Szokatlan színdarab lesz Rejtő Jenő A tizennégy karátos autójából

A tizennégy karátos autó Rejtő Jenő humoros regénye, melyet 1940-ben adtak ki. A tizennégy karátos autónak két hőse van: egy autó, melynek alváza aranyból készült, és a dilettáns sofőr, aki a szó szoros értelmében tűzön-vízen száguldozik ezzel a csodálatos géppel. A szokásos személycserék, eltűnt és visszatérő holttestek és ájultak, feje tetejére állított, de szellemes ötletek halmaza adja a regényt.

A tizennégy karátos autó Rejtő Jenő ponyvaparódiái közül az egyik legszellemesebb és legszórakoztatóbb. Paródiák ezek, melyek lehetetlenné tették a ponyvát. Aki végigkacag egy P. Howard regényt, annak számára élvezhetetlen olvasmány lesz az olcsó, szellemtelen és ostoba ponyvaregény.

„Szokták mondani, hogy van egy rejtői átok. Ez azt jelenti, hogy ha filmes vagy színházi adaptáció készül egy Rejtő-regényből, akkor az sokszor nem működik. Nehéz az író hangját átmenteni a színpadi szövegbe, pedig abban van a rejtői világ esszenciája. Mi az író hangját egy narrátor segítségével próbáljuk megszólaltatni a színpadon. Az előadásunk műfaja pedig koncertszínház, ami annyit jelent, hogy itt a daloknak kell új világot teremtve újrafogalmazniuk a regényt” – mondta Keresztes Tamás a ridikul.hu-nak, aki nem csak rendezi az előadást, hanem a szöveget is írta, és a díszletet is ő tervezte.

Az előadás másfél óra, és lesz benne tizenegy dal, ami azt jelenti, hogy a dalok közötti rövid etűdökben nagyon sűrűn kell elmesélnünk a történetet. A tizennégy karátos autó pedig egy történetlabirintus, rengeteg helyszínnel és váratlan fordulattal, és elég nagyvonalúan írja a cselekményt Rejtő is.

Szólj hozzá