Filmsor - Filmek, sorozatok, kultúra

SARAH WALTERS: A KIS IDEGEN könyvkritika

A kis idegen nem más mint egy régimódi kísértettörténet a jól bevált receptek alapján elkészítve, napjaink borzongásra vágyó olvasónak szervírozva.

Lenny Abrahamson rendezésében a tavalyi év horrorkínálatának egyik kimagasló darabja volt  a The Little Stranger, ami  Sarah Walters azonos című regényét dolgozza fel.

Sarah Walters regénye számomra teljesen meglepő volt, bár nem állíthatom, hogy mindezt az újdonság élménye okozta. A könyv tulajdonképpen a gótikus irodalom közkedvelt momentumait használja fel újra. A könyv alapfelállása egyértelműen megidézi Poe: Az Usher ház vége című történetét, de itt van még Anne Rice: Blackwood farmja vagy Stoker: Draculája, Brontë-tól az Üvöltő szelek is, és még sorolhatnám.

A sztori nem a témája miatt hat az újdonság érzésével, sokkal inkább azzal a színes és tarka műfaji kavalkáddal, amit Walters olyan remek érzékkel ollózott össze, hogy az igazán irigylésre méltóra sikeredett. Izgatottan kezdtem bele a könyv olvasásába, aztán ahogy teltek múltak az órák rájöttem, hogy ez valahogy nem az a történet amit a reklám és a borító is egyértelműen hirdet.

A kis idegen nagyjából negyede nem más mint egy családregény ami egy történelmi betekintés is, persze a fikció keretein belül. Dr. Faraday szemén át látjuk Warwickshire egyik nagy tiszteletben tartott, nemesi családjának tündöklő múltját, hanyatló jelenét és a teljes elszegényedés fenyegető, borongós jövőjét. Ayresék, sok más vagyonos családdal együtt, a második világháború után egy teljesen új politikai és társadalmi berendezkedés legnagyobb vesztesei. Nemcsak a szolgák hiánya kínozza őket, hanem az a tény is, hogy létezésük immáron céltalan, hiszen a társadalom nem tart igényt útmutatásukra, példamutatásukra.

A berögzült viselkedésformákat az idősebb korosztály képviselőinek nagyon nehéz, hovatovább szinte lehetetlen is levetkőzniük. A politikai-kulturális háttér könnyedén illeszkedik az egyre komorabbá váló, nyomasztó történetbe. Dr. Faradey és Ayresék barátsága apránként alakul ki. Ez a barátság azonban egyik fél részéről sem feltétel nélküli vagy őszinte. Mindenki akar valamit… A csendesen csordogáló történettel olyannyira elandalít az írónő, hogy az első, látszólag racionális érvekkel megmagyarázható balesetnél a gyomrunk görcsbe rándul, és az olvasás hátralevő idejében úgyis marad. Hundreds Hall egykori tündöklő termeiben valami megmagyarázhatatlan erő kísért. Valami rettenetes játékot űz a ház lakóival. Egy elveszett lélek, maga a ház, vagy valami egészen más? Az írónő végig meghagy minket a kétértelműség ingoványos talaján, hiszen egyáltalán nem tisztázott, hogy valóban egy poltergeist garázdálkodik a házban, vagy éppen valamelyik szereplő bomlott pszichéjének kivetüléséről van szó.

Mert ugye abból is akad itt bőven. Egy gyermek elvesztésének borzalmas traumája, a háború utáni sokk, a bélyegként viselt csúf sebhelyek, az otthontól való elszakítottság és elszigeteltség, vagy éppen a kisebbségi komplexus nyomasztó terhe az amivel karaktereink küzdenek.          Az általános pénztelenség, és a birtok igazgatásának roppant terhe pedig tégláról téglára bontják le a látszólagos lelki egyensúly utolsó védőbástyáit is. A psziché leépülésének projekciójaként maga a ház is egyre inkább kezd szétesni. Hundreds Hall bomlása, a rothadó falak, a gyomnövények által felvert birtok mind-mind egyfajta metaforája az összeomló osztályrendszernek és a lelki, mentális leépülésnek. Sarah Walters nagyszerű hangulatot teremtett, ami egyszerre hátborzongató és csendesen idillikus. Hundreds Hall, Dickens Havisham kisasszonyához hasonlóan belemerevedett egy letűnt kor pompájába, azonban az idő vasfoga nem kíméli a kezdetben még csak díszletként, később pedig főszereplőként funkcionáló épületet.

Kérdéseinkre a válasz egészen az utolsó oldalakig várat magára, de akkor elementáris erővel sújt le az olvasóra. A kis idegen nem más mint egy régimódi kísértettörténet a jól bevált receptek alapján elkészítve, napjaink borzongásra vágyó olvasónak szervírozva.

A filmet nagyrészt az Egyesült Királyságban, azon belül is Londonban és Yorkshire-ben forgatták, tehát a ködös Albion misztikus hangulata garantáltan ráül az emberre.. Dr. Faraday szerepében Domhnall Gleeson (Ex Machina, Viszlát, Christopher Robin) láthatjuk, de a többiekre sem lehet panasz, hiszen Charlotte Rampling (Vörös veréb, Hannah), Ruth Wilson,(Jane Eyre, Suite Française) Will Poulter (Az útvesztő), Tim Plester is szerepelnek ebben a hátborzongató alkotásban. A film egyébként a UIP-Duna Film forgalmazza.

A kis idegen a Gabo kiadó gondozásában jelent meg.

Ne maradj le a friss hírekről, ide kattintva kövess minket a Facebookon vagy csatlakozz a Filmsor Light csoporthoz, ahol te is elmondhatod a véleményed!
Ez is érdekelhet:
<