Megvan a SpaceX Földkerülő űrutazásának legénysége

Kiválasztották azt még a hiányzó két embert, akik Jared Isaacman amerikai milliárdossal részt vehetnek a SpaceX magán űrvállalkozás Földet megkerülő Inspiration4 misszióján 2023-ban – közölte kedden a cég.

A négyfős privát legénység utolsó két tagja Sian Proctor főiskolai oktató és Chris Sembroski, a légierő egykori rakétakezelője.

Isaacman a maga mellé szóló három jegyet jótékony célra ajánlotta fel és kijelentette, hogy a jegyek révén 200 millió dollárt (59 milliárd forintot) fog gyűjteni a St. Jude Gyerek Kutatókórház javára és az egyik jegyet a kórháznak ajánlotta.

Februárban bejelentették, hogy a 29 éves Hayley Arceneaux, egy csontrákból gyógyult orvosasszisztens, a kórház egykori páciense biztosan részt vehet a különleges utazáson.

SpaceX űrhajósok
Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Sian Proctor és Chris Sembroski, a Crew Dragon űrhajó utasa

A Földet megkerülő Inspiration4 misszió a SpaceX közlése szerint várhatóan szeptember közepén indul.

Ez lesz az első olyan űrutazás, ahol egyik résztvevő sem profi asztronauta. A legénység űrhajós kiképzést kap, sürgősségi vészhelyzeti képzésen, valamint részleges és teljes szimulációkon vesz részt.

A Crew Dragon kapszula 540 kilométeres magasságban fog keringeni a Föld körül, ez 120 kilométerrel magasabb, mint a Nemzetközi Űrállomás (ISS) szintje és egy szinten van a Hubble Űrteleszkóppal.

Az utazás végén a Crew Dragon puha landolással érkezik meg Florida közelében. Azt, hogy a 3-4 napos űrutazásért mennyit fizetett, Isaacman nem árulta el. A St. Jude kórháznak 100 millió dollárt ajánlott fel, míg adományozók további 13 millió dollárt gyűjtöttek össze.

Egymillió embert küldhet a Marsra Elon Musk

A SpaceX alapítója és vezérigazgatója, Elon Musk kedden Twitteren közölt posztjában azt írta, hogy a vállalat jóval 2030 előtt felküldi Starship rakétáit a Marsra, valamint sürgette európai vetélytársait, hogy nagyobb célokat tűzzenek ki a rakétafejlesztés terén, hogy lépést tarthassanak vele az űrversenyben.

A 387 láb hosszú Starship rakétát úgy tervezték, hogy teljes mértékben újra felhasználható legyen. A legújabb három prototípus mind felrobbant a tesztelés során, így járt a Starship 11-es sorozatszámának, vagyis az SN11-nek a bevezetése is.

Musk különféle időpontokat adott meg annak kapcsán, hogy mikor fogják rakétái elérni a tervezett célt, és

szakértők is azt mondták, hogy a Space X tulajdonosa kicsit elnagyolt számításokat végzett.
Az amerikai üzletember tavaly év végén azt nyilatkozta, hogy az űrvállalatnak komoly esélye van arra, hogy 2024-ben rakétát indítson a vörös bolygóra, amelyet 2026-ban egy legénységgel rendelkező misszió követne.

A szakértők továbbá az Insidernek elmondták, a Space X-nek már csak három kilövési esélye maradt, hogy embereket vigyen a bolygóra 2026-ig. Elmondásuk alapján, ha minden tökéletesen sikerül, Musk elérheti a célját.