Bob Odenkirk ökölbe szorított keze – Senki kritika

Nyilvánvaló, hogy Ilya Naishullernek van szeme és elméje az innovatív cselekményvezetéshez – különösen ahhoz, amely elhomályosítja a határt a hagyományos moziélmény és a videojátékokra hajazó akcióélmény között (lásd Hardcore Henry). Ami  előzetesen kevésbé egyértelmű, hogy a Breaking Bad és Better Call Saul sorozatokból ismert – és imádott – Bob Odenkirk a megfelelő résztvevő-e az említett cselekvéshez.

Senki Bob Odenkirk

Bob Odenkirk azonban nagyon komolyan vette a feladatot, nagyjából két és fél éven át készült a szerepre és ha nem is gyúrta szálkásra magát, de igen komoly edzésmunkát végzett, hogy megfeleljen az elvárásoknak. A saját elvárásainak is, ugyanis mint egy korábbi interjúban elmondta, a film ötlete tőle származott, hiszen két betörést is átélt már és őt is elgondolkodtatta, hogy mit tehetett volna másként ezen alkalmakkor. Ezt az alapötletet dolgozta aztán át a John Wicket is író Derek Kolstad, “kissé” kiszínezve a történetet.

Hutch Mansell élete persze alapvetően kicsit sem olyan jó, mint Bod Odenkirknek lenni. Unalmas munka, unalmas család, unott apa (Christopher Lloyd), ő pedig tökéletesen belesüpped ebbe a közegbe. Életének legnagyobb kihívásai, hogy még azelőtt kivigye a szemetet, hogy a kukásautó a házhoz érne vagy, hogy hányszor tudja kihúzni magát a buszmegállóba kapaszkodva. És akkor ott a jobb munkával rendelkező feleség (Connie Nielsen), aki a szemét miatt nyaggatja és akivel már esténként párnákat tesznek maguk közé; az izomautós szomszéd;  a “tesó” (RZA), akinek hadtörténete a családja szemében lenyűgözőbb, mint az övé. Szóval nem könnyű Hutch Mansellnek lenni.

Senki Mansell csalad Connie Nielsen

Aztán egy nagy minden megváltozhatna, amikor piti betörők törnek be hozzájuk és Hutch bebizonyíthatná a családjának, hogy ő is ér valamit… Hutch azonban nem igazán küzd a betörőkkel, aminek köszönhetően a tinédzser fiával való addig sem túl meghitt kapcsolata még tovább romlik. Azonban amikor megtudja, hogy a betörők elvitték a kislánya cicás karkötőjét, akkor bizony lemegy a roló és szó szerint előveszi a szekrényből a rég elfeledett énjét.

Bár Hutch Mansell veszteségei és ezzel motivációi jóval alacsonyabbak, mint a John Wick bosszúvágya mögött húzódó indokok (érted cicás karkötő vs. kiskutya), már az elején is érezni, hogy a Hutch Mansell börébe bújt “Senki” elég keményen küzd azért, hogy elfojtsa magában a benne dúló erőszakot. Aztán amikor fejben már nem tud megbirkózni azzal, hogy nulla az önbecsülése, és elpattan az a bizonyos ér az agyban, akkor pont ugyanolyan ámokfutást képes rendezni, mint Keanu Reeves főhőse, és a tét is egyre nagyobbá válik, hiszen képbe kerül egy Yulian Kuzentsov (Aleksey Serebryakov) nevű orosz alvilági figura is.

A Senkiben feltűnő Touch of Evil plakát gyönyörűen jellemzi Hutch visszaesését abba a pokolba, amiben igazán komfortosan érzi magát, de az őrült és pusztító verekedős jelenetek (különösen a buszos) mellé fanyar humor is párosul. Persze kell is, hogy ne vegyük túl komolyan a filmet, hiszen ahogy halad előre a játékidő úgy kezdik egyre jobban feszegetni és túltolni a határokat. Bár a bordából kihúzott kést még megmagyarázza az adrenalin, egy ponton eljutunk oda, hogy hősünk a golyó okozta sebnél annyi fájdalmat érez, mint mi, amikor letesszük az asztalra a vajazókést.

Senki film busz verekedes

Ettől persze a szándékosan nem sokatmondó című Senki pontosan azt a szintet hozza, amit az előzetes alapján elvártunk tőle. Főleg gyönyörűen komponált akciójeleneteket szállít, de azért több annál, mint egy egyszerű kaszkadőrbemutató. 

Kevésbé underground világa van, mint a John Wicknek, cserébe viszont egy emlékezetes zenei betéttel kárpótolják a nézőt. A fináléban már igazi mészárlást rendeznek és ez így is van jól, afelől pedig kétségünk sincs, hogy így vagy úgy, de el fog készülni a folytatás (vagy az előzmény).

Senki film

Az is biztos, hogy most, hogy belekóstolt, Bob Odenkirk látható lesz még hasonló szerepben, még ha nem is lesz a következő Liam Neeson, vagyis nem futószalagon fogja szállítani az ehhez hasonlókat.

A Senki az Amazon Prime és az Apple TV felületén nézhető.