Filmek, sorozatok, kultúra

Pedofília? Hatalmas botrányt okozott, hogy a Netflix bemutatta a Cukorfalatok-filmet

A Netflix Cukorfalatok című filmje a pedofíliát és a szexkereskedelmet segíti elő a bírálói szerint. A rendező és a Netflix szerint teljesen félreértik a filmet.

Már a bemutatás előtt sejthető volt, hogy nekimennek a szolgáltatónak, ugyanis sokan már akkor pedofíliát kiáltottak – pedig még csak a lenti plakátot látták.

Cukorfalatok film

Nos, a film szénája nem áll jól, annak ellenére sem, hogy a Sundance filmfesztiválon díjat nyert.

A Netflix szeptember 9-én tette közzé platformján a „Cuties” (magyarul: Cukorfalatok) című filmet. A film egy fiatal szenegáli származású lányról (Fathia Youssouf) szól, aki Párizsban él és csatlakozik egy twerkelő, szabadszellemű tánccsoporthoz, hogy így meneküljön a muszlim családja elvárásaitól.

A film egyik – vagyis inkább több – jelenetében a kiskorú gyerekek olyan erotikus töltetű táncot adnak elő, hogy azt még a sztriptíz táncosok is megirigyelnék, sokan pedofíliát és gyerekpornót emlegettek az alkotással kapcsolatban.

Maïmouna Doucouré rendező szerint a filmje pont a társadalom fiatal lányokra helyezett nyomását kritizálja benne nyíltan, a rendező a Zorának adott interjújában úgy fogalmazott, hogy szerinte a legtöbben úgy szálltak bele a filmbe, hogy nem is látták azt. “Remélem, hogy most, hogy megjelent, az emberek megnézik a Cukorfalatokat. Kíváncsi vagyok, hogy mit fognak reagálni, miután realizálták, hogy mindketten a fiatalkorúak hiperszexualizációja ellen harcolunk” – nyilatkozta.

A Netflix is megszólalt a Cukorfalatok körül kialakult botrány kapcsán. A Varietyn megjelent közleményükben azt írják “A Cukorfalatok egy szociális kommentár a fiatalkorúak szexualizációjának témájában. Egy díjnyertes film, valamint egy erőteljes történet arról, hogy a fiatal lányokra mekkora nyomás nehezedik a közösségi média, valamint a társadalom részéről. Mindenkit, akinek fontosak ezek a témák arra biztatunk, hogy nézze meg a szóban forgó alkotást.”

A fentiek ellenére a Twitter és a teljes internet népe nagyon komoly támadásba lendült a film ellen. Már több mint 700 ezren aláírták azt a petíciót, amely a film Netflixről való eltávolítását követeli, ami persze valójában semmit nem jelent, de az igen, hogy a Netflix árfolyama hirtelen 3 százalékot zuhant és több politikus is olyanokat írt a filmről, hogy szerintük felkeltik a pedofilok étvágyát és a szexkereskedelem piacát.

A Rotten Tomatoes kritikaösszesítő portálon a nézők mindössze 3 százalékra értékelik a filmet (a kritikusok értékelése 87 százalékon áll), még az imdb-n 14 ezer szavazatot követően 2,2-s átlagot tud felmutatni.

“Ez egy szép film. Magával ragadott a Sundance Filmfesztiválon. Friss hangot, egy fiatal francia szenegáli nő élményeit mutatja be. A film látlelet is a serdülő lányok hiperszexualizáltságáról” – mondja például a Valkűrt alakító Tessa Thompson, a Marvel első biszexuális szuperhőse.

A Netflix idén már nem először kényszerül magyarázkodni: pár hónapja a 365 nap című lengyel erotikus thriller betiltását is tömegek követelték, mert szerintük a Netflix filmje romantikusnak állította be a nemi erőszakot.

Ti láttátok már a filmet? Ha igen, mit gondoltok róla?

Facebook
<