Kisképernyős Grisaverzum: Shadow and Bone – Árnyék és csont kritika

Az általános vélekedés szerint a könyv mindig jobb mint a film és csak azoknak készülnek a könyvadaptációk, akik lusták olvasni. Hogy ez mennyire idejét múlt felfogás, azt ezúttal a Shadow and Bone – Árnyék és csont sorozat bizonyítja, amely – ahogyan azt ígérték – kijavítja a könyvön esett csorbákat.

Ezeket a csorbákat a könyvsorozatot szerző Leigh Bardugo maga is elismerte, mint mondta a könyv írásakor még elég beszűkült “világnézete” volt és mire rájött, hogy hogyan írjon színesebb karaktereket, már késő volt.

A Netflix új, Shadow and Bone – Árnyék és csont című fantasy sorozata Leigh Bardugo Grisaverzum-sorozatának könyvein (az első évad elsősorban az Árnyék és csonton és a Hat varjún) alapul, amely egy zűrzavaros királyságot és az abban élő varázslatos erejű szereplőket sorakoztatja fel.

Shadow and Bone Arnyek es Csont NetflixA könyvhöz képest jelentős különbség, hogy a sorozat nem kizárólag a “világ megmentésére induló lányról” szól, hanem sokkal többet teret enged a többi szereplőnek is. Azonban, még Leigh Bardugo lassú alapossággal vezeti fel a különböző varázserőket használó karaktereket, addig a sorozatban kifejezetten gyorsan szórják ránk ezeket az információkat és nekünk egy csapásra meg kellene tanulnunk, hogy mi az a Grisa, a Volkra vagy a Szabó, hol van Ravka, az Árnyzóna vagy éppen Ketterdam, a különböző idézők, hogy a színes karakterek sokaságát ne is említsük.

(Anno, amikor még könyves ismeret nélkül belekezdtem a Trónok harcába, csak kapkodtam a fejem, hiszen irtózatos tempóval dobálta a tévésorozat a szereplőket és a történetszálakat, később már a könyvek ismeretében egyáltalán nem éreztem követhetetlennek az eseményeket. Eleinte itt is valami hasonló lehet a helyzet, bár a Grisaverzum közel sem olyan szerteágazó cselekményfolyam, mint George R.R. Martin klasszikusa.)

Miközben Alina Starkova Kirigan tábornok oldalán a saját képességeit fedezi fel, a világ másik felén Kaz Brekker és “varjai”, Inej Ghafa és Jesper Fahey is saját képességeiket szeretnék kamatoztatni. A trió egy veszélyes küldetésre indul, csak azért, hogy megfelelő hírnevet szerezzenek maguknak a bűnözés alvilágában, és elindulnak egy olyan útra, amelynek során végül Alinával keresztezik az útjukat. Alina és Kaz története nagyon eltérő hangvételű. Míg Alina Ravka hirtelen kinevezett megmentőjeként úszik a dicsőségben, addig Kaz és a varjak folyamatosan veszélyes ütközetekben vesznek részt.

Shadow and Bone Arnyek es csont

A Shadow and Bone – Árnyék és csont az egyik kalandot politikai drámával fűszerezve, a másikat robbanásszerű, kardcsörtető akcióval mutatja be, mindezt egymással tulajdonképpen párhuzamosan. Később a sorozat még egy harmadik történetszálat is bevezet, amely Matthias Helvar, egy fjerdai katona és egy fogságba esett Grisa, Nina Zenik körül forog. Ráadásul az egyik történetszálról a másikra mindig jó érzékkel terelődik át a hangsúly.

A Shadow and Bone – Árnyék és csont sorozatváltozata egy kicsit a Végzet: A Winx Saga és a Vaják találkozása is és nem csak olyan értelemben, hogy ebben is vannak szörnyek és mágikus képességű emberek, hanem abban is, hogy aki élvezettel darálta bármelyik fenti Netflix-sorozatot, az jól fog szórakozni a Shadow and Bone – Árnyék és csont néhol kicsit young adult olykor komolyabb hangot is megütő 8 epizódja során.

Shadow And Bone Arnyek es Csont kritika

Ráadásul a sorozat elkészítésekor nem csak a történetmeséléssel, de a vizuális érzékkel sem volt gond: a jelmezek gyönyörűek és aprólékosak, a díszletek is élénkek, amit már csak azért is fontos kiemelni, mert a sorozatot Magyarországon forgatták. Önmagában már az is külön üdítő, hogy a szokásos, középkori Nagy-Britanniára emlékeztető közeg helyett sokkal inkább a cári Oroszországban érezhetjük magunkat.

Egyetlen komoly negatívum van, az viszont jelentős. Hiába Jessie Mei Li meggyőző alakítása Alina Starkova karaktere közel sem olyan szerethető és rétegzett, mint a legtöbb karakteré. Mintha azzal, hogy több szereplőt is részletgazdagabban mutatnak be, mint a könyvekben, kicsit megfeledkeztek volna Alinával is foglalkozni.

Összességében nem panaszkodhatunk, a Shadow and Bone – Árnyék és csont még talán meg is ugorja az előzetes várakozásokat, akkor pedig pláne szórakoztató, ha különösebb elvárások nélkül ülünk be elé.