Filmsor - Filmek, sorozatok, kultúra

Patrick Melrose kritika 1 x 01/02

Bad News / Never Mind

A Showtime legújabb sorozata hazánkban az HBO Go műsorán fut. Az első két részt már megtekinthettük, és más jelzőt nem is igazán találunk rá mint hogy mestermunka. Az öt részes minisorozat Edward St Aubyn Patrick Melrose című regényciklusának feldolgozása, ami az író saját élményein nyugszik. Benedict Cumberbatch, -aki egyben főszereplője a sorozatnak- executive producerként is közreműködött a készítésnél. A rendezői székben egyébként a német Edward Berger foglalt helyet, de ez ne tévesszen meg senkit, hiszen a hamisítatlan brit életérzést így is hiba nélkül prezentálja nekünk Patric Melrose története.

Amit igazán zseniálisnak találok a sorozatban, az nem más mint az árulás anatómiájának kíméletlen feltárása. Patrick kézen fog minket, és végigvezet egy olyan úton ami az emberi természet, és elfajult ösztönök egyik leggyomorforgatóbb bugyrába vezet. Egy gyermek életében a család az első védőbástya. Egy olyan építmény ez, amiben elbújhatunk, hiszen a szeretet és a feltétlen bizalom stabil erődítménye vesz minket körül, ami biztos támaszt nyújt. Illetve így kellene hogy legyen, ám ez sajnos nem mindenkinek adatik meg. Azok a sérülések amiket ezen falak közt szenvedünk el soha nem hegednek be teljesen, legyenek ezek aprócska karcolások vagy éppen hatalmas elfekélyesedett, gennyedző kelések. Elnézést a túlságosan naturalisztikus fogalmazásért, de van amit nem lehet, és nem is szabad szépíteni. Akik a legfájóbb árulást tudják elkövetni ellenünk azok nem mások mint a szüleink. A zárt ajtók mögött néha brutális titkok lapulnak.

[/media-credit] Forrás: Sky Uk Ltd.

Patrick Melrose élete a külső szemlélő számára a határtalan luxus és gondtalanság boldog úszómedencéje amiben a dúsgazdag aranyifjú gyakorlatilag azt csinál amihez csak kedve szottyan. Patrick a drogok soha nem múló kábulatában múlatja idejét, és igazán senki és semmi nem számít neki. Az első pillanattól kezdve érezhető, hogy a látszat nagyon is csalóka, és valami nagyon, de nagyon nem stimmel. Van itt valami furcsa, valami ami nem hagyja nyugodni a néző fantáziáját.

[/media-credit] Forrás: www.imdb.com

A szarkazmus és életundor mögött valaki zajtalanul oson. Patrick kokain, heroin, és ki tudja még miféle tudatmódosító szerek hatása alatt átélt tripjein keresztül azonban kisvártatva bepillantást nyerünk a múlt pöcegödrébe, ahol az apa korántsem az a kifinomult, okos és lehengerlő úriember akinek a kívülállók ismerték. Személyisége eltorzult vonásai hamar megnyilvánulnak, és mindez a gyönyörű helyszínek és a kis francia birtok délutáni napfényben fürdő idilljével olyan éles kontrasztot alkot, hogy az állunkat konkrétan a padlón keressük. Az, amit az első epizód során még csak sejtettünk, a második részben már bizonyosságot nyer. Melroséknál a családon belüli erőszak válogatott formái a mindennapos rutin részét képezik. Az apa abszolút uralkodója és bábmestere környezetének. Az anya egy folyamatos lelki terror alatt tartott, láthatóan gyógyszer és alkohol függő, szinte már akarat nélküli játék, aki ott marad ahova leültetik. Benne azért még motoszkál a gyermeke iránt érzett szeretet, ám ez nem elég erős ahhoz, hogy szembeszegüljön, vagy valós cselekvésre ösztönözze.

[/media-credit] Forrás: www.imdb.com

A fiú teljesen egyedül marad és bekövetkezik az, ami megbocsájthatatlan. Egy ilyen trauma egész életen át tartó terhet jelent, ami a halálig kísér. Mindennek függvényében teljesen érthetőek főszereplőnk motivációi, és viselkedésének szélsőséges megnyilvánulásai. A folyamatos drogmámor nem más mint egyfajta védekezési mechanizmus. Szökési kísérlet ami kudarcot vall, hiszen a múlt árnyai folyton visszaköszönnek.

[/media-credit] Forrás: www.imdb.com

Összegezve elmondhatjuk, hogy egy igazán mesteri lélektani drámával van dolgunk, ami számomra az év egyik meghatározó sorozatélményének ígérkezik. A színészi játék vitán felül bravúros, Cumberbatch egyértelműen a magáévá tette a szerepet, és parádés alakítást nyújt, bár panasz a többiekre sem lehet. Készüljünk fel, mert nem könnyen emészthető alkotásról van szó! A sorozat nagyon is komoly témákat boncolgat, ám teszi mindezt úgy, hogy a lépten-nyomon megjelenő fekete humor némiképp ellensúlyozza mindazt a borzalmat amit Patrick életéről megtudunk. A Patrick Melrose című sorozat nyomasztó, lendületes, zaklatott, bizarr módon humoros, de rendkívül elgondolkodtató alkotás, amit csakis ajánlani tudok.

Ne maradj le a friss hírekről, ide kattintva kövess minket a Facebookon vagy csatlakozz a Filmsor Light csoporthoz, ahol te is elmondhatod a véleményed!
Ez is érdekelhet:
<