Filmek, sorozatok, kultúra

Szuperhőst nevelek sorozatkritika

A Netflix Szuperhőst nevelek címet viselő sorozata valahol a Disney élőszereplős gyereksorozatai és a természetfeletti, misztikus sorozatok határmezsgyéjén mozog. De meglepő módon nagyon jól működik.

Ha már a gyerek is unja, hogy a tévécsatornákon reggeltől estig ugyanazokat a sorozatok ismétlik, érdemes szétnézni a streaming-szolgáltatók kínálatában, ugyanis egyre másra gyártják és streamelik a fiatalabb korosztálynak szóló tartalmakat. Az HBO Go-nak és a Netflixnek is van Kids-részlege, vagyis olyan felülete, ahová a fiatalabb korosztálynak szóló tartalmaikat készítik. Pontosabban nem kizárólag nekik, hiszen ezek igazi közös családi programok is lehetnek.

Szuperhőst nevelek Dion és Clementine

A Netflixen található a Szuperhőst nevelek (Raising Dion) címet viselő sorozat, amely egy kisiskolás fiú, Dion (Ja’Siah Young) és őt egyedül nevelő anyja története. Dion egy rejtélyes viharban vesztette el az időjárást kutató apját, de nem csak ő, anyja is nehezen dolgozza fel a történetet, a rá nehezedő teherről nem is beszélve.

Dion 8 éves, a koránál jóval intelligensebb, de ezzel együtt természetesen egy gyerek. Így ő sem nagyon tudja mit kezdjen azzal a helyzettel, hogy egyik napról a másikra fura dolgokra képes, csak éppen irányítani nem tudja ezeket.

Szuperhőst nevelek Netflix sorozat

A sorozat természetesen azt mutatja be, hogy hogyan fedezi fel Dion az erejét, illetve hogy hogyan tanulja meg használni azt, miközben az anyjának nagyjából három fronton kellene helytállnia. Még szerencse, hogy ott van a Jason Ritter által alakított Pat, aki amellett, hogy a fiú keresztapja, nagyjából halálosan szerelmes a táncos múlttal rendelkező Nicole-ba (Alisha Wainwright), Dion édesanyjába.

A képregény-rajongó és ezáltal a szuperhősök eredettörténetét jól ismerő Pat, mindenben támogatja Diont, segít neki megismernie az erejét és persze segít Nicole-nak is, hogy ne derüljön fény Dion titkára. Csakhogy a háttérben ez idő alatt egyre szélesebbre tárul az univerzum, megtudjuk honnan van Dion képessége, mi történt az apjával, s ha ez nem lenne elég, még egy titokzatos Görbe Embernek nevezett alak is felbukkan.

Szuperhőst nevelek Dion ereje

Ezzel együtt nem lenne helyes szuperhős történetnek nevezni és ez alapján ítéletet mondani a Szuperhőst nevelek-ről. A magyar címben ugyanolyan hangsúlyos a második tag is, s ha családi sorozatként kezeljük, akkor baromira kellemes meglepetés lesz részünk. Sőt, talán éppen ennek az altatásnak köszönhetően is a 8. részben egy olyan fordulatot dobnak be, hogy nehéz eldönteni, hogy én vagy a 7 éves gyerek ugrottunk nagyobbat.

Ezzel együtt rengeteg gyereknevelésben előforduló problémával is foglalkozik a sorozat, ahogy egy 8 éves forma kis srác beilleszkedési gondjaival, lelki világával, manipulálhatóságával és persze nem múló gyászával.

A Szuperhőst nevelek szerethető, a főhősei szimpatikusak, a történet nem a spanyol viaszt találja fel, azonban kellemes szemszögből mutatja be az eseményeket, miközben egy szavunk sem lehet a vizuális megoldásokra.

A sorozaton jócskán érződik a feketés attitűd (már csak a főszereplői miatt is), ami szintén egy egyedi ízt ad neki, különösen ha a film zenei aláfestését vesszük alapul, ami zseniális választékossággal lett összerakva.

Szuperhőst nevelek Dion

Ha 7-10 éves forma gyerekünk van, mindenképpen érdemes befizetni magunkat a 9 részes első évadra, de egyébként már dolgoznak  sorozat 2. évadán. Egy jó kis feel-good sorozat, némi katarzisélménnyel és egy olyan gonosszal, aki úgy tud félelmetes lenni, hogy attól a gyereknek sem lesznek rémálmai. (Na jó, a villámokra egészen másként fog tekinteni.)

Végül, de nem utolsó sorban a sorozat egyik producere Michael B. Jordan (Fekete Párduc, Creed: Apollo fia, Fantasztikus négyes), ráadásként visszatérő szerepben fel is tűnik a sorozatban.

Szuperhőst nevelek (2019)
70%
Kellemes meglepetés

Természetesen a helyén kell kezelni, ha a Bosszúállók-univerzumhoz hasonló epikusságra és összecsapásokra vágyunk, azonban vannak kiváló vizuális pillanatai is.

  • Szerintem
<