Filmsor - Filmek, sorozatok, kultúra

Rock, fanboyok, satöbbi – A Meztelen Juliet filmkritika

Juliet, Naked (2018)

Hamisíthatatlan Nick Hornby-eszencia.

A Meztelen Juliet egy szellemes, hatásos mozi a vakvágányra tért életekről.

Annie Platt (Rose Bryne – Insidious, A kém) élete borzalmas. Élettársa, Duncan (Chris O’ Dowd – Kockafejek, Az időutazás nagy kérdései) megszálottan rajong egy Tucker Crowe (Ethan Hawke – Mielőtt-trilógia, Sráckor) nevű, évtizedekkel ezelőtt eltűnt rockzenész iránt, ez pedig meggátolta a párt abban, hogy felnőttként éljenek és gyereket vállaljanak.

Egy napon előkerül Crowe egyetlen albumának demóváltozata, amiről Annie ír egy negatív kritikát egy rajongói oldalra, amihez maga a rocksztár, Tucker Crowe szól hozzá, aki egyetért Annie-vel, és a fanok híresztelésével ellentétben nem készül visszatérni. Annie és Crowe üzenetváltásba kezdenek, ami során kiderül, hogy nagyon sok bennük a közös.

A férfi és a nő később aztán találkoznak, azonban az események nem úgy alakulnak, ahogy várnád, mert egy Nick Hornby (Pop, csajok, satöbbi, Egy fiúról) mű adaptációjáról beszélünk, ami sokkal több, mint egy egyszerű romantikus komédia. A Meztelen Juliet az eltékozolt életekről mesél, méghozzá nagyon bájosan, szellemesen. Így lesz a film által kínált élmény életszerű és hatásos, mivel nekünk is gyakorta szükségünk van viccekre, feszültségoldásra, amikor a problémáinkkal folytatunk kiélezett harcot.

A film emellett Hornby egyik másik kedvenc témájáról, a rajongásról is beszél. A téma égetően aktuális, hiszen szinte már naponta hallunk olyan sztorikat, amelyekben a rajongók szabotálnak egy franchise-t, mert nem tetszik nekik az alkotók által kijelölt új irányvonal (lásd például Az utolsó Jedik körüli perpatvarokat). A film szépen neveti ki azokat az embereket, akik képesek életük minden területét alárendeli egy adott művésznek és az általa készített produktumnak. De az alkotásban azt is megismerjük, hogy mit gondol a művész a művéről, a véleménye pedig ellentétes a rajongó érzéseivel, így aztán a Meztelen Juliet a művészet szubjektivitásáról is értekezik: lehet, hogy ami valakinek egy szemét, az másnak a boldogság kulcsa.

Persze ezek a témakörök csupán a történet másodvonalát képezik a zsákutcába futott életeket taglaló filmben, amelynek színészgárdája egyszerűen nem is lehetne tökéletesebb. Komolyan mondom, a laza, ugyanakkor érzelmes zenészt megformáló Ethan Hawke soha, de soha nem volt még ennyire jó, pedig ő aztán elég sokszor volt nagyon jó. Chris O’Dowd zseniálisan kelti életre a zenebolondot, Rose Byrne-t pedig sokkal többet kéne látnunk a nagyvásznon, hiszen elsőrangú komikus és drámai színésznő.

A Meztelen Julietet október 11-étől vetítik a hazai mozik.

Ne maradj le a friss hírekről, ide kattintva kövess minket a Facebookon vagy csatlakozz a Filmsor Light csoporthoz, ahol te is elmondhatod a véleményed!
90%
Fantasztikus

A Meztelen Juliet szórakoztatóan beszél komoly témákról, amiket zseniális színészek tolmácsolnak számunkra.

  • Szerintem
Ez is érdekelhet:
<