Hír és közéleti magazin

‘Sense8’ kritika – a Netflix megint egy lépéssel a tévésorozatok előtt

J. Michael Straczynski, Andy Wachowski, Lana Wachowski. Három név, amely igencsak ismert a filmvilág számára és három név, amely elég ahhoz, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk egy sorozat számára.

Nem az úticél a fontos, hanem az utazás

Persze a Netflix Sense8 címet viselő sorozata alapból is a nézős lista élére kívánkozott, hiszen nem minden sorozat forgatása miatt utazza körbe a világot egy stáb, na meg mégis csak ez az első olyan Netflix projekt, amely a sci-fi műfajának címkéjét hordozza önmagában.

A Sense8 címet viselő sorozatot a jelen sorozatai közül elsősorban a The CW The Messengers című sorozatához lehetne hasonlítani, hiszen mint ott is, ebben is különböző emberek sorsának és küldetésének összekapcsolódásának lehetünk szemtanúi, azonban még a The CW 3 perc alatt rakott össze egy karaktert és már a pilot végén megvolt a nagy találkozás, a Netflix high concept jelleggel, már-már az ilyen szempontból legnagyobbnak számító Lostot idézve karakterizál és már pilot után érezhető volt, hogy itt bizony nem a végjáték, hanem az utazás a lényeg.

A Sense8 hősei egytől egyig különböző karakterek, a világ különböző tájairól és kultúrájából, akik amellett, hogy valami nagy részévé válnak, mind küzdenek a saját démonaikkal és társadalmi helyzetükkel.

Sense8

Mi vagyunk én

litoLito (Miguel Angel Silvestre), a bálványozott latin-amerikai színész, aki egy ország (Mexikó) példaképe és a sorozatban kábé a világ legjobb pasija például homoszexuális, de ezt titkolja a nyilvánosság elől. A gond akkor kezdődik, amikor egy kolléganője minden áron beakar jutni az ágyába, ugyanis ekkor nem csak egy fura édeshármas veszi kezdetét, de a Daniela nevű nő (Erendira Ibarra) a magánéleti gondjaiba (maffiózó zaklató) is belerántja a férfit.

SunSun (Doona Bae) egy szöuli vállalat vezetőjének a lánya, aki öccse és apja árnyékában éli le az életét és igyekszik eltakarítani utánuk. A titokban utcai harcosként a feszültséget levezető fiatal lány azonban éppen a családja miatt kerül óriási bajba.

capheusCapheus (Aml Ameen) egy Van Damme-ról elnevezett kisbusszal járja az kairói utakat és igyekszik az utasokat biztonságban eljuttatni A-ból B-be, na meg elég pénzt keresni ahhoz, hogy ápolni tudja súlyos beteg édesanyját. Ő helyi utcai bandákkal, a fosztogatókkal, majd a helyi maffiózóval kerül összetűzésbe és nagyon úgy tűnik nem nagyon lesz kiút abból, amibe belekeveredett.

kaliaKala (Tina Desai) egy Mumbai-i gyógyszerészeti cég asszisztense, akire felfigyel a vállalat vezetőjének fia. A szegény családból származó indiai lány családjának órási előrelépést jelentene ez a házasság, de Kala nem szerelmes és hiába minden indiai nő álmai férfija hever a lábai előtt, ő idegenkedik a kényszerházasságtól.

nomiA San Francisco-i Nomi (Jamie Clayton) egy elit családból származó nő, aki eredetileg Michael néven lett anyakönyveztetve vagyis valójában férfi. Az ő karakterén keresztül betekintést nyerhetünk a szexuális másság üldöztetésébe, ugyanis a családja (és az orvosok) kényszerrel akarja megváltoztatni. Nominak agydaganata van, amit tulajdonképpen egy lobotómia szerű műtéttel akarnak eltávolítani, bár Nomi ellenzi a dolgot, hiszen lerí, hogy a szülőknek nem az ő gyógyulása az elsődleges szándéka, hanem az ő kiszakítása abból a közegből amelyben jól érzi magát.

wolfgangWolfgang (Max Riemelt) egy zsidó családból származó berlini széftörő, aki legjobb barátjával fúr meg széfeket és gyémántokat a rivális széftörők orra előtt. A piti, de nagyon tehetséges tolvaj jól láthatóan még mindig önmagát keresi, de valami egészen új dologra talál.

willWill (Brian J. Smith) egy chicagói rendőr, aki az utcai bandák és rendőrség kereszttüzében éli mindennapjait. Will élete sem fenékig tejfel, hiszen a múlt árnyaival és alkoholista apjával is meg kell küzdenie.

rileyRiley (Tuppence Middleton) egy fiatal és nagyon tehetséges londoni lemezlovas-lány, aki az éjszakai trance-partik, a drogok és a szabadság elvében éli mindennapjait, amíg rá nem ébred hogy a körülötte lévő világ nem az igazi és el nem kezdi keresni újra önmagát.

Sense

Nyolcukat köti össze egy Angel (Daryl Hannah) nevű nő, aki halála előtt egy hallucináció (kivetülés?) segítségével összeköti őket, pontosabban mentális kapcsot hoz létre köztük. Persze négy rész elteltével már kezd körvonalazódni, hogy a gyakorlatban mit is jelent ez, hiszen szemtanúi lehettünk annak, hogy milyen ha két tudat összekapcsolódik.

Angelhez hasonlóan fontos egy Jonas Maliki (Naveen Andrews) nevű körözött terrorista is, aki szintén azon dolgozik, hogy a nyolcak megismerjék a képességeiket és beteljesítsék sorsukat.

Sense8 Angel és Jonas

Nagyon úgy tűnik egyébként, hogy a Sense8 nem valami győzzük le együtt az apokalipszist szerű sorozat lesz, hanem sokkal tovább van gondolva annál, bár ezt illetően még mindig sötétben tapogatózunk.

Az biztos, hogy a látvány, a vágás, a zene és a flashbackek rengeteget hozzá tudnak adni a történethez, a dramaturgiát pedig úgy jellemezném, hogy olyan mint egy olló, ami szépen lassan kinyílik. A mentális kivetüléseknél alkalmazott fokozatosság pedig egyszerűen zseniális, hiszen nem csapunk bele egyből a közepébe, hanem a karakterek szépen lassan egyre jobban érik a másikat körülvevő világot, így mire eljutunk oda, hogy már a gyakorlatban is használják egymás anyanyelvét, tudását, képességeit (ez nagyjából a negyedik rész) szabályosan ráz minket a hideg.

Nem mellesleg mint minden sorozatban, itt is van fő gonosz meg küldetés, de teljességgel háttérbe szorulnak, még ha a nagy egész részei is, hiszen a Sense8-ban a karakterek a fontosak (még a mellékszereplők is érdekesek) illetve az, hogy ez a társadalom amiben élünk mire van felkészülve és mire nem. A változás pedig egyre vészesebben közeledik, azt meg senki nem szereti.

10/9