Filmek, sorozatok, kultúra

TE (You) – sorozatkritika

A szerelem tényleg nem ismer határokat?

Caroline Kepnes regénye alapján, Greg Berlanti és Sera Gamble álmodták meg a televíziók képernyőjére az utóbbi évek egyik legsikeresebb sorozatát. A You egy olyan pszichothriller ami már a megjelenése előtt sikerre volt ítélve. A sorozat vetítését a Lifetime kezdte meg még 2018 szeptemberében, ekkor még viszonylag mérsékelt sikerrel, majd mikor decemberben a Netflix kínálatában is elérhetővé vált a sorozat, akkor robbant be igazán a köztudatba a You.

A történet felütése nem igazán formabontó. Adott egy intelligens, kissé különc de érzékeny fiú, vagyis Joe Goldberg (Penn Badgley), illetve ellenpólusaként megjelenik a színen a gyönyörű, szőke szépség Guinevere Beck (Elizabeth Lail). A fiú által vezetett könyvesbolt, és párosunk találkozása egy tipikus romantikus történet tökéletes felkonferálása lehetne. Lehetne, de ez mégsem az a történet.

A könyvekkel az a baj, hogy véget érnek. Elcsábítanak. Széttárják előtted a lábukat, és magukba húznak. És te a mélyükre hatolsz, és minden vagyonodat és a külvilághoz fűző kötelékedet az ajtóban hagyod, és jól érzed magad odabent, és nem kell sem a vagyonod, sem a kötelékeid, és ekkor a könyv elpárolog. Lapozol egyet, és nincs már semmi…

Caroline Kepnes: Te

Hamar kiderül, hogy Joe közel sem az akinek látszik, és tulajdonképpen szereplőink egyike sem. Az emberi kapcsolatok mindegyike a szó szoros értelmében véve beteges. A barátságok a népszerűség és a gazdagság hajhászásának eszközei, a családi kötelékek lazák, és a múltbéli traumák miatt a bensőségesség és összetartás nyomait keresve sem találjuk bennük, és a szerelem… nos, az a legpusztítóbb mind közül. A szerelem ami az egekbe emelhet, ebben az esetben a pokolba taszít.

Joe Goldberg egy igazi 21. századi stalker. A közösségi médiát használva minden létező információt kiderít szerelme „tárgyáról”, és mikor ez már nem elegendő nem riad vissza a lopástól és a betöréstől sem. Guinevere, a feltörekvő író, tulajdonképpen szemkáprázattó bájával és kacér kedvességével nem csak Joe-t hanem minket is azonnal levesz a lábunkról. Legalábbis egy darabig. A varázs ugyanis nem tart sokáig, és hamarosan kiderül, hogy a lány valójában egy társfüggő, manipulatív, bizonytalan és önbizalomhiányos személy, aki a közösségi médiát használja arra, hogy feltuningolja sérült önértékelését. Bármilyen is légy, az online visszaigazolások befolyásolják a saját magadról alkotott képedet. Ez lehet pozitív vagy negatív is, de bármelyik kategóriába is soroljuk mindenképp hamis.

A sorozat több aktuális problémát is felvet. Online jelenlétünk és az interneten hagyott kitörölhetetlen nyomaink mind-mind információval szolgálhatnak bárkinek aki ezekre kíváncsi. Az információ pedig fegyver. Gondoljunk csak bele, hány képet posztolunk konkrét tartózkodási helyünkről, családunkról vagy barátainkról. Bemutatkozásinkba olyan információkat árulunk el magunkról mint az aktuális munkahelyünk, beosztásunk, hobbink, kapcsolati státuszunk és még sorolhatnám. Még jelszavaink is könnyen kikövetkeztethetőek születési dátumunk, vagy éppen házi kedvencünk nevéből. Gyakorlatilag szinte tálcán kínáljunk személyes adatainkat, nem törődve azzal, hogy bármikor, bárki visszaélhet ezekkel.

Joe Goldberg ékes példája annak, hogy egyszerűen vonzódunk a negatív karakterekhez. Tudjuk, hogy egy igazi pszichopatával állunk szemben, de valahogy mégis a bűvkörébe von minket. Látjuk személyisége szerethető oldalát, és idővel megpróbálunk saját magunk is mentségeket gyártani az egyébként csak szeretetre vágyó férfinak. A néző egyszer csak azon kapja magát hogy szurkol Joe-nak, hogy megússza azokat valóban brutális bűnöket amiket elkövetett, vagy nagy valószínűséggel a jövőben fog elkövetni. A pillanat mikor mindez tudatosul bennünk, talán a legfélelmetesebb pontja a sorozat által nyújtott élménynek.

A You első és második évada is elérhető a Netflix kínálatában, illetve a harmadik évadot is beharangozták már a készítők. A két évad közti legszembetűnőbb különbség az, hogy míg az első évadban többnyire csak érzékeltették a brutalitást, úgy a másodikban már bőven találunk vértől fröcsögő, gyomorforgató jeleneteket is. A második évad esetében érzésem szerint a készítők kissé sokat akartak markolni, és ennek meg is lett az eredménye. Személytelenebb, távolságtartóbb lett a sorozat, az előző évadnál sokkal kevésbé tudja behúzni a nézőt, és az általa kiváltott hatás is jóval gyengébbre sikerült.

Végezetül le kell szögeznünk, hogy a szeretetnek nem kell fájnia. Senkinek nem kell elviselnie a manipulálást, a lelki vagy fizikai bántalmazást, személyes szabadságának korlátozását egy olyan érzés illúziójáért ami nyilvánvalóan nincs jelen az ilyen típusú kapcsolatokban.

80%
Hátborzongató

A You egy feszített tempójú, fordulatos pszichothriller, megspékelve egy hatalmas adag társadalomkritikával.
Vigyázat, függőséget okozhat!

  • Szerintem
Facebook
<