Hír és közéleti magazin

STAR WARS: AZ UTOLSÓ JEDIK – Mennyire rontja a moziélményt, hogy Stohl Buci elfelejtett megöregedni?

Befutott a Star Wars 8. epizódjához, Az utolsó Jedikhez érkezett magyar előzetes – amellyel nyilvánvalóan a legnagyobb baj, hogy Stohl András elfelejtett hozzáöregedni az eredetileg Mark Hamill által alakított Luke Skywalker karakteréhez. És ez kissé látatlanban: már most eléggé rontja az élményt.

Star Wars Az utolsó Jedik

Persze nem Buci tehet róla, hogy nem lett elég karcos a hangja idővel, az viszont biztos, hogy a szinkronstúdiónak illő lett volna odafigyelnie a dologra. Persze mit vártunk azok után, hogy még a világon szinte mindenhol Az utolsó Jedire változtatták a film címét (miután a rendező is megerősítette, hogy egyes és nem többes számú a cím), addig Magyarországon változatlanul Az utolsó Jedikként kerül a mozikba. (Oké szőrszálhasogatásnak tűnhet, de rohadtul nem mindegy….)

És oké, hogy a magyar szinkront még divatból is szokás szapulni (szvsz ennél sokkal nagyobb gondok vannak a magyar címfordításokkal), de valóban Stohl hangja még mindig túl fiatalos ahhoz, hogy a nála 16 évvel idősebb és egyébként is más orgánumú Mark Hamill hangjaként szolgáljon… Persze nem ez az egy hang, amely kissé zavart okoz az előzetesben, hiszen az Oscar Isaac által alakított Poe Dameron szinkronja sem túl meggyőző.

A 8. epizód történetét egyébként egyelőre csak találgatni és elméletezgetni tudjuk: ezek alapján (na meg ha abból indulunk ki, hogy mindig a főgonosz van az aktuális Star Wars plakát hátterében), a megkeseredett Luke lesz a film egyik negatív hőse, aki várhatóan a film végére azért mégis csak a jó oldalra áll majd.

Star Wars Az utolsó Jedik poszter

A megtévesztően összevágott előzetes ebben persze nem sokat segít, de legalább van ilyenünk is.

– Reyben egyáltalán nemcsak a Jedik látják meg a lehetőséget, hanem a sötét oldal is szeretné kihasználni a tehetségét.
– Sőt, Luke Skywalker viszont egyáltalán nem szeretné kiképezni őt, mert a benne lévő nyers és zsigeri erő Kylo Renre emlékezteti, akiben nem ismerte fel a veszélyt, így részben miatta is tudta lemészárolni a legtöbb Jedit, amikor átállt a sötét oldalra.
– Így Reynek lesz dolga bőven a sötét oldallal: Snoke például erővel akarja megtéríteni, de Kylo Rennek, úgy tűnik, már maga ajánlja fel a szolgálatait – vagy legalábbis gondolkodik el ezen.
– Az előzetes, bár nem mondja ki nyíltan, de azt sugallja, Kylo Ren az apja, Han Solo után most az anyját, Leiát is megölheti.

A visszaszámlálás tehát elindult: a film december 13-án debütál a magyar mozikban.