Hír és közéleti magazin

Reméljük berendelik sorozatnak az Ascensiont

A SyFy amolyan kísérleti jelleggel három dupla résszel küldte harcba az Ascension címre hallgató sci-fit, ami pár kötelezően szapanoperás motívumot leszámítva egyáltalán nem volt rossz, sőt ez a 4,5 óra tökéletes felvezetése volt egy jó kis összeesküvős sorozatnak.

ascension-syfy-1

A sorozat középpontjában egy Ascension (Felemelkedés) nevű űrhajó áll, melynek legénységét 50 évvel ezelőtt lőtték fel az űrbe, azért, hogy új otthont találjanak az emberiségnek, az azóta eltelt öt évtizedben azóta a legénység alaposan kicserélődött és ez a kommuna már nem az a főleg tudósokból és zsenikből álló közösség, mint amit öt évtizeddel ezelőtt kiküldtek az űrbe. Történetünk azonban nem csak az űrhajó közösségére fókuszál, hanem a Földön zajló eseményekre is, ahol egy igen nagy összeesküvés kezd kibontakozni, sőt… de innen spoilerekkel megyünk tovább.

Ascension

Hamar kiderül, hogy bár azóta két generáció nőtt fel az űrhajón, az Ascension utasainak, vagy ha úgy tetszik lakóinak fogalma sincs arról, hogy valójában sosem hagyták el a Földet. A világ elől eltitkolt kísérletre ráadásul nem önként jelentkeztek a mérnökök és tudósok, hanem úgy rabolták el és kényszerítették őket – érdekes módon azonban erről a leszármazottaknak fogalma sincs, nem igazán érteni, hogy az ősök miért nem mondták el ezt az utódoknak…

A hajón zajló eseményeket folyamatosan megfigyelik kintről, sőt az Ascension irányításáért illetve a világ elöli eltitkolásáért óriási hatalmi harcok dúlnak. A hatalmi harcok az Ascensiont sem kerülik el, hiszen egy elég furcsa szokásokkal felvértezett társadalom alakult ki ott, melynek középpontjában nem csak az orvostudomány, de a szex és az erotika is központi szerepet játszik, ráadásul hiába a világ legokosabb embereit küldték fel, a társadalom mintha visszafejlődött volna. (Nem szülhet bárki gyereket, sőt párt sem lehet csak úgy választani, majd a számítógép eldönti, hogy ki kivel és hogyan…).

ascension-image-2

És akkor ott van még a kísérlet valódi oka (?), a kis Christa (Ellie O’Brien), akinek paranormális, vagy ha úgy tetszik telekinetikus képességei vannak és akinek létezése az egész emberiség fejlődésére hatással lehet.

Ebben a három dupla epizódban annyi történetszálat felvezettek (gyilkosság a hajón, hatalmi harcok, zombik, szellemek, telepátia, összeesküvés, árnyékhatalmak, stb…), hogy bűn lenne az, ha nem rendelnék be legalább egy évadra az Ascensiont, mert még ha a színészek (Tricia Helfer, Gil Bellows, Brian Van Holt, Andrea Roth, Brandon P Bell, Jacqueline Byers, Tiffany Lonsdale, Wendy Crewson, P.J. Boudousqué, Brad Carter, Ryan Robbins, John Ralston,  Amanda Thomson, Jessica Sipos, Rachael Crawford, Mark Camacho, Michelle Mylett, Lauren Lee Smith, Ellie O’Brien, Al Sapienza) játéka hagy is kívánni valót maga után, egy sokszereplős, misztikus drámára mindig szükségünk van. 10/7