Filmsor - Filmek, sorozatok, kultúra

Stephen King fia ajtót nyit a rémálmaidra

Locke & Key luxuskiadás 1. - képregényrecenzió

Megjelent Joe Hill Eisner-díjas Locke & Key képregénysorozatának első kötete, ráadásul díszkiadásban, mi pedig le vagyunk nyűgözve.

A magyarországi képregénykiadás jelenleg zajló aranykorának legjelesebb képviselője a Fumax Kiadó, amely a Watchmen, a Death és a V, mint vérbosszú után Joe Hill díjnyertes horrorképregényét mutatja be anyanyelvünkön. A Stephen King apura ütő fiacskája által jegyzett alkotás első két története egy igencsak impozáns, védőborítóval ellátott, csodálatosan igényes kötetben kerülhet az olvasók polcaira. És ez bizony teljesen helyénvaló, hiszen a Locke & Key nagyon is megérdemli az igényes  tálalást.

A Locke-család egy ideig olyan volt, mint bármelyik másik sablonfamília. Határozott apuka, házias anyuka, bumburnyák kamasz nyagyfiú, lázadó lány és egy, a világ minden titkára nyitott kisöcsi. Aztán egy kimagaslóan intelligens szociopata természetfeletti befolyás hatása alá került, és brutálisan meggyilkolta a családfőt. Az özvegy három gyermekével elhalálozott férje gyerekkori otthonába, Kulcsházba menekül az egykori idill omladozó tartópillérei elől, ám a gyilkos és a velejáró borzalmak itt is rátalálnak a családtagokra. Látszólag ekkor kezdődik a Locke-család nagy kálváriája, pedig az alapokat már valójában évtizdekkel korábban lefektették a rossz akarat démonai.

Joe Hill édesapja örökségét engedi ihletként bekúszni megkapóan eredeti ötletekből építkező alkotásába, hiszen miközben nagy erőkkel építi a főszálat, és olykor egészen képtelen elemeket, valamint karaktereket ábrázol hitelesen, nagy gondot fordít a szereplőkben lejátszódó lelki folyamatokra is. A szerző megengedi magának, hogy fejezetei néhány panellel vagy oldallal hosszabbak legyenek, és így néhány kreatívan megszerkesztett szövegbuborék erejéig a főcselekményhez szorosan kapcsolódó részleteken túl nyúló, szélesebb körű rálátást prezentál figurái mentális világára. Ez a kötet második szotirjában, a Fejben dől el című szegmensben különösen érdekes, hiszen itt egy olyan kulcs áll az események fókuszában, amellyel a szó szoros értelmében bárki feje felnyitható.

Ugyanis a Locke & Key színteréül szolgáló Kulcsház ugyanúgy beszélő névvel rendelkezik, mint a főszereplők Locke családneve. Ebben a kúriában ugyanis misztikus erővel rendelkező kulcsok bújnak meg, amelyek nem evilági, természetfeletti kapukat tárnak fel. Hill képregényében a fantasy versenyt fut a horrorral, miközben a felnőtteknek szóló képregényirodalom történetének kiemelkedően merész elképzelései öltenek testet. Van olyan ajtó, amelyen átkelve szellemekké válhatunk, míg egy másik a világon bárhová eljuttat bennünket, de még a nőből férfivá válás is műtét nélkül lehetséges, amennyiben a helyes kulcs van a birtokunkban.

A különös jelenéseknek otthont adó ódon épület és a kút mélyéről előmászó, ármánykodó főgonosz rémisztő alakja alapvetően a kísértetház-horror klasszikus koncepcióját sugallják, ám a történetfolyam a misztikus erővel bíró kulcsoknak köszönhetően ennél jóval szélesebb spektrumúvá válik. Emellett a cselekmény által bemutatott, egyelőre egyértelmű válaszok nélkül maradó, de annál izgalmasabb rejtélyek is azt sejtetik, hogy itt holmi egyszerű, visszajáró holtaknál sokkal több vaj van a szerző füle mögött. Egyvalami mindenesetre biztos: a Locke & Key-ben talán az a legfélelmetesebb, hogy oldalain a lélektani súly alatt alig vánszorognak az élők, miközben szokatlanul mozgékonyak a holtak.

Az összhatás magas színvonalát természetesen a remek vizuális ingerek is segítik. Joe Hill történetét ugyanis Gabriel Rodriguez minden jelenetben hiteles képei kísérik. Legyen szó felzaklató vérfürdőről, démoni jelenésekről vagy tinik lelki vívódásáról, az író-rajzoló összhang kivétel nélkül, minden oldalon érzékelhető. Minderre ékes koronaként helyezkednek az egész oldalas vagy néha duplalapos nagy képek, amelyek annyira részletgazdagok és hatásosak, hogy akár még plakát formában is fogyaszthatók lehetnének.

 

Ne maradj le a friss hírekről, ide kattintva kövess minket a Facebookon vagy csatlakozz a Filmsor Light csoporthoz, ahol te is elmondhatod a véleményed!
90%
Fantasztikus

Néhány éve még senki se gondolta volna, hogy ilyen kevésbé mainstream, de annál kiválóbb művek is megjelenhetnek a magyar képregénypiacon. Most pedig itt van a Locke & Key kemény borítós luxuskiadása, amelyre keresve is alig lelhetünk panaszt. Nagyon várós a jövőre esedékes folytatás!

  • Szerintem
Ez is érdekelhet:
<