Sophie Marceau egy vírus-szkeptikus dokumentumfilmet népszerűsít

-

Várhatóan nem válik a francia filmművészet új gyöngyszemévé a szerdán a világhálón debütált dokumentumfilm, a Hold-up, amelyet közösségi finanszírozásból hoztak létre az alkotók.

A film koronavírus-szkeptikus „szakemberek” armadáját szólaltatja meg, akik „együttes erővel leplezik le a világméretű összeesküvést” a szerintük nem is létező járvánnyal kapcsolatban – írta a Magyar Nemzet.

A film rendezője, Pierre Barnérias újságíró és összeesküvés-elmélet hívő a filmben a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban meghozott intézkedéseket veszi célba, és a „feltárt” összeesküvést számmisztikával is igazolandó, a művet 11. hó 11-én 11 óra 11 perckor tette közzé a 11:11 teóriában is hívő rendező.

A France Soir weboldalán a film producere, Christophe Cossé úgy nyilatkozik, hogy „a Covid–19 vírus nem veszélyesebb, mint bármelyik más koronavírus”, és a járvánnyal kapcsolatos intézkedések „egy önkényuralmat célzó egészségügyi vezérlés része”, amellyel „a társadalmat teljes megfigyelés alá akarják vonni és engedelmességre kényszeríteni”. Kifejti, hogy egy „hatalmas, globális manipulációs gépezetnek vagyunk az áldozatai” és a koronavírus-járvány megállításán dolgozó francia Tudományos Tanács tagjait azzal vádolja, hogy „a gyógyszerkutató cégek emberei”.

A filmben megszólalók között van Martine Wonner is, az Emmanuel Macron által alapított a Köztársaság Lendületben (LREM) párt volt képviselője, aki már korábban is többször került a média figyelmének középpontjába a maszkviselés hasztalanságával kapcsolatban tett kijelentéseivel. Véleménye szerint a koronavírus-járvány „csak egy nagyobb influenzajárvány, nem több”.

Szerepel a filmben a korábbi egészségügyi miniszter, Philippe Douste-Blazy is, aki a film megjelenése után azonnal elhatárolódott a filmtől, annak készítőitől és saját nyilatkozatától is.

A film és alkotói azonnal éles hangú bírálatok célpontjába kerültek, és számos politikus ítélte el a felelőtlen alkotást.

Laetitia Avia, az LREM párt és a francia nemzetgyűlés tagja úgy reagált Twitter-oldalán, hogy hangosan nevethetnénk a filmen, ha nem éppen egy súlyos, világméretű járvány közepén lennénk, és egyúttal „elképesztőnek” nevezte a filmet. Párttársa, Coralie Dubost kijelentette, „ez nem dokumentumfilm, ez nem újságírás, ez csak egy kasszasikerre vágyó tákolmány, egy újabb összeesküvés-elmélet propagandafilmje”.

Már csak ez hiányzott: fake news összeesküvés-elmélettel társítva – szól szintén a pástról Mounir Mahjoubi, a digitális ügyek volt államtitkára, szintén az LREM színeiben, aki egyenesen Martine Wonner lemondását követeli.

Olivier Becht, az Agir párt elnöke megdöbbenését fejezi ki:

Elképesztő, hogy vannak emberek, akik komolyan elhiszik, hogy a világjárványt valaki csak kitalálta.

Sophie Marceau, francia filmszínésznő, aki a film támogatói között Instagram-oldalán ajánlja a filmet 492 ezer követője figyelmébe, megkapta, amire vágyott: 20 500 kedvelést és bátorságát elismerő kommentárt.

Kapcsolódó

Wonder Woman 1984 filmkritika

A Wonder Woman 2017-ben bemutatott első része attól volt jó, hogy volt szíve. Filmtechikailag abban is találhattunk kivetni valót,...

VV Alekosz 12 oltást is kér, mert kell a pénz fűtéskorszerűsítésre

A Momentum alsó hangon populista ötlete, hogy kapjon mindenki 100 000 forintot, aki beoltatja magát a koronavírus-vakcinával. 

Liv Tyler szilveszterkor kapta kézhez pozitív koronavírus-tesztjét

Liv Tyler is elkapta a koronavírust, a tapasztalatait egy Instagram-bejegyzésben osztotta meg.

Tom Cruise robotokkal “védi” a Mission: Impossible 7 forgatását

Hogy a Mission: Impossible hetedik részének forgatását többé ne kelljen félbeszakítani a koronavírus-járvány miatt, Tom Cruise robotokkal biztosítja azt.

Most a címlapon

Anya Taylor-Joy és Thomasin McKenzie Utolsó éjszakája a Sohoban

Még mindig nincs pontos premierdátuma Edgar Wright új pszichológiai horrorjának, ami 2021 egyik leginkább várt filmje. Előzetesünk sincs még, de...

Dér Heni is jogi lépéseket tesz az internetes trollokkal szemben

Dér Heni az utóbbi időben egyre több gyűlölködő és negatív kommentet kapott, ezért úgy döntött, hogy Schobert Norbihoz hasonlóan jogi lépéseket tesz az őt vegzáló trollok ellen.

Sokkal több, mint a bérgyilkos feleségének a testőre

Sokkal több, mint a bérgyilkos feleségének testőre.

A Víziót alakító színész biztos volt benne, hogy vége a Marveles karrierjének

A Bosszúállók-filmekben Víziót alakító Paul Bettany biztos volt benne, hogy azért hívatja a Marvel-univerzum agytrösztje, hogy közöljék vele, ennyi volt.

A Hírstart ajánlata

Jöhet a következő?Neked ajánljuk
Ez is érdekelhet