PENNYWORTH sorozatkritika

Az viszonylag hamar kiderült, hogy Jim Gordon nem elég erős karaktere a Batman-univerzumnak ahhoz, hogy elvigyen a hátán egy sorozatot (bár a Gotham sorozat szép életet élt a kisképernyőn, ezt leginkább a gonosztevőinek köszönhette), ez sem a Warnert, sem a Gotham sorozatot készítő Bruno Hellert nem tántorította el attól, hogy egy újabb “jó szimbólumként ismert” karakter kapjon önálló sorozatot.

Az országos lefedettségű amerikai FOX helyett ezúttal a prémium kábelcsatornaként működő, britesebb ízű, de szintén amerikai Epix próbálkozott a DC univerzum tágabbra nyitásával és három epizódot követően egyértelműnek látszik, hogy a merész vállalás kifizetődött. Merthogy az Epix, egy elsőre nem túl izgalmasnak vélt karakterhez nyúlt Alfred Pennyworth személyében.

A Bruce Wayne komornyikjaként világhírűvé lett karakternek is voltak fiatal évei, Bruno Heller pedig már a Gothamben is igyekezett Alfred egy tökösebb verziójának bemutatására, most pedig egy teljes szériát húzott fel az élettörténet teljessé tételére, amelyben néhány már legendássá lett Alfred-mítosz bemutatására – is – törekszik.

Jack Bannon, mint Alfred Pennyworth. Credit: Epix

Mi a 26 éves Alfred Pennyworth életébe kapcsolódunk be, aki fiatalkora ellenére SAS tisztként 10 évet már lehúzott a háborúban, most pedig London éjszakai életében tesz rendet. Na nem köpenyes igazságosztóként, hanem kidobóemberként, testőrként, vagy éppen amire felbérelik, ugyanis éppen most bontogatja szárnyait amolyan biztonsági szolgáltatásokat vállaló magáncége, amelyet két korábbi bajtársával Bazzaval (Hainsley Lloyd Bennett) és a Dave Boy-jal (Ryan Fletcher) visz és amely társulás éppen úgy ugrik a kocsmáros lány megmentésére, mint a brit korona védelmére.

Az 1960-as években járunk, London éjszakai – és nappali – életében pedig nyüzsögnek a rosszfiúk. De ha mindez nem adna elég munkát a rend éber őreinek és főhősünknek, még titkos társaságok is szervezkednek, amelyek közül is kiemelkedik a Lord Harwood vezette (Jason Flemyng) Holló Társaság, amelynek nem titkolt célja átvenni a hatalmat a brit nemzetközösség élén. A Bruce Wayne apjaként leginkább csak a legendás sikátorjelenetig jutó Thomas Wayne-nek (Ben Aldridge) hála Alfred Pennyworth hamar megismerkedik ezekkel a titkos társaságokkal, az őket mozgató erőkkel és az igencsak karakteres rosszfiúkkal is, na meg a velük szemben álló Névtelenek Társaságával, amely társaságnak köszönhetően Alfrednak sem munkanélküli napjai, sem anyagi gondjai nem lesznek, már ha a jövőben is kiveszi a részét a különböző titkos szervezetek és kémügynökségek egymásnak feszüléséből – ahogy tette azt az eddigi epizódokban.

Alfred Pennyworth és Thomas Wayne. Credit: Epix

Alfie Pennyworth, akinek szinte mottójává vált, hogy nem vállal rázós küldetéseket persze mindig belecsöppen a tutiba, ezzel azonban nem csak az ő lába alatt forrósodik a talaj, hanem veszélyt hoz a szüleire és a szerelmére, akinek ráadásul megszállottjává válik a Holló Társaság egyik bérgyilkosa, egy Bet Sykes nevű nő. Ezt külön ki is kell emelni, már csak azért is, mert bár a sorozat alapvetően epizodikus, a háttérben azért épül a high-concept, alakulnak az epizódról epizódra átívelő szálak, másrészt meg azért, mert ha másért nem is, de Bet Sykes karaktere és az őt eljátszó Paloma Faith miatt érdemes ránézni a sorozatra.

A legtöbb helyen olvasható plot ellenére messze ne úgy képzeljük el a sorozatot, hogy Thomas Wayne jön, megbízza valamivel Alfredet, aztán az egész kezdődik elölről a következő részben… Alfred már az első alkalommal sem szándékosan keveredik bele Thomas Wayne ügyeibe, másrészt bár Thomas tett egy gyenge kísérletet Alfred “leigazolására”, de a címszereplő nem kötelezte el magát.

A kép megtévesztő. Alfred Pennyworth messze nem csak sofőrszolgáltatást nyújt – bár ha kell azt is. Credit: Epix

Sebaj, jött a harmadik részben Martha Kane (Emma Paetz), akit ugye szintén nem kell bemutatni a Batman-univerzum rajongóinak. (Ha mégis, ő lesz később Martha Wayne, Bruce Wayne anyja, Batman Superman elleni küzdelmének kriptonitja.)

Na de a lényeg, hogy a Pennyworth rohadtul szórakoztató. Egyrészt azért, mert zseniálisak a karakterei (főleg a rossz oldalon), másrészt azért, mert az 1960-as éveket viszonylag kortalanul jeleníti meg. Hol az az érzésünk, hogy a viktoriánus korban vagyunk, hol meg azt is elhinnénk egy-egy tehetősebb karakter ízlését látva, hogy a 2000-es évek vannak. És akkor még az olyan finom utalásokról, mint a beszédes nevű Whitechapeli Ember Mr. John Ripper (Danny Webb) első találkozása Alfieval, amikor is a londoni nagyvilág hatalmassága éppen kedvenc hobbijának él és éppen egy hasat metsz fel.

Mr. Ripper (Danny Webb), a hasakat metsző. Credit: Epix

A Pennyworth egyelőre nem is tesz hozzá és nem is vesz el a Batman-univerzumból, bár kétségkívül nem ilyennek képzeltük az ifjúbb Thomas Wayne tevékenységét (inkább láttuk magunk előtt, mint orvost, sem mint kémjátszmák központi alakját) és Martha Kane karaktere is hasonlóan átírja kissé azt, amit eddig gondoltunk róla.

Ha azonban az egészből kihúzzuk a Batman-mítoszt és csak mint krimisorozatként tekintünk a Pennyworthre, akkor egy roppant szórakoztató (az ízes angol beszéd már önmagában az, amire csak rátesz a II. világháború utáni London kissé disztópikus ábrázolása), helyenként igencsak durva (van itt például nyilvános belezéses akasztás nem kevés béllel), kimondottan R-besorolású, kémes, titkos társaságos (oké a Holló Társaság nagyban emlékeztet minket a Batman történetekből ismert Baglyok bíróságára) egyveleg.

Alfred a jobbján az Esme (Emma Corrin) nevű színésznővel. Jó eséllyel nem egy hosszú életű kapcsolat lesz. Felkészül, Bet Sykes! Credit: Epix

De, hogy a címszereplőről is szót ejtsünk, érdemes kiemelni, hogy azóta is rémálmokkal kísértő háborús múltja ellenére (vagy inkább éppen annak következményeként) Alfred igencsak hajlik a pacifista eszmék felé, ha lehet nem használ fegyvert, de nem az öklét, hanem sokkal inkább az elmésségét használja helyette. Az őt alakító Jack Bannon tökéletes választás a szerepre, elegáns, markáns és nagyon magabiztos, már-már James Bondos kisugárzással adja át a szerepet.

Érdemes még kiemelni a már említett Paloma Faith-t, akinek Bet Sykes nevű karaktere – ha mindenáron maradni akarunk a Batman-hasonlatnál – egy Jokerre emlékeztető, szabályokat nem igazán szerető, tébolyult, valahol mégis szerethető figura, aki ahogy képernyőre kerül ellopja a show-t a többi karakter elől.

Paloma Faith, mint Bet Sykes a Pennyworth sorozatban. Credit: Epix

Bruno Hellerék nem csak akcióban gondolkodtak, hanem Alfred családi életére is nagy hangsúlyt fektetnek, s bár a szüleivel való kapcsolata különösen apja maradisága miatt hozzá tesz a  történethez, addig az Esmevel (Emma Corrin) való hullámvasútszerű romantikus szál  egyelőre a leggyengébb eleme a szériának, de ez meg ugye Bet Sykes miatt lehet fontos a későbbiekben.

A Pennyworth-t nem a Batman-univerzummal való kapcsolata miatt érdemes elkezdeni, hanem önmagában is egy kiváló sorozat valahol a kém-thrillerek és a bűnügyi sorozatok, vagy éppen a Ripper Street és a Peaky Blinders határmezsgyéjén mozogva.

A sorozat az Epix amerikai kábelcsatornán látható. Alkotói Bruno Heller (A mentalista, Gotham) és Danny Cannon (Helyszínelők, Nikita, Gotham). A főbb szerepekben Jack Bannon, Ben Aldridge, Hainsley Lloyd Bennett, Ryan Fletcher, Emma Paetz, Dorothy Atkinson, Paloma Faith, Ian Puleston-Davies, Emma Corrin, Jason Flemyng, Polly Walker és Harriet Slater. A Pennyworth első évadát 10 epizódra rendelték be, 2. évados berendelésről és magyar premierről egyelőre nincs hír.
Szólj hozzá