Érkezik a Paramount Plus, de szükség van még egy streaming-szolgáltatásra?

Ha véletlenül elkaptál akár 30 percet is a Super Bowl-ból, akkor nagy eséllyel láttad a Paramount Plus sok-sok hirdetésének egyikét.  Igen, így van… úton van egy újabb streaming-szolgáltatás.

Az ikonikus tévés karakterek néhány cameo-megjelenésétől és néhány homályos részlettől eltekintve a Paramount Plus Super Bowl-reklámjai nem igazán magyarázták meg, mi teszi majd egyedivé ezt a streaming szolgáltatást.

Lehet, hogy elgondolkodtál már azon, hogy vajon ez a következő nagyszerű streaming-szolgáltatás lesz, amelyre feltétlenül elő kell fizetned, vagy csak egy késői belépés a streaming-háborúba. És az is lehet, hogy csak most találkozol először a Paramount Plus nevével.

Mi az a Paramount Plus?

A Paramount Plus egy új(szerű) streaming-szolgáltatás a Viacomtól, amely havi előfizetési díj ellenében egy fedél alá hozza a társaság különféle televíziós hálózataiból, filmfranchise-okból és más platformokról származó összes tartalmát. Pontosan ugyanúgy, ahogy ezt a Disney a Disney Plus-szal vagy a Warner az HBO Max esetében teszi.

A CBS All Access streaming-szolgáltatás „kibővített változataként” bemutatott Paramount Plus eredeti tartalmat ígér, amely kizárólag a szolgáltatásban nézhető majd meg, valamint minden eddiginél szélesebb körű tévéműsorokat és filmeket kínál. Lényegében a Paramount Plus a CBS vállalat kicsit kései válasza a streaming-őrületre, ami még kicsit az NBCUniversal Peacock nevű streaming-szolgáltatásához képest is hátránnyal indul. Persze nem feltétlenül eleve halott ügy és valószínűleg nem fog úgy járni, mint a Quibi.

Vége: Fél évet élt a Quibi streaming-szolgáltató

Mikor jön és mennyibe kerül a Paramount Plus?

A Paramount Plus két előfizetési szinttel érhető, 5,99 USD a havi előfizetési díj, még 9,99 USD ugyanez a  hirdetésmentes verzióban. Jelenleg még több kampányt is folytat a szolgáltatás, amelyeknek köszönhetően éves előfizetésekkel akár 30 dollárt is spórolhatunk.

A Paramount Plus hivatalosan március 4-től lesz elérhető, de lényegében az Egyesült Államokban a CBS All Access előfizetésével már próbálgathatjuk a szolgáltatás bétaverzióját.

Milyen tévéműsorok és filmek lesznek a Paramount Pluson?

A Paramount Pictures az egyik legrégebbi hollywoodi “márka”, így több nagyszerű filmfranchise is a stúdió kezében van. Hogy mire építhet a szolgáltatás, arra példákat már a CBS All Access szolgáltatásban is láthattuk, hiszen egy komplett univerzumot kezdtek el kiépíteni a klasszikus Star Trek-sorozatokra. Nem mellesleg az új sorozatok (Star Trek: Discovery, Star Trek: Pickard) mellett a klasszikus Star Trek sorozatok is elérhetőek a szolgáltatásban, sőt már azt is tudjuk, hogy további Star Trek-sorozatok is készülnek még. De nem csak a Star Trekkel építhet univerzumot a Paramount, hiszen az első saját brandjének számító Yellowstone-nal is elkezdte az univerzumépítést. A Super Bowl-on jelentették be, hogy a Kevin Costner nevével fémjelzett széria előzménysorozatot kap Y: 1883 címen. Az is kiderült már, hogy a Flashdance alapján is sorozat készül, én személy szerint pedig a Fekete vitorlákat, vagyis A kincses sziget köré épülő további kalózos sorozatokat sem temetném.

A CBS tartalmai mellett a Paramount Pictures stúdió filmjeinek nagy (ha nem is elsöprő) válogatása is kéznél van, és a Viacom más hálózataiból is lehet válogatni. Az MTV, a VH1, a Comedy Central, a Nickelodeon, a Showtime és Smithsonian műsoraiból is jócskán van mit meríteni, sőt. Az sem mellékes, hogy a CBS-nél vannak az NFL (amerikai foci), az NCAA (atlétika) és az UEFA Bajnokok Ligája (foci) jogai is, ezeket is vissza lehet majd nézni.

viacom-cbs-streaming
A ViacomCBS portfóliójából meríthet a Paramount Plus

Nem őrültség megjósolni, hogy a Paramount Plus az olyan klasszikusaira építve, mint a Terminátor, a G.I. Joe, a Mission: Impossible vagy a Transformers, akár élőszereplős sorozatokat hoz majd létre, legalábbis én jól nem fogok meglepődni, ha elkezdik bejelenteni ezeket. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a Paramount hosszú évek óta együtt dolgozik a Hasbroval, itt is lehetnek lehetőségek a Hasbro társasjáték alapján készült filmek univerzumának további kibővítésére, amire a televízióban nem lett volna lehetőség. De megemlíthetjük a Parajelenségek-filmeket és a Blumhouse stúdióval való további együttműködést is…

Magyarországon is életképes lehet a Paramount Plus?

Ha figyelembe vesszük, hogy a CBS az elmúlt 30 év nagy részét az idősebb demográfiai csoportok kiszolgálására fordította (CSI-sorozatok, NCIS-sorozatok, Gyilkos elmék és további heti, nyomozós és bűnügyi drámák) és nagy figyelmet fordított a klasszikus sitcomokra is (Agymenők, Ifjú Sheldon, Így jártam anyátokkal), akkor a Paramount Plusnak igenis lehet közönsége, akár Magyarországon is, hiszen kutatásunkból kiderült, hogy a 41-60 éves korosztályban is egyre népszerűbbek a streaming-szolgáltatások.

A jelenlegi televíziós műsorkínálat enyhén szólva szegényes és tévesen pozicionált (főleg a kereskedelmi televíziózásban), nem igazán az igényes, prémiumtartalomra és prémium szórakozásra vágyó nézői réteget szólítja meg, még a Netflix, az HBO Max, az Apple TV vagy az Amazon Prime pedig inkább a fiatalabb korosztály célozza meg tartalmaival (a Disney Plus-szal már sokkal inkább lehetnek átfedések), ennek figyelembevételével pedig igenis lehet keresnivalója a Paramount Plusnak.

(Fontos, Magyarországon a Telekom és a MindigTV GO kínálatában is elérhető a Paramount Plus videotára, természetesen ez még nem az a műsortár, amivel világhódító útjára indul a szolgáltató.)

Szólj hozzá