Hír és közéleti magazin

Retróbb nem is lehetne A titkok könyvtára sorozat

Amikor kiderült, hogy sorozatot készítenek A titkok könyvtára-filmekből, a gyermeki énem eléggé ujjongott, hiszen felrémlett bennem a korszak, amikor a család a tévé előtt ülve nézte szoros egymás utáni váltásban a Xénát, a Herkulest meg persze Az elveszett ereklyék fosztogatóit. Azt azonban nem gondoltam volna, hogy a The Librarians, vagyis A titkok könyvtára sorozat a szó legszorosabb értelmében pont elférne a TV2 vagy az RTL Klub kilencvenes évek végi műsorrendjében.

the librarians jelenet

Pedig ez a főcím, a színek, a vágás, a történet, de még maguk a karakterek is olyanok mint egy kilencvenes évekbeli kalandsorozatban – ami mai szemmel nem kicsit gagyinak tűnik. De ahogy azok a sorozatok, ez is szerethető a maga együgyűségében, lelki szemeim előtt már látom is az új Havent, hiszen valószínűleg A titkok könyvtára sorozatot azért fogom nézni, mert annyira rossz, hogy nem lehet nem szeretni.

De tényleg. Valaki mondja meg nekem, hogy Rebecca Romijn-nak hogyan találták meg a készítők éppen ezt a hajviseletet (az is jó kérdés, hogy az egyébként érces hangú Romijn miért nyávogós magyar szinkront kapott) vagy hogy az egyébként hosszú hajban utazó Christian Kane miért pont ezért a sorozatért szabadult meg a hajkoronájától az 1998-as labdarúgó világbajnokság egyik legkedveltebb frizurájára? Vagy mondhatnám Lindy Boothot, aki 36 évesen hoz egy a tinikorból alig kinőtt szende csajt. Szóval egyszerűen nem tudom elhinni, hogy nem szándékosan árnyalták a kilencvenes évek jellemzőire a sorozat karaktereit.

The Librarians cast

Az is látszik, hogy nem sok pénz állt rendelkezésére a készítőknek a sorozat elkészítésekor. Ezt nem elsősorban abból gondolom, hogy a sorozat (és úgy általában a franchise) legnagyobb nevének számító Noah Wyle csak vendégszereplőként van jelen, hanem a pilotban látható helikopterrobbanás, vagy a harmadik rész Minotaurusza az kábé olyan minőségű volt, hogy talán a Barátok közt költségvetéséből jobbat ki lehetne hozni.

The Librarians helicopter

A sztori egyébként faékegyszerű. Könyvtárosunk egy kis segítséggel kideríti, hogy az utódjainak szánt lángelmék szépen lassan kezdenek elhalálozni (nem véletlenül), ezért akarva akaratlanul szárnyai alá veszi őket, aztán ő lelép, hogy teret adjon a jelölteknek és megtörve az eddigi hagyományokat egyszerre több Könyvtáros lesz, akiknek még egy őrangyal is a segítségükre van. Ők meg ugye felfedezik ezt a varázslatos világot és megküzdenek mindenkivel aki az ereklyék segítségével akarja igába hajtani a világot. Még Tricia Helfer is felbukkan a gonoszok között, amit csak azért jegyzünk fel mert Úristen, hogy a fenébe jutott idáig?

Az hogy ez mennyire fog működni a jövőben az érdekes kérdés, mert a pilot egy az egyben Noah Wyle show, a színész még mindig nagyon benne van ebben a bohóckodásban, ráadásul Rebecca Romijnnal is nagyon érezték egymást.

Egyelőre azt mondanám, ez a sorozat az a tipikus 10/5, ami könnyen elindulhat lefelé és felfelé is, minden csak attól függ, hogy a készítők mennyire veszik lazára a dolgot.