Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

Szuperhősök újratöltve – Az Esernyő Akadémia képregénykritika

A Netflix hatalmas meglepetéssel készül a képregény rajongók számára. Jön Gerard Way, Eisner-díjas képregényének feldolgozása!

Gerard Way neve ismerősen csenghet, hiszen az egykori, nagy népszerűségnek örvendő My Chemical Romance alapító tagját és frontemberét tisztelhetjük személyében. Azt talán kevesen tudják, hogy Way szenvedélyesen szereti a képregényeket, és nemcsak olvassa, hanem bizony maga is alkotott már pár igazán remek kötetet, ilyen például aThe True Lives of the Fabulous Killjoys mini-képregénysorozat, és persze a The Umbrella Academy is.

Gerard Way a New York-i School Of Visual Arts nevű művészeti iskolába járt, ahol képzőművészetből diplomázott 1999-ben. Képregényíró ambíciói eredményeképp 2001-ben megpróbált eladni egy rajzfilmsorozatot a Cartoon Networknek, The Breakfast Monkey címen ám a csatorna szerint túlságosan hasonlított az Aqua Teen Hunger Force című, akkor már a csatorna műsorán futó rajzfilmhez. Way ezután tehetségét a zenei pályán kamatoztatta, de képregények iránti szeretete sosem múlt el, és ennek eredményeképp jelent meg 2008-ban a The Umbrella Academy: Apocalypse Suite.

Természetesen a képregény alapját a már unalomig ismételt szuperhős klisék és sablonok adják, de mindez olyan formában történik, hogy attol biztosan megdobban majd a legedzettebb képregényfanok szíve is. Ugyanis a The Umbrella Academy olyan színes kavalkádot varázsol az olvasó elé, amire igencsak nehéz szavakat találni. Way mindent egy turmixba pakol és úgy keveri össze a hozzávalókat, hogy azt még Utónium professzor is megirigyelhetné. Így születik egy néhol rendkívül mulatságos, néhol gyomorforgatóan nyomasztó, néhol pedig olyan fordulatos és eszement történet, hogy csak kapkodjuk a fejünket. A sztori zseniális és frissítően ötletes, telis-tele egymásba csapó hangulatok szélsebes hullámvasútjával.

A képregény elején megismerjük a hét, rejtélyes körülmények közt szuperhőssé lett főszereplőnket, illetve a feltalálót, aki pótapja ezeknek a különleges gyermekeknek. Első küldetésük nem sokáig várat magára, hiszen tíz éves korukban rögtön a mély vízbe dobják a kis csapatot, hogy a gyakorlatban is kamatoztassák tehetségüket. A feltaláló temetésén aztán ismét összejönnek a szuperhősök, és onnan indul az igazi kaland. A világ amiben hőseink kalandoznak egészen elképesztő ötvözete a legmodernebb jövőbeli technikának, és a klasszikus eleganciának, melynek hatását az öltözékeken át, egészen a különböző épületekig minden magán hordozza. Nem ritka, hogy az öltönyök, estélyik és maszkok ünnepélyes miliőjéből pár oldal után eljutunk a robotok, és cikázó fények ultramodern forgatagába.

Az alkotók nem finomkodnak, a brutalitás néhol szinte fojtogató. Pár oldal után már nem lepődünk meg a kiloccsanó agyvelő vagy éppen a bőségesen csordogáló vérpatakok látványától. Gabriel Bá képei lényűgözőek, aprólékosan kidolgozottak és gyönyörűen színezettek. A főszereplők (szuperhősök) igazi karakterek, a szó legszigorúbban vett értelmében egyéniségek, akik kellően emberiek és esendőek különleges erejük ellenére is.

A képregénynek nagy szerencsénkre született folytatása is The Umbrella Academy II.:Dallas címen, amit szintén a Way és Bá alkotópáros jegyez. Ez a kötet sem marad el zsenialitásában az elsőtől, sőt, talán még túl is szárnyalja azt. Erőszakban és vérben itt sincs hiány, és egy egészen váratlan csavart is kapunk a végén amitől majd garantáltan leesik az állunk.

Plusz örömhír, hogy az ígéretek szerint a The Umbrella Academy idén debütál majd a Netflixen. Előzetes híreink szerint a főbb szerepekre nem kisebb színészek szerződtek le mint Ellen Page (Eredet, Juno), Tom Hopper (Trónok harca, Fekete vitorlák), és David Castañeda ( Az utolsó műszak, Soldado). Nem is rossz ugye?

A sorozat egyik executive producere és showrunnere Steve Blackman (Fargo, Altered Carbon) lesz, míg a rendező Peter Hoar (Doctor Who, Daredevil). Producerként Gerard Way is közreműködik a munkálatokban. Minden okunk megvan tehát arra, hogy bizakodjunk egy színvonalas, minőségi produkció létrejöttében amit reméljük mielőbb láthatunk majd.

80%
Nagyszerű

A The Umbrella Academy abszurd, bizarr és rendkívül szórakoztató. Bevallom, számomra ez a nyerő kombináció. Ajánlanám a kötetet mindazoknak, akik valami igazán különlegesre vágynak és szeretnének betekintést nyerni egy kellően elborult, de egészen magával ragadó világba, ami ugyan építkezik a hagyományos szuperhős történetekből, de egy teljesen más perspektív mutat meg számunkra.

  • Szerintem
Forrás wikipedia.org
<