Top Szörényi Levente: Bródy János helyett is szégyenkezem

Szörényi Levente: Bródy János helyett is szégyenkezem

Szörényi Levente, az Illés és a Fonográf zenekar egykori énekese, gitárosa tabudöntögető interjút adott a Mandiner hetilapnak, amelyben éles kritikával illette egykori szerzőtársát, Bródy Jánost is.

“Nemzedékek óta probléma, hogy az SZFE nemhogy színésznagyságokat, de közepes tehetségeket sem ont magából” – jelentette ki a nyomtatott Mandinernek adott interjújában Szörényi Levente. Szerinte ezért még irritálóbb az a gőg, ami a tiltakozókat fűti:

„Ha nem az ő kezükben van az uralom, akkor mindenre képesnek kell lenni.”

A zeneszerző az SZFE körül kialakult botrányt „az 1990-es, SZDSZ-es taxisblokádhoz” hasonlítja, és szégyelli, hogy Bródy János is beállt a sorba, amikor felvonulási indulót írt a barikádozó hallgatóknak.

“Bródy akcionizmusát, amelyről képtelen még hetvennégy évesen is leszokni, nem tudom védelmembe venni”

– mondja Szörényi.

A „szabad ország, szabad egyetem” jegyében tüntető hallgatóknak írt csasztuskájával szégyent hozott magára és közös életművük jó részére, beleértve az István, a királyt – véli.

Szörényi Levente Mandiner interjú
Fotó: Mandiner.hu

Szörényi szerint Bródy hosszú ideje „magasról tesz” az ő szerzőtársi érzékenységére, és ezért kimondja: Bródy helyett is szégyenkezik, aki a közös életművük „hitelét kockáztatja“.

Sőt, az interjúban is elmondja, először akkor szégyenkezett Bródy helyett, amikor az a hírhedt tatai, 1981-es zenészkonferencián elhatárolódott a rendszerellenes alternatív zenekaroktól, és ezzel „elárulta a magyar új hullámot”.

Az interjúban egyébként szó kerül még napjaink világpolitikájáról, az emberiség ellen harcoló globális elitről, a Black Lives Matter jelenségről és az amerikai elnökválasztásról is.