Filmek, sorozatok, kultúra

PALM SPRINGS filmkritika

Az idei év vígjáték-szenzációja az amerikai bemutatásának pillanatában kultuszfilmmé vált. A Palm Springs meglepő fordulatokkal teli, sokszor nézős romantikus kaland.

Mit tennél, ha bármit megtehetnél, következmények nélkül? A szakítófélben lévő Nyles (Andy Samberg – Brooklyn 99 – Nemszázas körzet) napról-napra elkíséri barátnőjét egy Palm Springs-i esküvőre. Ugyanarra. Nyles ugyanis időhurokba került, és mindig ugyanaz az egyetlen nap ismétlődik az életében. Az éppen aktuális napon Nyles a menyasszony nővérére, Sarah-ra (Cristin Milioti – Így jártam anyátokkal) hajt, a vendégekkel gyűjtött tapasztalatait kihasználva persze gyorsan egyenesbe is kerül. Ekkor azonban Sarah is belekerül az időhurokba.

Palm Springs

Az időhurkos filmek mindig is kiválóan működtek. Legyen szó sci-firől (A holnap határa), horrorról (Boldog halálnapot!) vagy éppen thrillerről (Időhurok), mindig is adott egy ko(z)mikus ízt maga a szituáció, nem is említve azt, ha egyenesen vígjátékként (Idétlen időkig) álmodták vászonra a történetet.

A Palm Springs ez utóbbi műfajt bővíti, egyenesen az Adam Sandlerre jellemző zsánerből (leginkább az 50 első randihoz hasonlítanám), de karakterei annál sokkal mélyebbek és sokkal látványosabb jellemfejlődésen mennek keresztül.

Minél mélyebben megyünk előre a Palm Springs történetében, karakterei annál sérültebbnek és törékenyebbnek tűnnek, miközben a komédia elemei mellett azért jópár tragikomikus motívum is felbukkan, miközben a film végig könnyed, meg sem próbál az élet nagy kérdéseire választ adni, vagy akár csak azt megválaszolni, hogy hőseink egyáltalán hogy a fenébe kerültek időhurokba – éppen, mint A végtelen matrjoska-ban.

Palm Springs film

A film nem csak történetében több mint az átlagos, de kiváló kamerakezelés és operatőri munka is jellemzi, egy-egy jelenetsort pedig tutira visszafogunk nézni, kezdve az epizód eleji esküvői tánctól egészen a kocsmai táncos jelenetsorig.

Mégis, nem ezek adják a Palm Springs lelkét, hanem a Milioti és Samberg közötti kémia, a közöttük zajló párbeszédek és persze maga a szerelmi történetbe oltott felnőtt-felnövéstörténet.

A Palm Springs főhősei bár több tucatnyiszor és több tucatnyi módon halnak meg a film másfél órája során, a film a keserédes momentumai ellenére az életigenlő alkotások sorát gyarapítja és az idei év egyik legkellemesebb meglepetését szolgáltatja.

Palm Springs

A Palm Springs a Hulu streaming-szolgáltatásban debütált. Rendezője Max Barbakow, a forgatókönyvet Andy Siara írta. A főbb szerepekben Andy Samberg, Cristin Milioti, J.K. Simmons, Camila Mendes, Meredith Hagner és Tyler Hoechlin látható.

A Palm Springs 2020 szeptember 3-án kerül a magyar mozikba a Mozinet forgalmazásában.

Facebook
<