Hír és közéleti magazin

PGA Awards: A producerek szerint a Birdman a legjobb

A Birdman és Wes Anderson vígjátéka, a Grand Budapest Hotel kapta a legtöbb – fejenként kilenc – jelölést az Oscarra, de az elmúlt hetekben feljött a felnőtté válásról szóló dráma, a Sráckor is, amelyet hat kategóriában jelöltek a filmakadémia elismerésére.

Birdman

Az elmúlt hét évben a producerek által legjobbnak talált alkotás nyerte el az amerikai filmakadémia (AMPAS) hőn vágyott díját is a legjobb film kategóriában. A producercéh 6700 tagja közül sokan szavaznak az Oscarról is, és a producerek az egyik legbefolyásosabb, egységesen voksoló csoportot alkotják az Oscar-szavazók között, hasonlóan a filmszínészekhez, akik vasárnap jelentik be saját díjazottjaikat.

Bár a PGA fődíját most a Birdman nyerte el, filmdíjakkal foglalkozó, a Reuters által idézett szakértők úgy vélik, a producerek végső soron Richard Linklater 12 éven át ugyanazokkal a szereplőkkel forgatott független filmjét akarják győzelemre segíteni az Oscar-versenyben.

A producerek a legjobb animációs filmnek az Oscar-jelöltek közé be se került Lego kalandot, a legjobb tv-sorozatnak dráma kategóriában az öt széria után 2013 végén befejeződött Totál szívást, comedy kategóriában a női börtönök világában játszódó Orange is the New Black Netflix-produkciót, a legjobb dokumentumfilmnek pedig a Roger Ebert filmkritikus és kommentátor életét és pályafutását bemutató Life Itselfet találták.

Az idei díjszezon vasárnap a filmszínészek, február 7-én a rendezők, február 14-én a forgatókönyvírók díjával folytatódik és február 22-én a 87. Oscar-gálával zárul.