondolok itt például a tesók és egy portás beszélgetésére). Csak hát egy frankó vigjátékhoz nem pár jó poén kell, hanem temérdek.

fatherfigures3

Ami pedig a legnagyobb baj, hogy a két főszereplő közt nincs kémia. Owen Wilson ugyanazt a figurát hozza, mint minden vígjátékában: a laza, örökifjú világutazót. Mindenki döntse el maga, hogy ez jó vagy rossz. Ed Helms (Másnaposok) valószínűleg csak azért van jelen, mert Wilson szokásos partnerei (Stiller, Vaughn) nem értek rá, és bár van érzéke a komédiázáshoz, ez itt nem látszik – valahogy kilóg a filmből. Glenn Close, J.K. Simmons és Christopher Walken pedig minden bizonnyal azért írtak alá a filmre, mert sürgősen pénzre volt szükségük – jelenlétük mással nem indokolható.

Az Apavadászat kevés pozitívuma közé tartozik, hogy megfogalmaz némi mondanivalót a családról és a testvérekről, de kár, hogy ezt többnyire sziruposan és fogcsikorgató monológok és dialógusok közepette teszi.

Kapcsolódó

100 dolog – avagy a tárgyfüggőség komédiája

100 napig a rengeteg dolgukból minden nap csak egyetlen egyet vehetnek vissza. Te meddig bírnád a cuccaid nélkül?

Horror Park filmkritika

A Horror Park szinte mindenben klisés, még a helyszín sem teljesen új keletű, de legalább azon látszik, hogy elpepecseltek vele. Sokkal többet, mint a forgatókönyvvel.

Overlord filmkritika

Az Overlord egy nem túl drága, nem túl intelligens és nem túl eredeti film, amely az egyéb mozival járó aspektusoknak köszönhetően kifejezetten hangulatos és szórakoztató darab.

BÚÉK filmkritika

Aki minden lehetséges percben temeti a magyar filmet, filmgyártást, azt még akkor sem lehet meggyőzni tévedéséről, ha ilyen remek filmeket ajánlunk a figyelmébe. És bár a BÚÉK nem szigorúan véve egy remake, annak remek!

Most a címlapon

A mozikat elkerülte, de streamingen itthon is debütál a Rendbontók

A megtörtént esetet feldolgozó film az 1970-es Miss World szépségversenyre fókuszál, amely az események hatására a nyugati szépségideál 180 fokos fordulatot vett.

Hamisított hírnév – Itt az HBO influenszer-generációról szóló filmje

Megérkezett a Fake Famous (Hamisított hírnév) című új HBO dokumentumfilm előzetese, amely az influencerek valódi(nak látszó) világába kalauzolja a nézőket.

A szakértő szerint VV Renátót emberi méltóságában sértette meg az RTL

Mérő Vera, a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene csoport alapítója, Mérő Vera korábban is többször foglalkozott már a ValóVilág10-zel.

Jön az Eufória különkiadásának 2. része

A tervezetthez képest 2 nappal korábban, már holnap (január 23-án) elérhető lesz az Eufória különkiadás 2. része, amely ezúttal Jules-ra (Hunter Schafer) fókuszál.

A Hírstart ajánlata