Bár a Quibi bedőlt, de a tartalmai naggyá teszik a Roku Channelt

Január elején jelentették be, hogy a Roku Channel felvásárolta az eredetileg Quibire készült tartalmakat.

Ha a koronavírus-járvány nem szorított volna mindent háttérbe, akkor a 2020-as év a Quibi nagy éve lehetett volna: vagy azért, mert akkora siker lett volna más körülmények között, vagy azért, mert ez tűnik az elmúlt évek legnagyobb szélhámosságának és maga a Quibi története sokkal nagyobb figyelmet érdemelt volna a sajtó részéről.

A Quibi élt 6 hónapot

A lényeg röviden: a Quibi egy sok százmilliódolláros projekt, amelyben tulajdonképpen minden nagyobb hollywoodi stúdió részt vett. A küldetésük valami olyasmi volt, hogy 8-15 perces epizódokkal készítettek sorozatokat (illetve ugyanennyi időtartamra, tulajdonképen fejezetekre felosztott filmeket), amik elsősorban azoknak tűnt ideális tartalomnak, akik reggel metróval, a vonaton vagy csak a buszon leakartak még darálni valamit, esetleg az ebéd mellett fogyasztottak volna egy kis tartalmat is.

Hatalmas füsttel jött a Jeffrey Katzenberg által megálmodott Quibi, aztán olyan gyorsan ment is tönkre a teljes vállalkozás. A Roku nem sokkal ezt követően jelentette be, hogy rátette a kezét a Quibi – egyébként nagyágyúkat felvonultató – tartalmaira. A paktum pénzügyi feltételeit nem hozták nyilvánosságra. A megállapodást ismerő forrás szerint a Roku „jelentősen” kevesebb, mint 100 millió dollárt fizet a Quibi könyvtáráért, ezt az értesülést a Wall Street Journal is megerősítette. (A Roku részvényei 5% -kal emelkedtek a hírre.)

A Quibi olyan műsorokat sorakoztatott fel, mint a #FreeRayshawn, az 50 States of Fright, a Chrissy’s Court, a Die Hart, Dummy, a Flipped, a Most Dangerous Game, a Punk’d, a Reno 911!, a Survive és még sok más; olyan sztárokkal mint Idris Elba, Kevin Hart, Kiefer Sutherland, Liam Hemsworth, Anna Kendrick, Nicole Richie, Chrissy Teigen, Lena Waithe és sokan mások.

A Roku egy kis harapással benyelte a Quibit

Ami nem jött be a Quibinek, az kifejezetten naggyá tette a Rokut, hiszen a platform a Quibis tartalmak megszerzése óta több mint kétszeres növekedést ért el, alig több mint egy hónap alatt a 75 új műsorral és több száz órányi új tartalommal.

“Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvánnyal összefüggő reklámlassulás ellenére hirdetési üzletágunk rugalmasnak bizonyult, a Roku negyedik negyedévében a videohirdetési megjelenítések bevételszerzésével több mint kétszeresére nőtt, mivel a hirdetők egyre gyakrabban követték a felhasználókat a hagyományos fizetős tévétől a streamingig” -közölte a társaság a részvényeseknek írt levelében.

A Roku nemrég 67 millió dolláros nyereségről is beszámolt, szemben az egy évvel korábbi 16 millió dolláros veszteséggel.