Hír és közéleti magazin

Itt vannak az első magyar kritikák a Star Wars 7-ről


A Star Wars: Az ébredő Erőben egyszerűen minden összejött, ami egy kasszarobbantó blockbusterhez kell. A film kritikailag szinte támadhatatlan, ez az a film, amire 30 éve várunk.

Bár mi itt a Filmsoron még nem éreztük az ébredő Erőt, a hazai nagyportálok szinte mindegyike tiszteletét tette a premier előtti premieren, így megnéztük, kinek mi a véleménye a filmről.

Star Wars 7 Az ébredő Erő Kylo Ren

Nem fér annyi szuperlatívusz a leadbe, amennyit képesek lennénk leírni Az ébredő Erőről.

A 24.hu Dr. Hardlove-ja már a felvezetést dícséri és csak egyetérteni tudunk vele. Mint írja, “A hetedik rész egész felvezetése annyira gyönyörűen volt megkomponálva, csúcsra járatott fan-service, titkolózás (a legutolsó pillanatig nem derült ki semmi Andy Serkisről, Max von Sydow-ról, Simon Peggről, Lupita Nyong?o-ról, sőt, még Mark Hamillról sem), stb., hogy egyre biztosabb lettem benne, Az ébredő Erőt ezt nem lehet elrontani.”

A filmmel kapcsolatban azt írja, kiderült, hogy Luke eltűnt, a galaxisban mindenki őt keresi, még az Első Rend is, a birodalmi erők újdonsült letéteményese. Igazából a sztoriról ennél többet tán felesleges is írni, meghagynám mindenkinek azt, hogy percről percre hökkenjen meg. Márpedig meg fog. Még akkor is, ha számít bizonyos dolgokra. Ezt már csak azért is állítom biztosra, mert először féltem attól, hogy miután láttam a hat és fél perces trailer-supercutot, amely az összes eddigi kedvcsinálóból volt összetákolva, a vágó érzése szerinti nagyjából kronologikus sorrendben, már mindent tudok a sztoriról.

A film maga “pont annyira volt nosztalgikus, újszerű, vicces és cuki, amennyire kell, az arányok mindenhol annyira rendben voltak, hogy egyből megbocsájtottam mindent, Jar-Jarostul, Star Wars-bébivirlistül, túltolt promóstul… Minden benne volt, ami a Csillagok háborújában magával ragadó: fajok, bolygók, technikai kütyük változatossága, egy rendkívül komplex alkotásban, vicces riposztokkal és pont olyan mennyiségű akcióval, fénykardpárbajjal és robbanással, amennyi még pont egészséges. Egy gyönyörű mese, ami magával ragad felnőttet, gyereket egyaránt. Azt akartam, hogy ez a film kapjon el, rántson be, nyűgözzön le és taposson gyomorszájon. És megkaptam. Próbáltam kritikus szemmel tekinteni Az ébredő Erőre, de annyira beszippantott, hogy kisfiúként szorítottam a szereplőkért, feszülten vártam mindent, azokon a dramaturgia pontokon, és kis híján könnyeztem a katartikusnak szánt pillanatoknál. Nem az újságíró ült ott, hanem a fanboy”

Star Wars 7 Han Solo

Most viszont a legvagányabb párbeszédeket ismételgetve és a könnyeimet törölgetve távoztam a stáblista lepörgése után a teremből.

Az Index részéről Szűcs Gyula ragadott billentyűzetet, hogy megírja véleményét. Természetesen nála is a spoilermentes kritikából szemezgettünk. Szerinte a Star Wars-fanok megnyugodhatnak: J. J. Abrams nem gyalázta meg a kedvenc űrmesénket, sőt, sokkal izgalmasabb, látványosabb és viccesebb kalandot kanyarított hozzá, mint amilyen a rossz emlékű előzménytrilógia volt.

Az ébredő Erőben egyszerűen minden összejött, ami egy kasszarobbantó blockbusterhez kell. Látványosak a díszletek, lenyűgözőek az akciójelenetek, fülbemászó a zene, és ami talán a legfontosabb, nagyon szerethetőek a főszereplők. Nincs sehol semmi erőlködés: a történet fénysebességgel robog a nagy finálé felé, mindenki akkor nyögi be a poénjait, amikor annak helye van, a dramaturgiai csúcspontok pedig hiába előre kiszámíthatóak.

A Star Wars 7 sokkal több egy tisztességes hollywoodi iparosmunkánál, és messze nem csak egy a Disney dollármilliókat kaszáló brandjai közül. Minden percét szívvel-lélekkel csinálták, igazi régi vágású mozivarázs ez ? és erre csak egy olyan szórakoztatóipari veterán képes, mint A Birodalom visszavágot és A Jedi visszatért jegyző forgatókönyvíró, Lawrence Kasdan. És persze J. J. Abrams, akit most már tényleg nem csak azért hívhatunk az új Spielbergnek, mert hasonlít rá, hanem mert tényleg egy mozimágus.

Az ébredő Erőnél viszont minden másodpercen érződik, hogy ezt a filmet igazi Csillagok háborúja rajongók csinálták a Csillagok háborúja rajongóknak.

Abramsék végig ügyeltek arra, hogy a régi szereplők örömteli visszatérése mellett az új karakterek is kellő hangsúlyt kapjanak a történetben. Persze azért biztosra mentek: mindegyik új karakterben megtalálható valamelyik régi nagy kedvencünk. A maszkos gonosz, Kylo Ren a szegény ember Darth Vadere, BB-8 az új R2D2, a gonosz zsoldjában álló Phasma kapitány ugyanúgy nem veszi le soha a sisakját, ahogy Boba Fett se tette. Solo vagánysága és pilótatudása, Luke Erő-érzékenysége és naiv jósága az ifjú világmegmentők, Rey, Poe és Finn között lettek szétosztva.

Az Index kritikusa azzal zárja kritikáját, hogy Az ébredő Erő látványos, vicces és megható, abszolút méltó a nagy elődökhöz.

star-wars-force-awakens-r2d2

A Star Wars 7 az eredeti trilógia első két epizódjának receptjeire épít, kalandos, akciódús, izgalmas történetet mutat be okos humorral és elképesztő látvánnyal.

A HVG részéről Bodnár Zsolt  volt az, aki megnézte, majd megírta a véleményét az új Star Wars-filmmel kapcsolatban.

Szerinte J.J. Abrams, aki a 2009-es Star Trekkel már bizonyította, hogy egyszerre tud új alapokra helyezni és méltóan, a gyökerekhez ragaszkodva kezelni egy gigafranchise-t, most még nagyobb pofont adott a lehetetlennek: a mozitörténet legösszetéveszthetetlenebb márkájába lehelt új életet, és visszahozta a Star Wars név régi nagy dicsőségét. Azok sem járnak messze a valóságtól, akik szerint csak frissítette az eredeti trilógia kezdetét a 2015-ös elvárásoknak megfelelően ? de ez a remix-szemlélettől sosem idegenkedő széria életébe minimum belefér.

Abramsék páratlan arányérzékkel találták el, mitől lesz gigasiker a saga hetedik felvonása, a jegypénztárakon túl is: a nagy öregek visszahozása (változó volumenű szerepekben), a jól ismert szimbólumok új értelembe helyezése (rohamosztagosok, X-szárnyúak stb.) és az új főhősökre támaszkodás tökéletes kombinációja tényleg azt az érzetet kelti, mintha az előzménytrilógia meg sem történt volna, és rögtön 1983 után folytatódna a sztori.

A sztori, ami egyébként szinte valós időben veszi fel a fonalat: a Jedi visszatér történései (emlékszünk: Luke megöli az Uralkodót, Vader meghal, a Lázadók felrobbantják a második Halálcsillagot, tűzijáték) után harminc évvel járunk. A néhai Birodalom romjaiból kinőtte magát egy újabb sötét erő, az Első Rend, míg velük szemben munkálkodik az Ellenállás nevű szövetség, amelynek prominens tagjai közt több ismerős arcot is találunk.

Nagyon jó érzékkel állította össze a szereplőgárdát J.J. Abrams és csapata: az eddig totálisan ismeretlen Daisy Ridley úgy viszi a hátán a filmet, ahogy azt egy sci-fi főhőstől várjuk, de az örök menekülő John Boyega, a feszült Adam Driver és a sármos-vicces Oscar Isaac karakterei is simán olyan ikonikus alakokká válhatnak a trilógia alatt, mint nagy elődjeik. Ahogy az várható volt, a régi arcok közül Harrison Ford (és persze Csubakka) kapta a legnagyobb szerepet, a jócskán megbarázdálódott arcú veterán pedig semmit sem vesztett a hansolói vonzerejéből.

Bár kétségtelenül a két legjobb Star Wars-film, a ?77-es eredeti és A Birodalom visszavág alapjaira támaszkodtak az alkotók, de szerencsére nem vitték túlzásba a pont kellemes arányban jelenlévő kikacsintásokat, így a nosztalgiázós hangulat sem vált csöpögőssé. Ennek megfelelően nem próbálták meg beletuszkolni az összes ikonikus helyszínt sem a történetbe (semmi Tatuin, Hoth vagy Dagobah), hanem olyan lenyűgöző új bolygókat mutat be, mint a roncsvadász Rey otthonául szolgáló, sivatagos Jakku, a kötelezősége ellenére imádnivaló bárjelenetet prezentáló Takodana, vagy a Halálcsillag-esztétikát követő, félelmetesen gigantikus Első Rend-bázis.

Star Wars Kylo Ren Captain Phasma

Ugyancsak a két legkorábbi Star Wars-filmet idézi a hetedik epizód humora ? a régi szereplők összes megszólalása arany, természetesen van jó néhány ironikus Han-morgás is, de Poe Dameron, Finn és Rey is tartogat néhány poént, és meglepő módon az egyértelmű geg-faktor BB-8 sem válik idegesítővé. Ugyanakkor abban sem tud elszakadni az elődöktől Abrams filmje, ahogy a tér és az idő helyzetét kezeli ? érdemes egyszerűen elfogadni a véletlen találkozásokat és azt, hogy az egyes helyszínek közt valószínűtlenül gyorsan mozognak a szereplők.

A Star Wars 7 talán legüdítőbb tulajdonsága, hogy túlmitologizált hősök és antihősök helyett ? természetesen a kellő természetfeletti megtartásával, de azért mégis ? hús-vér embereket vonultat fel, mindkét oldalon. Persze a népes szereplőgárda tagjai közül (Lupita Nyong?o, Max von Sydow, Andy Serkis karaktereiről vagy Luke-ról nem is beszéltünk) nem mindenkinek adatik meg a lehetőség, hogy hosszú perceken keresztül bontakozhassanak ki, és ezt valószínűleg sokan csalódásként élik majd meg. De több karakter esetében csak arról van szó, hogy Abramsék nem egy filmre rendezkedtek be. A trilógiaformátumnak hála van még időnk jobban megismerni a főhősöket ? mert azért elhintettek itt néhány szálat, ami csak később kerül kifejtésre.

Afelől semmi kétség nem volt, hogy a látványra itt nem lesz panasz: a 200 millió dolláros költségvetésből futotta a legmagasabb minőségű CGI-ra (fénykard még sosem nézett ki ilyen jól), de Abrams törekedett minél kevesebbet használni belőle – gyönyörűek is a díszletek, és valószínűleg a színészi játéknak is jót tett, hogy egy hatalmas zöld háttér helyett valós helyszíneken mozoghattak.

A HVG kritikusa egyébként azzal zárja a kritikáját, hogy a Star Wars: Az ébredő Erő a szórakoztató mozifilm fokozhatatlan mintapéldánya.

star-wars-az-ebredo-ero

J. J. Abrams apait-anyait beleadott, hogy kiszolgálja a Csillagok háborújára éhes rajongókat, és túlzásba vitte ugyan a nosztalgiát, mégsem lehet okunk panaszra.

Ezt már az Origo leadjében olvashatjuk, a portál részéről pedig Huszár András írta meg a véleményét a Star Wars: Az ébredő Erőről.

Az ébredő Erő jó film. Úgy érzem, nem volna igazságos, ha bármi mással kezdeném a kritikát, mint e tény leszögezésével. Még el kell telnie néhány hétnek, mire lecsillapodnak a kedélyek a felfokozott várakozás, az őrületes hype után, és helyére kerül a film, de az már most biztos, hogy ez az a Star Wars, amire tíz éve várunk.

J. J. Abrams, aki a franchise-tól visszavonuló George Lucastól vette át a stafétát, nem hazudtolja meg önmagát, ugyanazt az ars poeticát alkalmazza a Star Wars esetében is, mint a korábbi filmjeiben (Super 8, az új Star Trek-ek): a Campbell-féle hőstörténet helyét átveszi a “mystery box”, azaz a rejtélyes doboz elve, amelynek lényege, hogy egy rejtélynek kell képeznie egy forgatókönyv alapját, mégpedig azért, mert a rejtélyeknél semmi sem mozgatja meg jobban a képzeletünket. Nagy kérdések, amikre egyszerűen muszáj választ kapnunk, annyira furdalja az oldalunkat a kíváncsiság: ez a szemlélet mozgatja az Abrams-féle marketinget, valamint a filmkészítés módját is.

Noha Az ébredő Erő egyik jelenetében felbukkan egy konkrét, felbecsülhetetlen értékű kincset rejtő ládika, a szimbolikus “rejtélyes doboz” ezúttal egy személyhez köthető. Hőseink küldetése ennek az embernek a megtalálása, s egyben a saját múltjukkal, végzetükkel, rendeltetésükkel való szembenézés.

Ebbe a szituációba csöppennek bele az új szereplők, Rey, a roncsvadász (Daisy Ridley), Finn, a dezertőr (John Boyega), Poe Dameron, a mesterpilóta (Oscar Isaac), valamint BB-8, a helyre kis droid. Nemcsak a hetedik részt, hanem a franchise elkövetkezendő élettartamát tekintve is megnyugtató, hogy minden új szereplő nagyszerű.

Star Wars Az ébredő Erő kritika

Rey talpraesett, belevaló, lelkes csaj, a modern kor gyermeke, aki még véletlenül sem szorul megmentésre, ugyanakkor a végsőkig lojális a barátaihoz, és éppúgy elvágyódik sivatagos bolygójáról, akárcsak Luke a kettős naplementét nézve. Olyan karakán, mint Leia, olyan vakmerő pilóta, mint Han, és akkora potenciál rejlik benne, mint Luke-ban. Bár Rey a főszereplő, Finn karaktere ugyancsak önálló, komplett, tétekben és belső konfliktusokat gazdag ívet rajzol ki, ahogy megpróbál leszámolni a rohamosztagos múltjával. Az meg hab a tortán, hogy Boyega és Ridley ennyire nyerő páros.

Az új triászból a vagány Poe húzza a legrövidebbet, vele relatíve kevés időt töltünk, inkább csak felvillantja a benne lévő potenciált, BB-8 viszont iziben át is vette a sorozat legjobb droidja titulust R2-D2-tól, minden megmozdulása aranyat ér, a sötét oldalt képviselő Kylo Ren (Adam Driver) pedig
újfajta színfoltot jelent a Star Wars-gonosztevők sorában.

A kritikus szerint fel fog nőni a rajongóknak egy új nemzedéke, akiknek a szívéhez éppúgy hozzánő majd Rey, Finn és Poe, mint Luke, Leia és Han nőtt hozzánk egykoron.