Sorozatajánló: Vongozero – Menekülés a tóhoz

-

Még éppen a koronavírus-járvány globális kitörése előtt forgatták le az oroszok a Vongozero: The Outbreak címet viselő sorozatot, ami magyar keresztségben Vongozero: Menekülés a tóhoz címen került be a Netflix kínálatába.

A sorozat cseh-orosz írónő, Yana Vagner 2011-ben megjelent regényére épül és több helyen kísérteties párhuzamot húz a koronavírus-járvánnyal, vagyis inkább annak a legrosszabb kimenetelét veszi górcső alá.

A sorozat Moszkvában indít, ahol egyik pillanatról a másikra egy influenza-szerű megbetegedés üti fel a fejét: a betegek az influenza tünetei mellett vért köpnek és (ízlelésük és szaglásuk elvesztése helyett) megvakulnak, majd 3-4 napon belül meghalnak.

A betegség olyan gyorsan terjed, hogy pillanatokon belül háborús helyzet alakul ki az országban, tulajdonképpen az ország teljes infrastruktúrája összeroppan, az irányítás hamar kicsúszik a hatalom kezéből, a szakadár katonai csoportok pedig elkezdik a saját képükre formálni Oroszországot.

Vongozero

Ilyen körülmények között próbál meg kitörni Moszkvából és eljutni a címben megjelölt, általuk biztonságosnak vélt Vongozero nevű tóhoz egy csapat moszkvai civil: egy Szergej nevű férfi és annak volt felesége, gyermeke és új barátnője (nagyjából, mint a Feat The Walking Dead első évadában) illetve annak autista fia. Szergej szomszédja, a tehetős Lyonya, annak lázadó lánya illetve Lyonya korábban sztriptíztáncosként dolgozó és nagyon terhes barátnője. Velük utazik még alkoholista apja is, illetve az út során több szereplő is jön-megy a csapattal.

A sorozat már önmagában attól is különleges, hogy nagyon sajátos közegben, tulajdonképpen a vidéki Oroszország szemén keresztül mutatja be az “apokalipszist”, nem is beszélve magáról a hófödte és elég kietlen tájról és az emiatt sem egyszerűen megtehető 1000 kilométeres távról.

Netflix Vongozero

A Vongozero mégsem ettől, hanem a karakterektől és a karakterek közötti dinamikától működik. A Vongozero ugyanis nem az a sorozat, amelyben nyílpuskás hősök meg westernt idéző pisztolyforgatók vannak, hanem a csapat tagjai földhözragadtak, emberiek, ezáltal pedig sokkal jobban tudunk azonosulni velük. Nem is említve azt a tényt, hogy tulajdonképpen egy láthatatlan ellenség elől menekülnek, ha nem számítjuk az útjuk során felbukkanó általában nem túl barátságos idegeneket.

Persze ebben a sorozatban is igaz, hogy ember embernek farkasa és még az apokalipszis idején is az emberi gonoszság és az embertelenség jelenti a legnagyobb veszélyt a főhősökre.

A Vongozeroban tényleg kiemelkedő, hogy mennyire súlyos hangulata van, az alkotók nem fogják vissza magukat, ha vizuális sokkolásról van szó, de érzelmileg is egészen megviseli az embert. A sorozat egyik nagy bravúrja, hogy nagyon finoman adagolja az információt az apokalipszisről, néha egy-egy epizódszereplő szemén keresztül, de érdemes kiemelni az operatőri munkát is, amely nagy mértékben hozzájárul az orosz sorozat egyedi stílusához.

A sorozat fináléja bedob egy hatalmas csavart is, már csak emiatt is nagyon kíváncsian várjuk, hogy érkezik-e a folytatás.

Kapcsolódó

Wonder Woman 1984 filmkritika

A Wonder Woman 2017-ben bemutatott első része attól volt jó, hogy volt szíve. Filmtechikailag abban is találhattunk kivetni valót,...

Én (meg) a robot | Halálos harcmező filmkritika

Megérkezett az év első akció sci-fije, méghozzá a Netflixre forgatott Halálos harcmező.

Cobra Kai 3. évad kritika

Visszatért a Cobra Kai és dühösebbek mint valaha.

Lupin sorozatkritika

Sherlock Holmes-t követően egy újabb XX. századi kalandregény ikon, Arsene Lupin karaktere is a Netflixre költözött.

Most a címlapon

VV Renátó: Szánom-bánom

VV Renátó a ValóVilág 10 legnagyobb szavazatkülönbségével esett ki a műsorból, de még mindig keresi ennek okait.

Poszteren Godzilla és Kong összecsapása

Hétvégén érkezik az előzetes a Godzilla vs. Kong mozifilmhez, amely márciusban egyszerre kerül majd a mozikba és az HBO Max streaming-szolgáltatás videótárába.

VV Merci szerint úgy néz ki, mint egy csöves

VV Merci eléggé kiakadt a saját külsejétől, szerinte ugyanis úgy néz ki, mint egy csöves.

A Keresztanyu sorozat 15. részében

A Keresztanyu című sorozat ma adásba kerülő 15. része A besurranó címre hallgat.

A Hírstart ajánlata

Jöhet a következő?Neked ajánljuk
Ez is érdekelhet