Hír és közéleti magazin

Slenderman: Az internet réme életre kel filmkritika

Hogy kicsoda Slenderman? Hogy nem ismeritek? Ó, igazán senki sem ismeri, mert hol ilyen, hol olyan! Slenderman egy internetes mém, amelyet 2009-ben talált ki Eric Knudsen a Something Awful nevű weboldal fórumán. A leírás szerint magas, vékony, nincs arca, hosszúak a karjai, fekete öltönyt visel, a hátából pedig csápok nőnek ki. Az ijesztő horrorfigura embereket kísért, de legjobban a gyereket “szereti”.

Slenderman-HBO_1050_591_81_s_c1

Az évek során Slenderman hatalmas rajongótáborra tett szert, elsősorban a tinik körében, 2014-ben pedig két kamasz lány imádatuk “kedvéért” rettenetes dolgot művelt.

Háttér

2014. május 31-én a 12 éves Anissa Weier és hasonló korú Morgan Geyser elcsalta egy erdős területre osztálytársukat, Bellát, ahol Geyser egy konyhakéssel 19-szer megszúrta, ezután a kiskorú elkövetők magára hagyták a súlyosan vérző lányt. Bella csodával határos módon túlélte a támadást, életveszélyes állapotban kivonszolta magát az erdőből, ahol megtalálták, beszámolója alapján pedig a rendőrség rövidesen elfogta a két késelőt.

Kihallgatásuk során elmondták, hogy Slenderman miatt akartak végezni iskolatársukkal, mert ha ellenállnak, az megölte volna a családjaikat, ill. azért menekültek el, hogy szolgálóként csatlakozzanak az öltönyös rémalakhoz annak erdei kastélyában.

Slenderman filmkritika

Weier és Geyser részletes beismerő vallomást tett, előzetes letartóztatásuk alatt pedig a bíróság úgy döntött, hogy felnőttként fogják kezelni őket, így akár 65 éves börtönbüntetés is várhat rájuk, ugyanakkor Morgan Geysernél a vizsgálatok megállapították, hogy öröklött skizofréniában szenved, ezért kényszer gyógykezelésre küldték.

Enter Slenderman

Sajnos, beteg (nyugati) világban élünk, ahol a siker és a pénz hajhászása egyre inkább elbutítja és elmagányosítja az embereket, azon belül pedig a legérzékenyebb rétegnek számító fiatalokat, akik így egymás között és persze az interneten igyekeznek válaszokat találni kérdéseikre, ez viszont alkalomadtán riasztó eredménnyel járhat. A tájékozatlan, az ismereteiket kizárólag a netről vevő, valódi élettapasztalatokkal még nem rendelkező gyerekek és tinik a monitorok és kijelzők előtt élik az életüket, és bár nyilván nem lehet általánosítani, ill. szükséges az, hogy bizonyos tényezők egyidejűleg jelenjenek meg (ha úgy tetszik, a csillagok rossz együttállása), a wisconsini gyilkossági kísérlet is mutatja, hogy valami nagyon nincs rendben, és mihamarabb tenni kéne a hasonló esetek megelőzése érdekében, meg úgy általában azért, hogy a társadalom ne falja fel önmagát.

Slenderman kritika

A film párhuzamot von Slenderman és az ún. hamelni patkányfogó figurája között, persze azt is leszögezi, hogy egy vándormotívumról van szó, ami az évszázadok során újra és újra megjelent a különféle történetekben és legendákban. Alighanem van valóságalapja a dolognak, de persze ezt ma már lehetetlen kétséget kizáróan kideríteni, a lényeg, hogy Slenderman afféle mutációja vagy modern variációja a XIII. századi mondának, melyben szintén gyerekek voltak érintettek.

A stílus a megszokott dokumentumfilmes, azaz beszélő fejeket látunk, főleg a két lány szüleit, akik elmesélik, hogy semmiféle előjelét nem tapasztalták annak, mire készülnek a gyerekeik – ugyanakkor Morgan Geysernél talán mégis sejthető volt, főleg azért, mert édesapja is skizofréniás, azonban a lánynál nem jelentkeztek a betegség egyértelmű tünetei, így kezelést sem kapott, és csak néhány gyerekkori reakciója alapján lehet utólag találgatni, hogy nem volt egészséges.

edt-Slender_Man_graffitti1

Természetesen rengeteg családi fotót és videót is bevágnak az alkotók, valamint a rendőrségi kihallgatásokon készült felvételeket, ill. híradós bejátszásokat is, melyek pl. a tárgyalóteremben mutatják az eljárás menetét. Elképesztő, hogy a két lány milyen könnyedén, de legalábbis természetesen beszél a tettükről. Személy szerint inkább sajnálom őket, semmint dühös lennék rájuk.

A rendező abszolút kívülállóként kezeli a tényeket, semmiféle véleményt nem fogalmaz meg a történtekről, egyszerűen csak bemutat valamit, szakértőket kérdez, akik beszélnek a közösségi oldalakon és általában az interneten egyedül bóklászó, befolyásolható gyerekekre leselkedő veszélyekről, az online kultúra hatásairól, stb., ezek után konklúzió nem igazán van, persze, nem is feltétlenül hiányzik, hiszen a néző anélkül is képes levonni a megfelelő konzekvenciákat.

 

Slenderman: Az internet réme életre kel
70%
Ajánlott

Szomorú, hogy ilyesmi előfordulhat, és bár közhely, de odafigyeléssel, törődéssel és sok szeretettel talán megelőzhető egy hasonló eset.

  • Szerintem
Forrás Filmkocka