Hír és közéleti magazin
Stephen King A búra alatt forgatásán

Stephen King nélkül nincs tévé

A legendás írót 1976 óta adaptálják filmre szinte minden évben, az első tévésorozatra azonban 10 évet kellett várni.

A legendás írót 1976 óta adaptálják filmre szinte minden évben, az első tévésorozatra azonban 10 évet kellett várni. Ezzel együtt tulajdonképpen még mindig könnyebb lenne egy posztba gyűjteni Stephen King azon műveit, amelyből nem készült televíziós vagy mozis adaptáció. Mi ez előbbire fókuszálnánk.

Stephen King A búra alatt forgatásán
Stephen King A búra alatt forgatásán

1986-ban indult hódító útjára ugyanis az Alkonyzóna ? igaz már 1984-ben a Tales form the Darkside-sorozat egyik epizódját is az ő műve alapján készítették el -, amelyet 1990-ben az Az minisorozat követett, ez utóbbi már tetőtől talpig King-adaptáció volt. Az író egyébként ekkora már több nagysikerű filmadaptáción túl volt, ráadásul nem csak a regényeit ültették át a mozikba vagy a tévébe, de egyre többször kérték fel, hogy csatlakozzon mindenféle rémprojekt írócsapatába (1998-ban például egy X-akták epizódot is írt).

Örök vita, hogy mit illik minisorozatként és több részes tévéfilmként kezelni, de mi azért előbbibe sorolnánk az 1993-as Rémkoppantók, majd a következő évben a Végítélet című adaptációt is, ahogy a 2002-es A rózsa vére, a Langolierek, vagy az 1997-es Ragyogás is ide kívánkozik.

A 2000-es években aztán megérkeztek az alaposan átdolgozott Stephen King regények is a tévébe, ekkor mutatkozott be ugyanis a Kingdom Hospital ? A félelem kórháza, vagy A holtsáv, illetve a Nightmares of Dreamcapes-sorozat, amely szintén King történeteire épített.

Több rövidfilm és mozifilm után aztán 2010-ben az amerikai SyFy útjára indította a Havent, amely idén ősszel már a negyedik évadával kezd és tulajdonképpen mostanra ez lett a legrégebb óta folyamatosan képernyőn lévő scifi-sorozat Amerikában. Persze nem azért, mert A Coloradói kölyök tévéadaptációja ennyire jó, hanem azért, mert nem igazán akadnak jelenleg riválisai.

Idén nyáron a CBS döntött úgy, hogy útjára indít egy Stephen King-univerzumába tartozó sorozatot, méghozzá A búra alatt című misztikus horrort (akik láttak már egy percet is a sorozatból, azért azok tisztában vannak vele, hogy ez azért erősen túlzás), amely az év idei legnagyobb meglepetését okozva, húsz éve nem látott nézettségi rekordot állított be az USA-ban ? nem mellesleg holnap rajtol el a Tv2-n.

Az elkövetkező években sem maradunk Stephen King-sorozat nélkül, hiszen már biztosan érkezik A búra alatt 2. évada jövőre és az sem lenne meglepő, ha a Haven 5. évadát is berendelné a SyFy. Akinek pedig ez sem elég Stephen Kingből, annak az NBC csatorna nyújthat segítő kezet, hiszen megirigyelve a CBS sikereit, újra életre keltik A rémkoppantókat ? persze sorozat formájában, az 1993-as mű producereinek – Frank Konigsberg és Larry Sanitsky – közreműködésével.