Felmérés: Sorozatfüggési szokások Magyarországon

Egyre több szakértő szólal meg annak kapcsán, hogy a sorozatfüggés már-már a mentális betegségek sorába tartozik. Hogy ez szenvedélybetegség, vagy csak egy betegségre adott válaszreakció, arról még zajlanak a viták, bár több szakértő egyetért abban, hogy a depresszióra vagy a magányra adott pótcselekvésként kell tekintenünk arra, ha valaki mindennap órákat tölt a Netflix és a hasonló streaming-szolgáltatások képernyője előtt.

Persze, a mostani helyzetben, amikor az emberek sem sportolni, sem moziba vagy színházba menni vagy bármilyen módon kikapcsolódni nem tudnak, érthető, ha a szórakoztatásnak ennek a formáját választják. Úgy gondolom akkor érdemes ebben a témában riadót fújni, ha az ember már munka vagy az egyéb fontos teendői helyett választja a Netflixet, az HBO GO-t, az Amazon Prime Video-t és társaikat, épp mint a videojáték-függők esetében.

sorozatfuggoseg

Sorozat, függőség?

Az elmúlt hetekben egy több mint 500 fős felmérést végeztünk, amelyben arra voltunk kíváncsiak, hogy a streaming-szolgáltatásokat használó, online sorozatot néző közönség milyen arányban oszlik el a különböző célcsoportokban. A felmérés még számunka is hatalmas meglepetéseket tartogatott és rácáfolt néhány sorozatfüggéssel kapcsolatos tévhitre.

Azt gondolhatnánk ugyanis, hogy a Netflix és az ehhez hasonló divatos streaming-szolgáltatások javarészt a legújabb generáció privilégiuma. Mint kiderült, közel sem így van…

A sorozatfüggő nők aránya sokkal magasabb, mint a férfiaké

Már önmagában érdekes a nemek eloszlása. A felmérést 423 nő és mindössze 79 férfi töltötte ki. Hogy ez a kérdőív-kitöltési hajlandóságot vagy a nemek valódi eloszlását mutatja-e az érdekes kérdés, mindenesetre elképesztő mennyire népszerű a nők körében a sorozatfüggés.

Netflix nezettseg nemek szerinti eloszlasa filmsor

Nem csak a fiatalok sorozatfüggők

Az kevésbé meglepő, hogy a válaszadók többsége  a legfiatalabb korosztályból kerül ki. A streaming-szolgáltatások használata és a sorozatfüggőség a 18 év alatti és a 18-25 éves korosztályban a legnépszerűbb, de nagy meglepetésre a közhiedelemmel ellentétben a 41-60 éves korosztály sem a tévé előtt ülve várja a napi sorozatot, hanem valamelyik online videotárban keres magának néznivalót.

A képzeletbeli dobogó első helyén a 18-25 éves korosztály végzett (128 felhasználó), majd a 18 év alatti (113 felhasználó) és a 41-60 éves korosztály (110 felhasználó) következett majdnem holtversenyben. Az kevésbé meglepő, hogy a 60 év feletti korosztály nem a Netflixen és társain lóg, de a 26-35 és a 36-41 éves korosztálytól sokkal nagyobb aktivitást vártunk “látatlanban”.

Netflix felhasznalok eletkor eloszlas filmsor

Mintha minden nap kétszer mennénk moziba

Abban talán semmi meglepő nincs, hogy a kitöltők nagy része napi szinten fogyaszt tartalmat valamelyik felületen. Az 502 kitöltő majdnem 75 százaléka minden nap sorozatmaratont tart. Ennél azonban sokkal brutálisabb lesz a következő grafikon…

milyen gyakran sorozatozunk filmsor

Aki ugyanis leül a képernyő elé, az nem egyetlen részt néz meg, hanem hosszú órákat tölt sorozatozással. Vannak elképesztő szórások, a válaszadók 17 százaléka, vagyis 86 fő rendszeresen binge-watchingol, vagyis darál: ők akár napi 8-10 órát is a képernyő előtt töltenek, de ugyanennyien vannak azok, akik 4-nél kevesebb részt néznek meg egy nap.

Elképesztő adat a napi 5-8 illetve a 9-12 epizódot megnézők köre, ők teszik ki a válaszadók 57 százalékát. Mivel a felmérés nem tért ki a sorozatok játékidejére, ezért átlag 40 perces játékidővel számolva ez azt jelenti, hogy a többség akár napi 4-8 órát a képernyő előtt tölt.

maraton

A sorozatfüggéssel párhuzamosan mást is csinálnak

A napi 4-8 óra elképesztő szám, azonban a felmérésből az is kiderült, hogy eközben azért elkalandoznak a felhasználók. A válaszadók mindössze 28 százaléka az, aki kizárólag a sorozatra koncentrál, még a legtöbben azért elkalandoznak eközben.

figyelemmegosztás sorozatozás közben

A 18 éves korosztály körében még nagyobb azok aránya, akik a sorozatfüggéssel párhuzamosan mást is csinálnak. Érthető módon tanulnak is a sorozatfüggés közben és jellemzően magas azok aránya is, akiknek a barátaikkal való csetelés tereli el a figyelmét.

A válaszadók jelentős része azért csinál egyszerre több dolgot, hogy időt spóroljon. Ebben a korosztályban mindössze a válaszadók 12,5 százaléka az, aki ilyenkor kizárólag a sorozatra koncentrál.

figyelemmegosztás

A sorozatfüggés és a nyelvtanulás

A válaszadók jelentős részének szüksége van valamilyen magyar vonatkozásra ahhoz, hogy az online elérhető platformokon fogyasszon tartalmat. A legtöbben a magyar szinkronos sorozatokat nézik, de sokan vannak azok, akik a magyar felirattal is megelégednek. Érthető módon elenyésző százalékban vannak azok, akik angolul, felirat nélkül követik figyelemmel a sorozatokat és náluk valamivel többen vannak, akik angolul, angol felirattal néznek sorozatot.

szinkron

Ennek első számú oka természetesen a nyelvtanulás. Sőt, a 18 éves korosztály 100 százaléka szerint sorozatfüggésük hasznos az angol nyelvtanulásuk szempontjából, ha angolul vagy angol szinkronnal néznek sorozatot. Bár meglepő módon azok köre is rendkívül magas, akik bár hasznosnak tartják ebből a szempontból, de kézzel fogható fejlődést nem tapasztaltak a saját nyelvtudásukban.

hasznosság 11.c

Mi alapján találnak rá az új kedvencekre?

A legtöbb sorozatfüggő a barátok vagy család ajánlására talál rá az új kedvencekre, de majdnem ennyien vannak azok, akik különböző toplisták alapján választanak maguknak néznivalót.

sorozatkeresés

Melyik műfaj a kedvenc?

A válaszadók jelentős része az akciót (68 százalék), a drámákat (68 százalék) és a vígjátékokat (62 százalék) jelölte meg kedvenc műfajaként. Ezt a fantasztikus filmek és a sci-fik követik (54 százalék), még a horrorokért és thrillerekért a válaszadók kicsivel kevesebb, mint fele (46 százalék) rajong. Népszerűek még a kosztümös, történelmi sorozatok (37 százalék) és a realiytk (19 százalék) is. Az animációs sorozatokat a válaszadók 16 százaléka, az animéket a sorozatfüggők 7 százaléka nézi.

kedvenc mufajok sorozatfuggok

Nem csak a hivatalos oldalon függenek

A sorozatfüggők jelentős része ma már Netflix és HBO Go előfizető, de előszeretettel használnak más platformot is, ha sorozatozásról van szó. A válaszadók 90 százaléka rendelkezik Netflix-előfizetéssel, de sokan használják az HBO Go videótárát is.

Ettől persze még nem csak itt élik meg szenvedélyüket, köreikben a Sorozatbarát és az ahhoz hasonló szürke zónában mozgó oldalak is rendkívül népszerűek.

felület

Hogy a fentiek alapján jogosak-e azok a figyelmeztetések, amelyek óva intenek a túlzott tartalomfogyasztással kapcsolatban az érdekes kérdés, mindenesetre megállapítható, hogy a sorozatfüggés, mint szokás már nem csak a fiatal generációt szippantotta magába.

Hogy ez hobbi vagy annál sokkal több, azt majd az idő eldönti, mindenesetre a függők helyzetét nem könnyíti majd meg, hogy várhatóan március elején elrajtol Magyarországon is a Disney Plus, az év második felében érkezik az HBO Max, az Amazon Prime Video is gőzerővel dolgozik a magyar lokalizáción, ráadásul még ez a 25 sorozat is idén érkezik.

Szólj hozzá