Filmsor - Filmek, sorozatok, kultúra

Szörnyeteg kell a szörnyetegek ellen

Nem vagyok sorozatgyilkos - A teljes trilógia (2016)

Nem vagyok sorozatgyilkos: mesteri ifjúsági horror három felvonásban.

A sorozatgyilkosos történetek mostanában népszerűbbek, mint valaha, és számuk is igencsak felszaporodott. Nemsokára jön a Mindhunter 2. évada, ebben a hónapban jelent meg magyarul Alan Moore legendás képregénye, a Hasfelmetsző-gyilkosságokkal foglalkozó A pokolból, valamint ezen a héten érkezik meg a mozikba a Ted Bundy-biográfia, az Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány. A premier apropójából elővettük az egyik legjobb sorozatgyilkosos művet, ami történetesen egy három részes könyvsorozat: Dan Wells Nem vagyok sorozatgyilkos-trilógiájában egy tinédzser rejtélyesebbnél rejtélyesebb ügyekbe keveredik, miközben próbálja kordában tartani gyilkos hajlamait.

A 15 éves John Wayne Cleaver szociopata, és ezt tudja is magáról. Annak érdekében, hogy megfékezze a benne rejlő sötétséget, szabályokat dolgoz ki: például senkit nem követhet az utcán, vagy ha valakire túlságosan sokat gondol, akkor az illetőt egy ideig el kell felejtenie. Gyilkos hajlamait enyhíti az anyja és nagynénje által üzemeltetett halottasház, ahol John rendszeresen besegít a munkába. Így telnek a napok, ám egyszer csak felbukkan a városban egy valódi sorozatgyilkos. Johnt izgalommal tölti el az érkezése, hiszen rajong a szériális gyilkosokért, ugyanakkor tudja, hogy hasonlóan torz elméje miatt ő az egyetlen, aki megállíthatja az egyre brutálisabb tettekre vetemedő alakot.

Mindezekből természetesen adja magát a párhuzam a népszerű Dexter-sorozattal, ám egy, a gyilkoshoz kapcsolódó, meglepő fordulattal a debütáló regényét készítő Dan Wellsnek sikerült egyéni ízt kölcsönöznie történetének. Wells egyébként is ügyesen írta meg első alkotását: mindvégig jó ritmusban és élvezetes stílusban tárja elénk a gyakran meglehetősen pimasz humorral operáló John megpróbáltatásait, és bizonyos szituációkban pattanásig feszíti az olvasó idegeit.

A parádés első részt követően az író megalkotta a tökéletes folytatást. A Szörnyeteg úrban következetesen viszi tovább mindazt, amit az előzményben felépített, és sikeresen növeli a téteket és az izgalmakat. John állapota nem javul, hanem súlyosbodik, miközben egy újabb, az előzőnél sokkal veszedelmesebb bestia tűnik fel a színen, akit egészen izgalmasan sikerült hozzákötni a főhőshöz. Kétségtelenül a második rész a trilógia legjobbja, ugyanakkor a Nem akarlak megölni címet viselő zárlat sem vall szégyent. A harmadik rész kifejezetten drámai hangot üt meg, az ellenség pedig talán itt a legérdekesebb és legkegyetlenebb, de a könyv beleesik abba a hibába, hogy túl gyorsan varr el bizonyos szálakat, ami miatt a befejezés kissé elnagyoltnak hat. Ennek ellenére méltó lezárása a trilógiának.

Nemrégiben elkészült John Wayne Cleaver kalandjainak második trilógiája (Az ördög egyetlen barátja, Csak a holttesteden át, Már nincs vesztenivalód) is, a legelső Dan Wells-művet pedig filmre vitték, ám nem volt sok köszönet a projektben. Ugyan a színészválasztás remekül sikerült (Max Records ügyes ifjú pszichopataként, Christopher Lloyd pedig mindig brillírozik), de az adaptáció a karakterek és az izgalmak terén jócskán elmaradt Wells nagyszerű szerzeményétől, amelyet a trilógia további darabjaival kiegészítve a Fumax Kiadó egy gyönyörű, dombornyomott kiadványban jelentetett meg 2016-ban. Mondanom sem kell, ott a helye minden, magára valamit is adó horrorrajongó polcán.

Ne maradj le a friss hírekről, ide kattintva kövess minket a Facebookon vagy csatlakozz a Filmsor Light csoporthoz, ahol te is elmondhatod a véleményed!
90%
Fantasztikus

Dan Wells első Nem vagyok sorozatgyilkos-trilógiája sodró lendületű, izgalmakkal teli könyvsorozat. A sorozatgyilkosos popkultúrális produkciók egyik legjobban sikerült műve.

  • Szerintem
Ez is érdekelhet:
<