Sorozatkibeszélők Sorozatajánló: Alice Határországban

Sorozatajánló: Alice Határországban

Év végére még tartogatott egy nagy durranást a Netflix. A Japánból érkező Alice Határországban bizonyára sokak szívét megdobogtatja majd, ugyanis egyszerre izgalmas, feszült és látványos képregény-adaptáció.

Az Alice Határországban úgy indul, hogy a nyüzsgő tokiói főutcán három még nem teljesen felnőtt barát azon viccelődik, milyen durva lenne, ha kitörne a zombi-apokalipszis. Ha ez nem is történik meg, de kisvártatva a nyüzsgő főutcán csend honol, az élet, mint olyan megszűnt: mindenki eltűnt, látszólag csak ők hárman maradtak.

Alice Határországban

Arisu* (Kento Yamazaki) az ész, Karube (Keita Machida) az erő, Chota (Yuki Morinaga) pedig a kolonc ebben a történetben, amelyben nagy szükség lenne arra, hogy ne csak barátokká, de ütőképes csapattá váljanak. Kiderül ugyanis, hogy rajtuk kívül vannak még túlélők, akiknek különböző, szadista viadalokon kell megvívniuk a túlélésük érdekében,

hiszen az eddig ismert valóságuk tulajdonképpen egy hatalmas szabadulószobává vált.

A történet aztán hamar igazi halállottóvá válik, akit addig főszereplőnek hittünk, azok helyére más szereplők jönnek, ezen a téren korántsem nevezhető kiszámíthatónak a sorozat, főleg úgy, hogy addig a pontig tulajdonképpen mindhárom főszereplő hasonló karakterizációt kap.

Alice Határországban sorozat Netflix

A sztori rendben van, még ha az ügyességi és logikai feladatok nem is túl bonyolultak, a szabadulószobák és a hasonszűrő társas- és kártyajátékok rajongóinak jónéhány kikacsintásban lehet részük – talán csak a három villanykörtés logikai feladat az, amire már általános iskolában is mindenki tudta a választ. Persze ott nem életek múltak egy-egy feladat helyes megoldásán.

Teszem hozzá, az Alice Határországban sorozatban a helyes megoldás sem jelent garantált túlélést, sőt kifejezetten gyakoriak az olyan játékok, amelyek jelentős számú hullával járnak vagy amelyek szándékosan áldozatot követelnek.

Alice Határországban Netflix

Néhányan sorozatkedvelőnek talán a Chosen című sorozat is beugorhat az Alice Határországban nézése közben, amelyben a főhősök kaptak egy fényképet, na meg egy fegyvert és ha nem ölték meg a képen szereplő személyt, akkor őket vadászták le. De

könnyen húzhatunk párhuzamot az Escape Roommal, a Fűrész-filmekkel és leginkább A kockával is, ahol szintén egy láthatatlan ellenség diktálta a játékszabályokat.

Az Alice Határországban  a fentiekhez hasonlóan egy túlélés-történet, amely szinte minden epizódjában komoly áldozattal jár, miközben ahogy megyünk előre a történetben úgy tisztulnak le egyre inkább a játék szabályai, még ha az első évadot követően a játék célját illetően vannak is komoly kérdéseink. Ennek kapcsán van is hiányérzetünk, hiszen lement az első etap és tényleg fogalmunk sincs róla, hogy amit látunk az a valóság vagy netán egy virtuális valóság, esetleg egészen más alternatívák felé induljunk el.

Alice Határországban

A Netflix sorozata látvány terén teljesen rendben van, a kihalt metropolisz a sok VFX ellenére sem tűnik gagyinak, a közelharcos jelenetek pedig igencsak látványosra és véresre sikeredtek. Aki most lát először japán (vagy tulajdonképpen bármilyen ázsiai) sorozatot, az biztos rácsodálkozik majd, hogy a színészek helyenként túljátsszák az érzelgős jeleneteket (néhol meg éppen ellenkezőleg), de hát ez a helyi kulturális szokások alapján készült, az ázsiai produkciók nagy jellemzője a sajátos dramaturgiával bemutatott érzelmek.

A népszerű manga alapján készült élőszereplős sorozat

talán az első, amely valóban megugorja azt a küszöböt, amin eddig a hasonló adaptációk elbuktak.

Nálam végig fenntartotta az érdeklődést, kellően rejtélyes, izgalmas és látványos volt, még ha néhol talán eltúlozták kicsit a látványelemeket és elvitték a Halálos iramban-filmek fizikájának irányába.

Az Alice Határországban a Netflixen látható, mindenképpen érdemes ránézni azoknak is, akik eddig kerülték a különböző animék és mangák élőszereplős adaptációit.

(*Az Arisu japánul Alice-t jelent, innen a találó cím.)