Filmsor - Filmek, sorozatok, kultúra

Teljesen őrült lesz a Mátrix 4.

Lana Wachowski már nem a húgával, hanem szólóban rendezi a Mátrix 4. részét. Az egyik stábtag szerint eszement filmet kapunk.

A klasszikus sci-fi filmek újrázásának korszakát éljük, így annyira nem volt meglepő, amikor a Warner Bros. bejelentette, hogy a Mátrix-franchise újjáélesztésére készül.

A Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss és Laurence Fishburne főszereplésével 1999-es filmben egy disztópikus jövőben jártunk, amelyben az embereket tudtukon bezárták egy szimulált valóságba – ezt nevezték Mátrixnak. A Keanu Reeves által életre keltett Neo felfedezi az igazságot, és egy olyan lázadás részévé válik, amely az emberiséget az ellenséges mesterséges intelligencia ellen vezeti, hogy az emberiség megszabaduljon a rabságából. A Mátrixnak már akkor is ezer megy egy olvasata volt, az internet, a Facebook és a különböző alkalmazások elterjedése miatt pedig még szélesebb olvasatai lehetnek a film mondanivalójának.

Sok minden, amit Lilly és én húsz évvel ezelőtt felfedeztünk a valóságunkról még relevánsabb manapság. Nagyon boldog vagyok, hogy ezek a karakterek visszatérnek az életembe, és hálás az újabb esélyért, hogy briliáns barátaimmal dolgozhatok

– mondta Lana Wachowski

Az eredeti stábból nagyon többen is visszatérnek, de nem tér vissza például az akkor még Andy néven futó Lilly Wachowski (na igen, annyi idő elment, hogy akkor még Wachowski-fivérekről beszélhettünk, most meg már Wachowski nővérekről), ahogy Hugo Weaving (Smith ügynök) és Laurence Fishburne (Morpheus) sem.

Matrix

Visszatér viszont Lana (akkor még Larry) Wachowski és az akkor forradalminak számító látványvilágért felelő, azóta rendezővé lett Chad Stahelski (John Wick) is. Hogy ezúttal sikerül-e bármit is forradalmasítani az egyelőre nem világos, persze az eddig kiszivárgott forgatási videók alapján ismét elképesztő látványban lesz részünk, csakhogy ezen a téren azért az elmúlt két évtizedben eléggé el voltunk kényeztetve. Ezen a ponton válik hangsúlyossá a történet, vagyis, hogy mit lehet még elmondani a Mátrixról, ami eddig nem érdemelt szót.

Éppen Stahelski mondott pár dolgot a Mátrix 4. kapcsán, igaz homályosan fogalmazott, de igencsak agyondicsérte Lana Wachowski vízióját:

Teljesen eszement dolgokat talált ki. Őrület az egész. Ha szereted a Mátrix-trilógiát, akkor imádni fogod azt, amit most csinál, mert briliáns és szórakoztató, és pontosan tudja, hogy mit akarnak látni a rajongók.

A Mátrix-filmek sztárjai, Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Jada Pinkett Smith az új filmben is szerepelnek, de a szereplők között van Yahya Abdul-Mateen II, Neil Patrick Harris, Brian J. Smith, Toby Onwumere, Jessica Henwick  és Jonathan Groff is. A jelen állás szerint 2021-ben mutathatják be a filmet a mozik, a tervezett dátum május 21, de ez még csúszhat a későbbiekben.

A negyedik rész forgatókönyvét Aleksandar Hemon és David Mitchell írta Wachowskival, aki producerként is jegyzi a filmet. A Warner Bros. tavaly augusztusban jelentette be, hogy belevágnak a Mátrix-történet folytatásába.

A Mátrix-trilógia együtt több mint 1,6 milliárd dolláros (524 milliárd forintos) bevételt hozott világszerte a jegyeladásokból. A három filmet Lana és nővére, Lilly Wachowski együtt írta és rendezte.

Ne maradj le a friss hírekről, ide kattintva kövess minket a Facebookon vagy csatlakozz a Filmsor Light csoporthoz, ahol te is elmondhatod a véleményed!
Ez is érdekelhet:
<