Filmek, sorozatok, kultúra

SZEXOKTATÁS (Sex Education) – sorozatkritika

Van olyan, amit mindig is tudni akartál a szexről, de féltél megkérdezni? - a Netflix sorozata válaszol

A Szexoktatás (eredeti címén: Sex Education) című sorozat nem fél feszegetni olyan témákat, amik nagy része talán még napjainkban is tabunak számít. Mondom ezt úgy, hogy konkrétan ömlik a televízióból a szexualitás, és valószínűleg az első, szexel kapcsolatos vizuális tapasztalatait gyermekeink valamelyik médium hirdetéseiből szerzik majd. Szülőként rendkívül nehéz megbirkózni ezzel a helyzettel, hiszen minden elővigyázatosságunk és figyelmünk ellenére is kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy meg kell válaszolnunk bizonyos kellemetlen kérdéseket.

A Szexoktatás éppen ezeknek a megválaszolására vállalkozik. Bátran feszegeti többek között a nemi identitás, a homoszexualitás, a különböző fétisek, és a szüzesség elvesztésének témakörét is.

Történetünk központi figurája a 16 éves Otis Milburn (Asa Butterfield), aki egy tipikus, az iskolai rendszer perifériáján lézengő diák. Nem igazán veszik észre, és ő ezt nem is igazán bánja. Legjobb barátjával, a hozzá képest nagyon is harsány és közvetlen Eric-el élik a tinédzserek hétköznapi életet, egészen addig, amíg bele nem keverednek egy rögtönzött szex tanácsadásba. Otis, akinek édesanyja szexterapeutaként dolgozik, érteni véli kortársai problémáit és – kezdetben még igencsak botladozva – tanácsokkal látja el őket. Maeve (Emma Mackey) feltűnésével azonban már üzleti szintre emelik a dolgot, és érdekesebbnél érdekesebb esetekkel találkozhat a néző.

A sorozat hatlmas érdeme, hogy rendkívül szórakoztató módon ténylegesen tanító jellegű. Kezdetben a terápiák egy elhagyott, romos vécében zajlanak, ahol egy fal választja el a terapeutát és páciensét. Mindez a gyónás rítusát idézi meg, és hűen mutatja be mennyire nehéz is beszélnünk a nemi életünket beárnyékoló problémákról. Az, hogy a sorozat nem veszi mindezt véresen komolyan, pont arra világít rá, hogy igenis szabad, sőt mi több, kell is beszélnünk a gondjainkról. A történet mellbevágóan őszinte és nyers, de közben pedig végtelenül bájos is. Rendkívül sok szereplőt mozgat, és ezek többsége nagyon is komplex, kidolgozott személyiség. A tinisorozatok betegsége persze itt is beüt, így a szokásos sablon karakterek – tipikus menő pasi, suli szépe – is szép számban képviseltetik magukat.

A színészek briliánsak, és itt külön kiemelném Gillian Andersont, aki lubickol a laza, szabadszellemű szexterapeuta szerepében. Asa Butterfield Otis szerepében nagyon szerethető, és minden esetlensége és bénázása imádnivaló. Akiről még fontos beszélnünk az az Eric karakterét életre keltő Ncuti Gatwa. Nem volt könnyű dolga a színésznek, hiszen Eric egy igencsak összetett, és mély karakter. Az ő esetében a felszínen mutatott vidámság és gondtalanság alatt rengeteg belső vívódás és feszültség húzódik.

Az első és a második évad minőségben ugyanazt hozza, viszont felépítésben kissé változtat az alapkoncepción. Míg az első évad minden epizódjában végigjártunk egy-egy konkrét esetet, úgy a második évadban, már inkább főszereplőink személyes problémáira és kapcsolatára helyeződik a hangsúly.

 

 

80%
Bátor

A Netflix műsorán megtekinthető Szexoktatás komoly témákat boncolgat a fiatalság elementárisan erős őszinteségével felvértezve. Okos, mély, de közben szórakoztató alkotás ami nem csak a fiatalabb generációknak ajánlott.

  • Szerintem
Facebook
<