RÉNSZARVAS-HEGY ÉS MÁS TÖRTÉNETEK A PEREMLÉTRŐL könyvkritika

A skandináv irodalom egyre nagyobb teret hódít magának hazánkban is. Krimik, szépirodalmi szövegek és sci-fik tömkelegével találkozhatunk a boltok polcain.

Karin Tidbeck az Amatkával robbant be az irodalmi életbe, és létjogosultsága a magyar könyvpiacon azóta is elvitathatatlan. Sokan Lovecraft méltó utódjának tartják az írónőt, de azért én még nem mennék ilyen messzire. Legújabb novella gyűjteménye a Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről (Agave Könyvek, 2019), vagy eredeti címén Jagannath, nem éppen a könnyen emészthető alkotások iskolapéldája. A könyv Tidbeck hazájában, Svédországban megjelent írásait foglalja magában. A történetek minősége változó, az elképesztően kiválótól a felejthetőig, nagyon széles skálán mozognak. A kötet nyelvezetére inkább a szépirodalmi, kimért, kidolgozott stílus jellemző. Az írónő saját bevallása szerint is a nyelv szerelmese, történeteit maga fordítja angolra. Következő regénye a The Memory Theatre már eleve angol nyelven íródik.

Tidbeck megkapó érzékletességgel festi le a skandináv mondavilágból kiragadott lényeket, és szülőföldjének természeti szépségeit. Az olvasó már-már a susogó fenyő erdők sötét rengetegében érezheti magát, ahol minden, de tényleg minden megtörténhet. Íme három konkrét példa arra, hogy milyen típusú történetekkel találkozhatunk ha kezünkbe vesszük a kötetet. A Beatrice című novella, a könyv első darabja, egy steampunk köntösbe bujtatott szürrealisztikus szerelmi történet, ami az ember és gép kapcsolatát boncolgatja. Pont úgy, ahogy az életben is, itt is láthatunk kölcsönös bizalmon, szereteten és törődésen alapuló kapcsolatot, de ennek az ellentétét is, ahol a kapcsolat abszolút bántalmazó jellege kerül előtérbe. A férfi talán nem is akarta megérteni szerelme tárgyát, és csak a saját érzéseit, gondolatai és vágyait tartotta mindenek felett valónak. A novella egyébként nagyon csavaros és ötletes, és minden furcsasága ellenére egyszerűen gyönyörű. A Brita üdülőfaluja valamiért Ari Aster Fehér éjszakák című filmjét juttatta eszembe. Nyugtalanító és különös történet egy szó szerint tiszavirág életű titokzatos közösségről, és egy íróról, aki nem várt helyen találja meg az ihletet. A Dzsagannáth c. történet zárja a gyűjteményt, ami véleményem szerint a legkitűnőbb írás mind közül. Gondolatébresztő, filozofikus evolúciótörténet, ami sokféle értelmezési lehetőséget olvaszt magába.

A novellák nagyon sokfélék és egy-egy történet kapcsán rengeteg az értelmezési lehetőség, így ezek boncolgatásába bele sem mennék jobban. Valószínűleg az a legjobb, ha az olvasó maga próbálja meg a saját világába, értékrendszerébe és látásmódjába beleilleszteni a könyv lapjairól leszűrt tanulságokat.

A történeteket egyértelműen áthatja valami különös, melankolikus hangulat. A teremtés és a halál, az Úr jelenléte, a miénkkel párhuzamos világok sokasága, és a különböző mitikus lények mind-mind képviseltetik magukat a Rénszarvas-hegy lapjain. A látható és láthatatlan világ között húzódó vékony fátyol apránként foszlik szét előttünk, míg végül egy elfeledett, de valahol mindig is bennünk élő világ tárul a szemünk elé. Egy olyan világ, ahol tündérféle szerzetek léphetnek házasságra emberekkel, ahol gyermekek teremtettnek bádogdobozban, ahol Isten valóban jelen van a mindennapokban ám korántsem biztos hogy segítő szándékkal, és ahol az időnek abszolút semmi, de semmi jelentősége nincs.

Néhány helyen az idő erőtlen és alkalmi jelenség. Hacsak valaki nem tart igényt az idő múlására, talán sor sem kerül rá, vagy csak részben történik meg, az események önmagukba kunkorodnak, hogy spirálokat és köröket hozzanak létre.

 

Szólj hozzá