Superman és Lois – sorozatkritika

Hollywood az elmúlt négy évtizedben újra meg újra megpróbálja feltalálni Supermant, több-kevesebb sikerrel. A 4 évadot megélt Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai (Dean Cain és Teri Hatcher főszereplésével) a kilencvenes évek egyik szépemlékű adaptációja volt, amelynek értékét aztán a 2001-ben, Tom Welling főszereplésével indult és egészen 2011-ig képernyőn lévő Smallville csorbítja el.

A Smallville sorozat annyira népszerű volt, hogy a Warner ismét megpróbálkozott egy Superman mozifilmmel, de a 2006-ban Brandon Routh címszereplésével bemutatott Superman visszatér bemutatását akkoriban nem kezelte jól a stúdió, a szakma és a nézők sem és az első filmet követően lefújták a DC univerzum további bővítését. Utólag talán már ők is belátják, ez nem volt a legjobb döntés, még akkor sem, ha később megtalálták Henry Cavillt, aki szintén több mint tökéletes volt a szerepben.

Brandon Routh egyébként később ismét felbukkant a DC univerzumban, de immáron A.T.O.M.-ként (előbb A zöld íjász sorozatban, majd A holnap legendáiban), sőt a Végtelen világok krízise crossoverben újra magára ölthette Superman jelmezét is. És milyen jól állt neki! Pedig ekkor már megvolt a The CW-n képernyőn lévő Arrowverzum (A zöld íjász, a The Flash – A Villám, Supergirl, Fekete Vilám, A holnap legendái, Batwoman és most már a Superman és Lois sorozatok összefoglaló neve) Superman-je, Tyler Hoechlin személyében. Na egyelőre rá sem lehet panasz, még ha leginkább a Dean Cain-féle Supermant is idézi.

Superman és Lois

Superman egyszer csak megjelenik és elkap egy éppen zuhanó zöld autót, megmentve ezzel az abban ülők életét. Aki látta már akárcsak egy pillanatra is, a Superman színrelépését tartalmazó, 1938-ban megjelent Action Comics első számát, annak ismerős lesz ez a jelentsor. Ilyen és ehhez hasonló utalásokkal és tisztelgésekkel (mint a házban a táblán: Call Siegel and Shuster – ők Superman karakterének kitalálói) teli bemutatkozással érkezett meg a Superman és Lois sorozat első (két) része.

A sorozat egyébként nem csak a képregények, de a korábbi Superman-filmek és sorozatok előtt is többször tiszteleg, telis tele van már látott, ikonikus pillanatokkal, mégis megvan a saját hangja. Persze ritkán láthatjuk a filmvásznon Supermant szülőként, akinek két tinit kellene teljes értékű apaként felnevelnie, miközben attól retteg, hogy gyerekei nehogy megtudják, hogy kicsoda ő valójában. Ahogy erre már az előzetesekben is utaltak, erre viszonylag hamar sor kerül…

Superman es Lois gyerekek
Jordan és Jonathan Kent, valamint Lois Lane a Superman és Lois sorozatban @WarnerMedia

Clark Kent

Superman, vagyis Clark Kent, azonban nem csak családapa, bár éppen a magánélete az, ami talán minden korábbinál nagyobb romokban van annak ellenére is, hogy feleségével, az Elizabeth Tulloch által alakított Lois Lane-nel mindenben számíthatnak egymásra: A Daily Planetnél leépítések vannak, amely során őt is elküldik, egyik gyerekük szorongással küzd, már csak ritkán látott, még mindig a smallville-i Kent Farmon élő anyja peig éppen ezekben a pillanatokban kap agyvérzést.

Mint fentebb is olvasható, a Superman és Lois sorozat ismerős, de mégis egészen új környezetbe helyezi a címszereplők történetét. Superman talán még sosem volt annyira ember, mint a Superman és Lois sorozat első két részében: ő is ismeri a gazdasági válság, a hitelcsapda, a munkanélküliség fogalmát, ráadásul egyre kilátástalanabb helyzetbe kerül a családjával.

Smallville és Metropolis

Az első két részben a két fő helyszínünk a jól ismert Smallville és Metropolis volt, de várhatóan előbbi lesz majd hangsúlyosabb a folytatásban és Clark Kent, már nem mint újságíró, hanem mint a szülői örökséget tovább vivő gazdálkodó, ha úgy tetszik farmer lesz jelen a sorozatban.

Tyler Hoechlin, mint Clark Kent a Superman és Lois sorozatban @WarnerMedia

Ettől persze még meg kell menteni a világot, s ha Superman éppen nem lenne résen, akkor Lois apja, Lane tábornok az, aki egy csipogóval jelez neki, ha éppen nagy a baj. A nyitás során az évad főgonoszát(?), “Luthor kapitányt” is felvezették nekünk, akiről egyelőre még sok minden nem derült ki, bár várhatóan a Végtelen világok krízise crossover következményeiként szabadult rá Superman világára.

Luthor kapitány egyébként csak a kötelező szuperhőselemnek tűnik ebben a történetben, amelynek sokkal izgalmasabb és emberközelibb aspektusa az, hogy itt van egy ember, aki képes lett volna megállítani a csernobili atomkatasztrófát, de hogyan fogja felvenni a harcot magánemberként például a gazdaság árnyékban mozgó és monopolhelyzetben lévő szereplőivel.

Összességében tehát nagyon érdekes megközelítése ez Superman történetének, mindez meglepően jó fényképezés és a The CW-hez képest jelentős előrelépésnek számító CGI mellett. Az általános hangszín egyensúlyban van az Arrowverzum többi tagjával, de előremutató váltás, hogy az egymásra túlságosan hasonlító és egysíkú városokat követően ezúttal egy kisvárosias helyszínt kapunk. Tulluch és Hoechlin között nagyon jól működik a kémia, de a fiaikat alakító Alex Garfin és Jordan Elsass között is megvan az a hiteles testvéri melegség, ami nagyon sok esetben szokott félremenni a kisképernyőn.

Hogy a Superman és Lois sorozat a folytatásban látványban és történetében is tudja tartani ezt a minőséget, abban nem feltétlenül vagyok biztos, minden azon múlik, hogy kordában tudják-e tartani az elsőre egészséges mennyiségű családi és tini drámát, vagy pedig a The CW sorozatokhoz hűen átesnek a ló túloldalára.

A Superman és Lois sorozat Magyarországon az HBO GO kínálatában érhető el.