Streaming A "peak TV" után megérkezett a "peak streaming" korszaka

A “peak TV” után megérkezett a “peak streaming” korszaka

Ma még csak a Netflix hódít, de a túlkínálat - a Disney+ és az HBO Max érkezésével hamarosan Magyarországon is érzékelhető lesz.

A 2000-es évek közepén, de inkább a 2010-es évek kezdett berobbanni a peak tv jelenség, ami tulajdonképpen a televíziózás aranykorát jelentette. Az amerikai országos csatornák mellett  a kábeltévék is egyre másra gyártották a minőségi sorozatokat, mintha egyszerre minden médiavállalat a sorozatgyártásban látta volna a jövőt, a 2010-es évek közepére már majdnem 500 különböző sorozat futott az amerikai televíziós csatornákon. És ez csak az USA…

Ami a televízióknak aranykor (Lost, Breaking Bad, Dexter, Mad Men, American Horror Story, Trónok harca, The Walking Dead – utóbbi 10+ milliós nézettséggel egy kábeltévén!), az a nézőknek egy hatalmas stresszhelyzet volt, hiszen hónapról hónapra nehezebb volt választani a televíziós tartalmak túlkínálatában, ami a televíziós újságírásban elsősorban azon érződött, hogy top10-es listák helyett megjelentek a top20-as és top30-as listák, ugyanis lehetetlen volt leszűkíteni mindössze a 10 sorozatra a “legjobbnak tartott műsorokat”. És akkor berúgta az ajtót a Netflix és a streaming fogalma. Aztán jöttek a haverok is.

Peak TV, peak streaming

Szinte biztos vagyok benne, hogy a néhány évvel ezelőtti peak tv jelenségből hamarosan kialakul a peak streaming, vagyis túlkínálat lesz a streaming-piacon (is, mert eközben a tévék sem akarnak lemaradni a tartalomgyártásban) és több szolgáltató is – a kérészéletű Quibi mintájára – tönkre fog menni, vagy jobb esetben összeolvadni.

Unalmas farba, de a tartalomfogyasztás átalakulóban van, amihez jelentősen hozzájárult a koronavírus-járvány kirobbanása és a zárva tartó mozik miatt a stúdiók és médiaszolgáltatók felgyorsították azokat a projekteket, amelyeket inkább csak a 2020-as évek közepén láttunk jönni.

HBO Max Disney+ és a többiek

Magyarországon (és a világon) jelenleg a Netflix a legnépszerűbb, amely mögött az HBO GO és az Amazon Prime tud még felmutatni kézzel fogható nézőbázist. Az HBO GO-t azonban hamarosan felváltja az HBO Max, amely az HBO GO-nál sokkal nagyobb szeletet haraphat ki a hazai streaming-tortából, miközben csak hetek kérdése az is, hogy a Disney bejelentse a Disney+ a magyarországi indulásának időpontját.

Netflix Disney Plus

Az Amazon Prime sem nézi tétlenül a dolgokat, itt elsősorban nem az új tartalmak, hanem a már meglévők magyar szinkronja és magyar feliratai várhatóak, és persze az Apple TV+, a Paramount Plus, de még a Hayuhoz hasonló szolgáltatók is komoly lehetőséget látnak a régiónkban, nem is beszélve, arról, hogy rontana a márka megítélésén, ha bizonyos régiók kimaradnának elérhetőségi szempontból.

Jelenleg a Netflix jelenti a streaming fogalmát, de várhatóan nem sokáig lesz ez így, sőt egyes becslések szerint, ha a Disney+ ilyen ütemben növekszik, akkor pár éven belül megelőzheti a Netflixet, elsősorban a Marvel, a Star Wars valamint a családbarát tartalmainak köszönhetően, de a napokban a WarnerMedia is bejelentett egy 50 műsorból álló gyerek- és családi programot, ami a következő két évben érkezik a Cartoon Network tartalmait is magába foglaló két verzióban is érkező HBO Max felületére.

De visszakanyarodva a peak streaming fogalmához, már most elvetették ennek magvait, hiszen a Netflix minden héten tucatszámra teszi fel a műsortárba az új tartalmakat, amelyek közt minden héten van kizárólag a Netflix kínálatában elérhető Netflix Originals tartalom.

Már most ott tartunk, hogy lehetetlen válogatni a Netflix legjobb tartalmaiból, s bár Magyarországon még mindig nem teljes a piac, még idén nagyot, de egy-két éven belül brutálisat robbanhat a piac, aminek nem feltétlenül csak pozitív hatásai lesznek.

Ez volt az egyik legjobb sorozat, amit valaha…

Visszakanyarodva a felvezetésben leírt toplistákhoz, ez nem csak televíziós újságírói szempontból fontos, hanem azért is, mert az “ez egy remek sorozat volt” vagy “minden idők egyik legjobb sorozata” kijelentések kikopnak, hiszen nagyjából minden héten vagy hónapban kapunk majd egy olyan szériát, amitől leesik az állunk. Ezzel pedig nem csak a kijelentések, de maguk a sorozatok is értéküket vesztik.

Pontosan az fog történi, mint a peak TV idején, amikor volt, hogy egyszerre 100 sorozat-epizód is arra várt, hogy megnézzem, pedig akkorra már javában kialakult bennem is a binge-watching. Az eredménye az lett, hogy ezek a “remek sorozatok” szépen lassan el lettek kaszálva, mert mindig jött egy jobb vagy jobbnak ígérkező (jobb reklámkampányt kapó, főleg amikor az A-listás hollywoodi színészek is beszálltak a bizniszbe), amiért megérte elkaszálni akár olyan szériákat is, amelyek mellett korábban több szezonban is kitartottam, sőt rajongtam.

Ugyanez vár most a streaming-szolgáltatók eredeti kínálatára is, ennyi tartalmat ugyanis lehetetlen lesz lekövetni mind újságírói, mind felhasználói, nézői szempontból is.