Hír és közéleti magazin

Sandhamni gyilkosságok – Krimi noir az AXN-en

Garantáltan piros betűs ünnepként fogják megjelölni a naptárukban február 26-át a Nordic Noir műfaj szerelmesei, ugyanis az AXN elhozza a sokkoló jelenetekkel induló, szülőhazájában nagy népszerűségnek örvendő SANDHAMNI GYILKOSSÁGOK (THE SANDHAMN MURDERS) c. sorozatot a skandináv krimik kedvelői számára.

Garantáltan piros betűs ünnepként fogják megjelölni a naptárukban február 26-át a Nordic Noir műfaj szerelmesei, ugyanis az AXN elhozza a sokkoló jelenetekkel induló, szülőhazájában nagy népszerűségnek örvendő SANDHAMNI GYILKOSSÁGOK (THE SANDHAMN MURDERS) c. sorozatot a skandináv krimik kedvelői számára.  A történet országos premierként 2014. február 26-án, szerdánként 22:00-tól látható az AXN műsorán.

Morden i Sandhamn - I grunden utan skuld

A Nordic vagy Skandináv Noir egy olyan speciális fikciós krimi műfaj, amelynek történetei skandináv helyszíneken, tipikusan sötét, realisztikus stílusban játszódnak. A történetek rendkívül komplex morális problémákat vetnek fel, ám mégis egyszerűek, közvetlenek és sallangmentesek ? így frissességet hoznak a csillogó, high-tech amerikai bűnügyi sorozatok mellé. Általában magukon hordozzák a skandináv politikai rendszer egyes jellegzetességeit is, főszereplői pedig problémákkal küzdő rendőrök, nyomozók, akiknek betekinthetünk a mindennapi munkájába, életébe

A SANDHAMNI GYILKOSSÁGOK (The Sandhamn Murders) egy három részes mini-sorozat Viveca Sten népszerű első regényéből, az ?I de lugnaste vatten? (Csendes vizeken) c. műből, amely a nyitókötete a Sandhamni gyilkosságok könyvsorozatnak. Sten már egyetemistaként belekóstolt az írásba, később pedig két non-fikciós művet is publikált és közreműködött két jogi antológia megalkotásában. Az igazi sikert és a végleges elköteleződést az írás iránt azonban 2008-ban hozta meg számára a Csendes vizeken című krimi. Nem csak a könyv, de a tévés adaptáció is nagy sikert aratott: 2010 decemberében mintegy 1,7 millióan követték nyomon az egyes epizódokat Svédországban.

A krimi a stockholmi szigetvilágban található Sandhamnben játszódik, ahol maga az ügyvéd-írónő is gyakran megfordul nyaranta, hiszen a családjának 1917 óta van ott háza. ?Minden nyaramat Sandhamn szigetén töltöttem, és nagyon szerettem volna írni valamit, aminek a szigetvilág a helyszíne. Aztán egy kép jelent meg a szemeim előtt egy tengerpartra sodort holttestről, és ebből született meg az első novella.?*

A SANDHAMNI GYILKOSSÁGOK története egy szép nyári napon kezdődik – gyerekek bújócskáznak a fák között, amikor az idillt hirtelen egy sikoly töri meg: az egyik gyerek egy emberi kart talál egy műanyag zacskóban. Thomas Andreasson (Jakob Cedergren) nyomozó és kollégája, Mia Holmgren (Sandra Andreis) összefüggést fedeznek fel a testrész és egy 18 éves lány ügye között, akit egy éve keresnek hiába. Hamarosan újabb lány tűnik el Sandhamnben, később pedig más testrészeket és rémisztő nyomokat találnak. Thomas felkeresi régi barátját, Nora Linde-t (Alexandra Rapaport), hogy a segítségét kérje a rejtélyes ügy felderítésében.

A mini-sorozat 2014. február 26-án, szerdánként 22:00-tól látható az AXN műsorán.